Wanneer is een aanvullende zorgverzekering een goed idee?

Aanvullend Verzekeren

Wanneer is het voordelig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten? En wanneer betaal je juist onnodig veel premie? Radar zoekt het uit. 

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering is een extra verzekering die zorgkosten dekt die niet in de basisverzekering zitten. Je kunt je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor brillen en lenzen, fysiotherapie, de tandarts of een beugel voor kinderen. 

Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen wat ze vergoeden en hoe hoog de dekking is. Hoe meer kosten de verzekering dekt, hoe hoger de premie. 

Wanneer is deze verzekering een goed idee?

“Het wordt aangeraden om je te verzekeren voor de aanvullende zorg die je denkt nodig te hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor fysiotherapie, de tandarts en brillen en/of lenzen”, vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

“Als je voorafgaand aan het jaar al weet dat je een nieuwe bril wenst, verstandskiezen moet laten trekken of een beugel krijgt, dan kan het slim zijn om hierop in te spelen en een aanvullende verzekering af te sluiten. Ook als je veel sport en blessuregevoelig bent, kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. “En als je veel gebruikmaakt van alternatieve geneeswijzen, kan je ook overwegen om alternatieve zorg mee te verzekeren”, vult hij aan.  

“Is dit nou niet het geval, dan is het vaak niet nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten.”

Weegt de dekking op tegen de premie?

Toch is het ook in deze gevallen niet altijd voordeliger om een aanvullende verzekering af te sluiten. Koen Kuijper, expert zorgverzekeringen bij Zorgwijzer, vertelt: “Bekijk wel of de totale dekking opweegt tegen de premie die je moet betalen.”

Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer, vult aan: “Probeer een rekensom te maken wat je aan kosten maakt per jaar aan bijvoorbeeld de fysiotherapeut of tandarts, en kijk hoeveel extra premie je betaalt en waar je dan voor verzekerd bent.” 

“Soms merk je dat je bijvoorbeeld meer premie betaalt voor negen behandelingen fysiotherapie dan de drie behandelingen die je opmaakt zelf kosten”, vertelt Knopperts verder. Een fysiotherapiebehandeling kost namelijk ongeveer 40 euro en de premie kan flink oplopen. Dan loont het niet om je hiervoor te verzekeren. 

Dit geldt ook bij brillen en lenzen, vult Kuijper aan. “De vergoeding hiervoor staat vaak niet in verhouding met de premie die je betaalt. Dan loont het niet om voor een bril een aanvullende polis af te sluiten.” 

De Kok concludeert: “Als je premie hoger blijkt te zijn, dan wat je uiteindelijk aan zorgkosten verwacht te maken, kun je de zorg beter zelf betalen in plaats van aanvullend verzekeren. En dat geldt zeker als je draagkrachtig genoeg bent en je het risico kunt veroorloven. Zo betaal je niet maandelijks voor iets wat je niet nodig hebt.”