Wegvallen STAP-budget houdt mensen tegen om bij- of om te scholen
Sinds dit jaar is er geen STAP-budget meer. Nu dit opleidingsbudget er niet meer is, betalen veel mensen hun om- of bijscholing zelf. 51 procent geeft aan dat het wegvallen van de STAP-subsidie ze tegenhoudt om bij- of om te scholen.
Tot aan 2024 was er het STAP-budget: een persoonlijke subsidie van 1000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling. Radar ondervroeg bijna 5000 mensen over hun ervaring met dit scholingsbudget. Er reageerden ruim 650 mensen er gebruik van hebben gemaakt, waarvan 95 mensen meerdere keren. Een nog grotere groep, bijna 1000 mensen, hebben wel geprobeerd om zich in te schrijven, maar dit is niet gelukt.
STAP-budget lastig te verkrijgen
Dat het lastig was om ertussen te komen, bleek al uit eerder onderzoek van het Radar Panel over het STAP-budget in 2022. De meest gegeven reden destijds, is dat het budget snel op was: wat soms inderdaad binnen enkele uren al het geval was.
Persoonlijke ontwikkeling
Hoewel de meesten positief zijn over de opleiding, geeft 1 op de 8 aan dat ze er nauwelijks iets of niets aan gehad hebben. Voor de meesten die er wel iets aan gehad hebben, is dat vooral op het vlak van persoonlijke ontwikkeling (69%). 46 procent heeft er iets aan voor huidig werk, 35 procent voor nieuw werk.
Het STAP-budget was voor mij wel een aanleiding om me te oriënteren en (eindelijk) aan een opleiding te beginnen.- Deelnemer aan het onderzoek
Opleiding niet afgemaakt
Een groep van 6 procent heeft de opleiding niet afgemaakt. Redenen zijn bijvoorbeeld persoonlijk, waaronder ziekte. 1 op de 6 is gestopt omdat zij de kwaliteit onvoldoende vinden. Ook de begeleiding laat soms te wensen over. Sommigen hebben het over technische begeleiding bij een cursus die online moet worden gevolgd, anderen over begeleiding bij de ingewikkelde stof. Of bij het vinden van een stageplaats:
Zonder enige hulp een stageplaats krijgen na 3 maanden waarin je nog bijna geen lessen hebt gekregen, is onmogelijk. Zonder stageplaats mag je niet verder doorgaan.- Deelnemer aan het onderzoek
Voor 52 procent heeft het geen gevolgen gehad dat zij niet hebben afgerond. Bij slechts 33 procent is het gevolg dat er geen certificaat komt, wat doet vermoeden dat anderen, terwijl zij de cursus niet hebben afgerond, tóch een certificaat hebben gekregen. Bij ruim driekwart van degenen die de opleiding niet hebben afgemaakt, controleert de opleider niet op aanwezigheid tijdens de lessen en het behalen van certificaten: het maakt, kortom, niet uit wat je doet, als je maar betaalt.
Kappersopleiding uit een boekje werkt niet- Deelnemer aan het onderzoek
Zelf je opleiding betalen
Van alle bijna 5000 ondervraagden volgt de grootste groep (61%) nu geen om- of bijscholing. Van wie dat wel doet, betaalt ruim de helft (53%) de opleiding zelf, bij 47 procent betaalt de werkgever het (deels).
Ik had dit jaar een opleiding willen uitkiezen maar doordat er nu geen subsidie beschikbaar is, is dit niet meer weggelegd. Dat is erg spijtig- Deelnemer aan het onderzoek
Van alle deelnemers aan het onderzoek die geïnteresseerd zijn in bij- of omscholing (bijna 3000 mensen) geeft ruim de helft (51%) aan dat het wegvallen van de STAP-regeling ze tegenhoudt om bij- of om te scholen .
Als ik een bijscholing of opleiding wil volgen, ligt het nu erg aan de prijs of ik dit al dan niet ga doen.- Deelnemer aan het onderzoek
Hoe kun je nu een opleiding financieren?
Wil je meer weten over de mogelijkheden die er zijn voor omscholing of bijscholing, kijk dan op de door de Rijksoverheid ontwikkelde website leeroverzicht.nl. Daar vind je informatie over opleidingen én manieren om die te betalen.
Over het onderzoek naar het wegvallen van opleidingsbudget STAP
De online vragenlijst over het wegvallen van STAP, het budget voor scholing dat voor iedereen aan te vragen was, is tussen 2 juli en 10 oktober 2024 ingevuld door 4859 mensen. Daarvan hebben 656 een STAP-opleiding gevolgd, 951 mensen hebben dit wel geprobeerd maar is het niet gelukt. De meesten zijn onderdeel van het Radar Panel. Wil jij ook tot deze groep consumenten behoren, en uitnodigingen ontvangen om je ervaringen over allerlei onderwerpen te delen? Sluit je ook aan als panellid. Aanmelden en meedoen is altijd gratis.