Wat is de gezondste houding om in te slapen?

Zzzz Klein

Terwijl je slaapt herstelt je lichaam van de lange dag en laad je weer op voor de volgende morgen. Wel slapen we op bijna allemaal op verschillende manieren. De één ligt zijdelings een kussen te knuffelen, de ander ronkt lekker op de buik, en weer een ander slaapt op de rug. Maar in welke houding kun jij nu het beste je nachten doorbrengen?

Voorop staat dat er niet één slaaphouding aan te wijzen is als de beste. Jouw persoonlijke situatie en medische klachten hebben invloed op welke houding het meest gezond voor je is. 

Pijn onder in de rug, snurken of slaapapneu zijn allemaal redenen om op je zij te slapen. Als je vaak pijn in je hoofd, nek of schouders hebt, kun je beter niet op je zij slapen. Dan is op je rug slapen de beste optie om die klachten te verlichten. 

Bekijk wat de voor- en nadelen van elke houding zijn, wat voor jou comfortabel is en welke houding daarom het beste bij jou past.

Slapen op de rug

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat op je rug liggen over het algemeen het beste is. Wanneer je op je rug slaapt, liggen je hoofd, je nek en wervelkolom in een neutrale positie tijdens. Je gewicht wordt gelijkmatig verdeeld en er is minder kans op rug- of nekpijn.

Maar: als jij snurkt of last hebt van slaapapneu, is op je rug slapen juist niet gezond. Op je rug zakt namelijk je tong naar achter en wordt de keel afgesloten. Daarom komt er minder zuurstof binnen en kunnen mensen stikkend wakker worden. In deze gevallen kun je beter op je zij slapen.

Slapen op je zij

Wanneer je op je zij ligt komt er geen druk op je keel, dus kun je vrij ademen. Maar dat maakt op je zij slapen niet voor iedereen een goed alternatief. Je komt namelijk gemakkelijk scheef te liggen. Ook kan op je zij slapen helpen als je last hebt van brandend maagzuur, zwanger bent, of rugpijn hebt.

Het is belangrijk dat je rug in een zo recht mogelijke lijn ligt als je slaapt, van nek tot aan je staartbeen. Zorg dat je dan je benen niet te ver naar je borst trekt, in een foetushouding. Want dan is je rug niet recht.

Het is als zijslaper beter als je een matras aan de zachtere kant hebt. Door op je zij te liggen kunnen zenuwen of bloedvaten afknellen in de arm waar je op ligt, waardoor je soms met een slapende arm wakker wordt. Met een zacht matras is je schouder tijdens het slapen oké.

Slapen op de buik

Op je buiken slapen is een minder goede positie. Het is goed tegen snurken, maar je rug- en nekwervels kunnen op deze manier lastig in een rechte lijn liggen. Daar kun je last van krijgen. Een tip om dit te verlichten of voorkomen is om een stevig, klein kussen onder je buik of heupen te plaatsen. Op die manier is je rug in een meer natuurlijke houding. 

Ook is er een ijdele reden om niet op je buik te slapen. Je ontwikkelt sneller rimpels in je gezicht als je elke nacht met een deel van je gezicht in het kussen geplant ligt.

Hoe ‘forceer’ je jezelf om anders te slapen?

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste houding om in te slapen degene is die ervoor zorgt dat jij ‘s ochtends uitgerust wakker wordt, zonder pijntjes. Als dit werkt voor jou, voel je dan niet gedwongen daar iets in te veranderen. 

Als je wel anders wilt slapen, moet je je lichaam trainen. Je slaapt waarschijnlijk al op deze manier sinds je een kleuter bent. Zo zijn er verschillende trucjes om jou op je rug, of juist op je zij te houden.

  • Gebruik een fysiek object om jou op ‘je plek’ te houden. Een tennisbal in je slaapshirt kan ervoor zorgen dat je niet van je zij afrolt, bijvoorbeeld. Voor elke slaaphouding is er een kussen of ander apparaat ontworpen om je houding in bed te verbeteren.
  • Zet het beddengoed wat je al hebt in om jou in de juiste houding te houden. Slaap je op je rug, dan slaap je waarschijnlijk beter op een harder matras. Bij een zijslaper past een zachter matras of topper, om je schouder wat meer comfort te geven. Kijk ook naar je kussen en wat dit doet voor de vorm van je rug.
  • Een kussen onder je benen kan hierbij al helpen. Plaats er eentje onder je knieën als je op je rug slaapt en eentje tussen je knieën als je op je zij slaapt. Een grote body pillow, die je van top tot teen kan vasthouden, draagt bij aan het recht houden van je rug.
Meer over