Watercrematie als alternatief voor begraven: wat houdt dat in?

Resomeren Klein

Het kabinet wil resomeren, ook wel een watercrematie genoemd, mogelijk maken in Nederland. Dat houdt in dat iemands lichaam na het overlijden in een warme vloeistof wordt opgelost. Omdat het duurzamer zou zijn dan andere methoden, bestaan er al langer plannen om resomeren toe te staan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceert nu een concept voor een nieuwe wet. Wat houdt resomeren precies in?

Wat is resomeren?

Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode waarbij het lichaam in een machine wordt geplaatst, gewikkeld in een lijkwade van zijde of wol. De machine bestaat onder andere uit een groot stalen vat. Dat wordt tijdens het proces gevuld met een vloeistof van water en kaliumhydroxide. Dat is een stof die sterk alkalisch is, een soort heftige versie van ovenreiniger. 

De machine verhoogt de temperatuur en de druk zodat het lichaam in de vloeistof ontbindt in drie of vier uur. Na het proces blijven er alleen een waterige vloeistof en wit poeder over, naast juwelen en medisch metaal. Het poeder dat overblijft is vergelijkbaar met de as na een crematie en wordt in een urn aangeboden aan de nabestaanden.

Hoe ziet de uitvaart er dan uit?

Hoewel resomeren nog niet is toegestaan, zijn veel uitvaartondernemers er al wel op voorbereid. Radar ging bij hen na hoe een uitvaart van iemand die geresomeerd wordt eruitziet. 

Zij laten weten dat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbare op een reguliere uitvaartdienst. Net zoals dit bij een crematie of begrafenis zou gebeuren. Omdat er bij resomeren geen kist nodig is, is de overledene dan gehuld in doeken, of ligt deze op een opbaarplank.

Hoe denkt Nederland over resomeren?

Als resomeren wordt toegestaan, heb je de keus om dit voor je uitvaart te kiezen. Eerder vroeg Radar-lezers of zij een watercrematie zouden overwegen als deze optie er is. Maar liefst 62% gaf aan dat zij dat wel zouden doen. Stemmers noemden resomeren onder andere een ‘interessant, goed en milieuvriendelijk alternatief’. Ook waren er genoeg twijfels en vragen over kosten. 

Sabrina Franken, directeur van uitvaartverzorger Yarden, reageerde daar toen op: 'Het lijkt erop dat resomeren in ieder geval niet duurder gaat worden dan cremeren, mogelijk zelfs goedkoper. Dat weten we pas zeker als we ermee beginnen, maar tot nu toe denken we dat het niet duur hoeft te zijn.'

Waarom is resomeren milieuvriendelijker?

Eén van de redenen waarom het kabinet kijkt naar resomeren is dat het duurzamer is dan begraven en cremeren op gas. Uit onderzoek van TNO in 2014 blijkt dat er bij resomeren nauwelijks broeikasgassen en fijnstof vrijkomen. Ook wordt er minder water gebruikt dan bij een begrafenis of crematie.

Wel liggen er nog uitdagingen om het proces milieuvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld het duurzamer produceren van de chemische vloeistof, of het afvoeren van de restvloeistof.

Daarnaast is er geen kist nodig voor de uitvaart, wat duurzamer is en op de kosten bespaart. Sieraden die de overledene wil dragen tijdens het proces blijven daarbij onbeschadigd, iets wat bij een crematie niet gebeurt. Ook kunnen medische metalen als een kunstheup hergebruikt worden.

Op het moment van schrijven wordt de wet om resomeren toe te staan in Nederland samengesteld. Tot 16 december 2024 kunnen betrokken partijen hun feedback aanbieden. Daarna kan het voorstel nog worden aangepast voor het naar de Tweede Kamer gaat. Het kan dus nog even duren voordat de wet erdoor is.

Meer over