Waarom verandert mijn medicatie steeds van kleur en vorm?

Handje Pillen

Medicatie komt in allerlei kleuren, vormen en maten. Sommige tabletten herken je daarom snel, zoals ibuprofen. Als je meerdere tabletten op een dag neemt, kan het een kleurrijk gebeuren worden. Door tekorten gebeurt het steeds vaker dat je van de apotheker datzelfde medicijn ineens in een andere vorm of kleur krijgt. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Waarom medicijnen een kleurtje krijgen

De medicijnen die je van de apotheker krijgt worden gemaakt door een fabrikant. Zij hebben de vrijheid te kiezen wat voor kleur en vorm het medicijn wordt. Een van de redenen hiervoor is om verschillende doseringen van tabletten te onderscheiden. Een tablet van 10 mg is beige, een tablet van 20 mg oranje en een tablet van 40 mg rood, bijvoorbeeld.

Radar belde met Annemieke Horikx, apotheker bij de KNMP en het Geneesmiddel Informatie Centrum. Ze vertelt dat de fabrikant nadenkt over wat wij voelen of denken bij het nemen van een medicijn:

"Vanaf de jaren ‘60 werden veel nieuwe middelen geïntroduceerd, al dan niet met een bepaalde kleur omdat er een suggestie bij is. Zo zijn er antibiotica die geel of rood zijn om de gedachte te stimuleren dat ‘wij die bacterie even aanpakken’. Slaappillen als Valium waren lichtgeel of lichtblauw omdat dit rustgevende kleuren zijn.”

Waarom zien mijn medicijnen er anders uit?

Daar zijn drie mogelijk redenen voor:

  • Het medicijn is niet meer leverbaar. Nederland kampt al jaren met een groeiend medicijntekort. Als apothekers toch medicijnen willen aanbieden, moeten zij kiezen voor een andere fabrikant.
  • Je zorgverzekeraar heeft nieuwe afspraken gemaakt met een andere fabrikant.
  • Een fabrikant had een patent op een medicijn en was de enige die dit mocht maken. Als dat patent verloopt, mogen andere fabrikanten het medicijn ook produceren. Jij krijgt dan de variant van dezelfde kwaliteit die door je zorgverzekeraar is gekozen.

Verschillende fabrikanten kunnen ervoor kiezen de kleur van het ‘originele’ medicijn over te nemen, maar er zijn redenen om dit niet te doen.

“Er zijn mensen bij wie kleurstof een allergische reactie oproept. Sommige fabrikanten willen dat risico vermijden. Daarbij is het gewoon een toevoeging, dus een meerprijs van het tablet. Nu worden veel tabletten niet meer in Europa geslagen, maar in India of China. Zij maken tabletten voor de hele wereld, dus dan kan het praktischer zijn om 1 kleur aan te houden”, licht Annemieke Horikx toe.

“Een kleine verandering kan een groot gevolg teweeg brengen.”
Annemieke Horikx, apotheker

Verwarring met medicijnen kan gevaarlijk zijn

De apotheker benadrukt dat het vele wisselen van medicijn een probleem kan zijn.

“Zeker als je heel vaak moet wisselen, niet alleen van kleur, maar ook van vorm. Wat is nou wat? Vooral als je in de ochtend een blauwe pil nam, in de middag een gele, en dat nu ineens omdraait. De uitleg van de apotheek is hierbij van groot belang. Ook moeten mantelzorgers ervan op de hoogte worden gebracht.”

De problemen met verschillend uitziende medicijnen komen vooral door het vele wisselen.  

“Met de huidige tekorten is het gewoon niet anders dat er gewisseld moet worden. Apothekers en artsen volgen daarbij afspraken uit het Leidraad Verantwoord Wisselen. Maar apothekers zijn soms blij als er medicatie meegegeven kan worden. Wanneer de tekorten minder worden, zal wisselen ook minder nodig zijn.”

Info

Is de kleur of vorm van jouw medicijnen onlangs veranderd? Volgens Annemieke Horikx is het vooral belangrijk dat je dan je oude voorraad eerst opmaakt, om verwarring te voorkomen. Begin daarna pas met de nieuwe verpakking.