Vermoedelijk meer doden door hitte: zo bescherm jij jezelf tegen warmte

hitte.jpg

Juni 2023 was de warmste juni ooit. In deze maand overleden er ook meer mensen dan normaal, wat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) best eens door de hoge temperaturen kan komen. Hoe bescherm jij jezelf tegen hitte?

Draag luchtige kleding

Het is belangrijk om luchtige kleding te dragen, zoals linnen en katoen. Kies dan voor lichte kleuren, zoals wit. Lichte kleuren nemen de warmte niet op, donkere kleuren, zoals zwart doen dat wel.

Drink veel water

Het is belangrijk om goed te drinken, zeker als het warm is. Door de warmte zweet je meer en verlies je meer vocht. Dit moet dan ook aangevuld worden. Het drinken van alcohol kan je beter niet doen. Door de warmte neemt de bloedtoevoer in je bloedvaten toe. Hierdoor wordt de alcohol sneller in je bloed en lichaam opgenomen. Daardoor voel je je dus sneller aangeschoten.

Doe de ramen en gordijnen dicht

In warme landen is dit je misschien wel opgevallen: ‘s ochtends hebben bewoners vaak de ramen en gordijnen gesloten. Dit doen zij om de hitte buiten te houden. Als de temperatuur ‘s avonds is afgenomen worden de ramen en gordijnen juist open gezet.

Doe geen zware inspanning

Als je een fanatieke sporter bent, dan kun je dit beter niet doen op het warmste moment van de dag. Dat is tussen 12.00-16.00 uur. Als je er toch voor kiest om op warme dagen te sporten, doe dit dan of ‘s morgens vroeg, of in de avond.

Nat washandje

In je nek, hoofd en handen zitten bloedvaatjes vlak onder de huid. Deze plekken worden door het lichaam gebruikt om warmte af te geven en kou op te nemen. Een nat washandje in je nek zorgt dus voor snelle verkoeling.

Controleer je medicatie

Sommige medicijnen hebben invloed op de temperatuurregulatie van ons lichaam. Kijk dus goed op de bijsluiter. Overleg met de apotheek of huisarts of er voor jouw medicijnen voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden op erg warme dagen.

Als je toch zoiets vervelends als een zonnesteek hebt opgelopen, dan lees je hier hoe je er vanaf komt.

Bronnen: CBS, Rode Kruis, Quest

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief