Zo herken je teksten geschreven door kunstmatige intelligentie

Ai

Steeds vaker wordt kunstmatige intelligentie (AI) ingezet voor het schrijven van teksten. Het gaat namelijk een stuk sneller dan wanneer je het zelf moet bedenken en de teksten lijken nét echt. Maar hoe betrouwbaar is AI? En hoe kun je AI-teksten herkennen? Radar helpt je op weg. 

Om het zo inzichtelijk mogelijk te maken, gebruiken we een voorbeeld uit de praktijk. We vragen ChatGPT hoe je het beste een terras schoon kunt maken. Daarop reageert het AI-programma als volgt:

"Om uw terras effectief schoon te maken, begint u met het verwijderen van meubels of planten. Voorts veegt u het gebied grondig om los vuil te verwijderen. Voor houten oppervlakken gebruikt u een milde zeepoplossing en schrobt u met een zachte borstel om het vervolgens af te spoelen met warm water om zeepresten te verwijderen."

Als je deze vraag stelt aan een redacteur van Radar, dan ziet het antwoord er heel anders uit.

"Staat je terras vol? Schuif dan allereerst alles, van planten tot meubilair, aan de kant. Geef het terras vervolgens een goede veegbeurt om vuil en bladeren weg te halen. Heb je een houten terras? Meng dan wat milde zeep met warm water en schrob het voorzichtig met een zachte borstel. Spoel de zeepresten weg… En klaar is kees!

Ouderwets taalgebruik

Programma’s zoals ChatGPT gebruiken soms woorden die je in informele teksten niet zo snel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan ‘immers’, ‘derhalve’, ‘voorts’ en ‘echter’. Als je veel van deze woorden in een tekst leest, dan kan het zomaar zo zijn dat het door AI is geschreven.

Emotie en creativiteit ontbreken

AI is beknopt en vrij emotieloos. Dus als een tekst erg droog is en persoonlijkheid mist, is het te betwijfelen of er mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Het is overigens niet ondenkbaar dat AI-programma's zich ooit in menselijke emoties kunnen verdiepen. Maar dat lijkt nu nog ver weg. 

Onnatuurlijke zinnen

Omdat AI-programma’s hun teksten baseren op data, kan het soms onnatuurlijke of niet-menselijke zinnen maken. Denk bijvoorbeeld aan zinnen die een afwijkende volgorde hebben van hoe wij het als mensen zouden opschrijven. Ook zie je dat er vaak onnodig lange zinnen worden gebruikt. 

Het is goed om te onthouden dat dit richtlijnen zijn en niet zullen gelden voor iedereen. Niet ieder mens verwerkt informatie op dezelfde manier.

Waarom AI niet blind te vertrouwen is

AI-programma’s baseren zich grotendeels op openbare bronnen op het internet. Zoals je waarschijnlijk weet, is echter niet alle informatie op het internet betrouwbaar. Dus het kan zomaar zo zijn dat er feitelijk onjuiste informatie in de tekst terecht is gekomen. Bovendien is niet altijd alle informatie die wordt gebruikt, up-to-date. Zo heeft de laatste versie van ChatGPT slechts gegevens tot januari 2024 beschikbaar.

Programma's die je kunnen helpen

Naast het zelf herkennen van AI, zijn er tal van websites die je hierbij kunnen helpen. Meestal krijg je, na het invoeren van de tekst, een percentage te zien. Bijvoorbeeld dat er een kans van 93 procent is dat het artikel door AI is geschreven. 

Hoewel dit soort programma’s handig zijn, zijn ze niet helemaal betrouwbaar. Het komt bijvoorbeeld weleens voor dat een menselijke tekst onterecht als AI-gegenereerd wordt bestempeld. Daarom kun je ze beter gebruiken als aanvulling op je eigen bevindingen. 

Bronnen: SurfersSEO, Forbes, Frankwatching