Tweede Kamer: Geef vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel zo snel mogelijk een MRI
De Tweede Kamer heeft vandaag met een grote meerderheid voor een motie gestemd om een MRI mogelijk te maken bij vrouwen met dicht borstklierweefsel. Zo’n MRI zou de levens van honderden vrouwen kunnen redden.
Staatssecretaris Karremans van Preventie heeft het RIVM opdracht gegeven om onderzoek te doen hoe haalbaar het is om een MRI in te zetten voor deze vrouwen. “Ik voel de urgentie”, zei hij woensdag tegen de Tweede Kamer.
Dicht borstklierweefsel
Tienduizenden vrouwen in Nederland hebben dicht borstklierweefsel en daarom ruim twee keer zoveel kans op borstkanker. Maar ze worden niet verteld wat hun borstdichtheid is. En op een mammografie is borstkanker bij hen minder goed te zien.
Radioloog Linda Appelman van het Alexander Monro Ziekenhuis laat zien hoe dicht borstklierweefsel eruit ziet, en waarom het lastig is om daarin borstkanker te ontdekken.
Gezondheidsraad: ‘MRI niet uitvoerbaar’
Een MRI spoort veel meer tumoren op maar wordt, op advies van de Gezondheidsraad, niet ingezet. Dat zorgt voor onbegrip bij veel vrouwen, en bij radiologen.
Volgens de Gezondheidsraad wegen de voordelen van de MRI op tegen de nadelen. “Maar we hebben ook gekeken naar de uitvoerbaarheid en het bleek door tekort op de arbeidsmarkt niet mogelijk om elke twee jaar alle vrouwen een MRI te geven”, vertelde de Gezondheidsraad eerder dit jaar aan Radar.
Vrouwen krijgen geen informatie over hun eigen borsten
Omdat de MRI niet wordt aangeboden, adviseert de Gezondheidsraad ook om vrouwen in het bevolkingsonderzoek niet te vertellen wat de dichtheid van hun borsten is. “Er moet eerst handelingsperspectief komen”, vindt de Raad.
D66-Kamerlid Wieke Paulusma is het daar niet mee eens en vindt dat vrouwen recht hebben om deze informatie over hun borsten te horen te krijgen. Ze heeft een motie ingediend waarin ze de regering verzoekt om met spoed een aanvullende MRI-screening toegankelijk te maken voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. En om vrouwen te informeren als zij dit dichte borstweefsel hebben. De Tweede Kamer stemt vandaag voor.
Onderzoek naar de mogelijkheden
Staatssecretaris Karremans van Preventie heeft de laatste tijd gesprekken gevoerd met borstkankerpatiënten, radiologen en onderzoekers. Hij heeft het RIVM nu opdracht gegeven om te onderzoeken wat er wél mogelijk is in de screening van vrouwen met dicht borstklierweefsel.
Het onderzoek van het RIVM gaat een half jaar duren. “Daarna kan ik beoordelen of de risico’s aanvaardbaar zijn en welk aanbod we vrouwen kunnen doen”, aldus Karremans.