Uitzending van maandag 1 mei 2023
Een BKR-registratie waar je niet meer vanaf komt, geen uitkering krijgen terwijl je gedeeltelijk bent afgekeurd en de zin of onzin van het zogenoemde biedlogboek van makelaars. Radar besteedt er op 1 mei 2023 aandacht aan.
Heb je een BKR-registratie van ING? Dan kom je er nauwelijks vanaf
ING geeft je een negatieve registratie bij het BKR als je een lening niet netjes betaalt - zoals elke bank. Maar waar andere banken redelijk omgaan met de registraties van hun klanten, is ING streng en halsstarrig. De bank verkoopt bijna altijd 'nee' als je je betaalproblemen hebt opgelost en vervolgens vraagt om een negatieve BKR-registratie te verwijderen. Daardoor moet je extra lang wachten voordat je een hypotheek of een ander soort lening kunt krijgen. Bovendien geeft ING al heel vlug een van de strengste soorten registratie, die bedoeld is voor ernstige wanbetalers en het schier onmogelijk maakt om een nieuwe lening te krijgen. Dat blijkt uit de klachten die binnenkwamen na onze eerdere uitzending over BKR registraties bij de Stichting Onterechte BKR-registratie: meer dan de helft van de 1386 meldingen ging over ING. Waarom gedraagt de bank zich zo? En wie houdt daar toezicht op?
Voor minder dan 35 procent afgekeurd, maar toch geen WIA-uitkering
Het lukt meer dan de helft van de mensen niet om een baan te houden of te vinden als ze voor 35 procent of minder zijn afgekeurd. Toch krijg je dan geen WIA-uitkering. De financiële gevolgen zijn desastreus, waarbij mensen met een lager inkomen benadeeld worden ten opzichte van de hogere inkomens. Wat zijn dan de gevolgen, hoe zitten de regels in elkaar, en wat moet hier er gebeuren? Fons vraagt het aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt reageert in de studio.
De zin of onzin van het biedlogboek van makelaars
In september 2021 toonde Radar met de verborgen camera aan dat sommige makelaars zich in de oververhitte woningmarkt schuldig maakten aan vriendjespolitiek: informatie over biedingen werd doorgespeeld en de verkoopprijs werd opgevoerd. Het grote probleem was dat het koopproces niet transparant verliep. Vanaf 1 januari 2023 is het digitale biedlogboek een verplichting voor makelaars van de brancheorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. Iedereen die biedt op een woning krijgt na de verkoop inzage in het biedlogboek. Op zich wordt hiermee transparantie verschaft, maar er blijken verschillen te zijn in de biedlogboeken die de brancheorganisaties gebruiken. Wat zijn dan de verschillen? En is hiermee het probleem van vriendjespolitiek of manipulatie van het biedingsproces in de kiem gesmoord? Radar zoekt het uit.
Radar, elke maandag om 20.25 uur op NPO 2