Uitzending Radar 16 december: thuisbatterijen en het verdwijnen van de restitutiepolis
In de laatste uitzending van dit seizoen besteden we aandacht aan de thuisbatterij. Want is zo’n batterij wel zo lucratief als de reclames doen geloven? Ook kijken we naar het verdwijnen van de restitutiepolis: wat betekent dit voor mensen die complexe zorg nodig hebben?
Is de Thuisbatterij wel of niet een goed idee?
Als de zon echt schijnt worden zonnepanelen uitgezet om overbelasting van het net te voorkomen, en voor het terugleveren van de zonne-energie moet je een boete betalen.
Huiseigenaren zijn hard op zoek naar een alternatief om toch nog een extra voordeel uit hun zonnepanelen te halen. En zie daar de thuisbatterij, waar door verschillende partijen driftig reclame voor wordt gemaakt. Met zo’n thuisbatterij kun je je eigen opgewekte zonnestroom opslaan en gebruiken. Maar is de thuisbatterij wel zo lucratief als de reclames doen geloven?
Handig gebruikmaken van de markt
En van de markt in thuisbatterijen wordt meteen handig gebruik gemaakt. Radar ontvangt de laatste tijd klachten over het bedrijf Solaar. Ze bellen ongevraagd mensen die zonnepanelen hebben met het aanbod voor een thuisbatterij.
Er worden gouden bergen beloofd, want je gaat met de batterij handelen op de onbalansmarkt. Je krijgt er ook een lening bij, zodat de batterij gefinancierd kan worden. De prijzen van de batterijen bij Solaar gaan nogal over de kop en liggen tussen de 12.000 en 26.000 euro. Reden voor het Warmtefonds om voor deze partij te waarschuwen: een accu kost volgens hen maximaal 8.500 euro. Fons gaat in gesprek met Solaar.
De gevolgen van het verdwijnen van de restitutiepolis
De restitutiepolis verdwijnt. De laatste verzekeraars, Menzis, Aevitae en ASR, stoppen ermee in 2025. Volledige vergoeding van ongecontracteerde zorg is daarmee niet langer mogelijk.
Met name mensen met complexe, langdurige zorg als wijkverpleging en geestelijke gezondheidszorg zoals cliënten met psychische aandoeningen hebben zo’n duurdere polis niet voor niets. Ze maken zich grote zorgen want de financiële gevolgen zijn groot. Gaat er nog iets voor deze mensen gebeuren?
Is keukenzout ongezond?
In Hoe Zit Dat?! neemt Fons keukenzout onder de loep. TikTokkers beweren dat dit bewerkt en gebleekt is en daarom oneetbaar. Is dat echt zo?