Toeslagen in 2025: dit verandert er voor jou
In 2025 is er een aantal aanpassingen voor je toeslagen. Radar zet op een rij hoe de zorg-, huur-, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget volgend jaar verandert.
Alles iets hoger
Zoals je loon en de prijs voor een treinticket met een nieuw jaar stijgen, gaan ook de toeslagen in 2025 weer iets omhoog. Wat dit qua geldbedrag voor jou betekent, hangt af van je persoonlijke situatie. Als je wilt inzien hoeveel toeslag je straks ontvangt, kun je dat doen bij de Mijn Toeslagen-pagina van de Belastingdienst of in de ‘Toeslagen’ app.
Naast geldbedragen worden er ook een aantal regelingen aangepast, die jouw toeslagen in 2025 kunnen beïnvloeden.
Zorgtoeslag
De maximale zorgtoeslag stijgt. Als alleenstaande kun je in 2025 maximaal 131 euro per maand ontvangen, wat 6,50 euro hoger is dan in 2024. Voor een huishouden met meer personen stijgt de maximale zorgtoeslag per maand naar 249 euro, wat 12,50 euro hoger is dan vorig jaar.
Ook kunnen meer mensen zorgtoeslag ontvangen, omdat de inkomensgrens hoger wordt. Als alleenstaande mag je tot 39.719 euro verdienen, en bij een gezamenlijk inkomen geldt een grens van 50.206 euro per jaar.
Kinderopvangtoeslag
De overheid gaat in 2025 een groter deel van de opvangkosten vergoeden van gezinnen met een inkomen tussen ongeveer 29.400 euro en 159.200 euro. Daarom stijgt de kinderopvangtoeslag voor veel mensen.
Voorbeeld:
Een gezin met één kind en een gezamenlijk inkomen van 45.000 euro krijgt nu 87,3 procent van de kosten van de maximum uurprijs terug. In 2025 krijgen zij 96 procent vergoed.
Huurtoeslag
Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen ouderen en niet-ouderen voor de eigen bijdrage. Er wordt voortaan alleen gekeken of je alleenstaand of een meerpersoonshuishouden bent.
Hierdoor zal voor veel mensen die huurtoeslag ontvangen de eigen bijdrage hetzelfde blijven of dalen. Ook wordt de eigen bijdrage minder snel afgebouwd naarmate je inkomen stijgt.
Meerpersoonshuishoudens krijgen vanaf 2025 40 procent huurtoeslag boven de aftoppingsgrens. Dat gold eerder alleen voor alleenstaanden en ouderen.
Kindgebonden budget
Het maximale bedrag dat je per kind krijgt stijgt met 75 euro per jaar. Daarbij daalt wel de extra bijdrage voor alleenstaande ouders met 91 euro per jaar.
Gezinnen met hogere inkomens ontvangen vanaf volgend jaar minder kindgebonden budget. Het afbouwpercentage stijgt van 6,75 procent naar 7,10 procent.
Ouder en kind geen toeslagpartner meer
Als je samen met je kind of ouder woont en toeslagpartner bent, ben je dit niet meer vanaf 1 januari 2025. Het maakt niet uit of het gaat om een pleegkind, een stiefouder, een eigen kind of een eigen ouder.
De Belastingdienst regelt meestal automatisch dat je geen toeslagpartner meer bent, maar dat gaat niet altijd goed. Is dit bij jou niet gebeurd? Je kunt dan de Belastingtelefoon bellen om dit recht te zetten.
Veranderingen in het vermogen
Sommige uitkeringen of speciale bedragen vallen onder het zogeheten ‘bijzonder vermogen’ en tellen niet mee voor toeslagen. Daar komen in 2025 twee nieuwe bedragen bij:
- Sommige mensen zijn onterecht extra gecontroleerd op hun belastingaangifte, een of meer jaren. Daar kunnen zij compensatie voor aanvragen, of ze hebben dit al gekregen. Dit telt niet bij het vermogen voor toeslagen.
- Surinamers die na de onafhankelijkheid naar Nederland zijn gekomen en geen volledig AOW hebben opgebouwd, hebben hier voor een compensatie gekregen. Ook dit bedrag telt niet mee.