Zo kun je alle Black Friday aanbiedingen weerstaan

Black Friday

Hoewel het nog twee weken duurt voordat het Black Friday is, vliegen de aanbiedingen je al om de oren. Hoe kun je al deze verleidingen weerstaan? Stephanie Hesterman, directeur van Budgetcoach.nl geeft tips. 

Kortingen zijn verleidelijk

Op televisie en sociale media draaien al volop reclames met Black Friday aanbiedingen. En waarschijnlijk heb je ook al ontelbaar veel mail van bedrijven met allerlei kortingen en ‘Black Friday starts now’ aankondigingen. Hesterman legt uit dat het je hierdoor heel lastig gemaakt wordt. 

“Je wordt continu geconfronteerd met allerlei aanbiedingen, waardoor je het idee hebt dat je die producten ook nu moet kopen. Want als je het nu niet doet, kun je het straks niet meer met korting bemachtigen. Of als je het nu niet doet, is het straks uitverkocht.” 

Denk er bewust over na

Hoe zorg je er nu voor dat je niet verleidt wordt door al deze kortingen en spullen koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Een belangrijke tip: maak jezelf bewust van de aankoop die je wilt gaan doen. Door het gevoel dat je het nú moet kopen, maak je namelijk snel emotionele beslissingen. 

“Wacht daarom even voor je ook daadwerkelijk overgaat tot koop”, vertelt Hesterman. “Denk er even over na, bespreek het met iemand of schrijf het gewoon even op, zodat het bewust bij je binnenkomt en je er echt over nadenkt.” Op die manier krijg je later ook geen spijt van je aankoop. 

Heb je er het geld voor?

Een tweede tip die Hesterman geeft: bekijk of je het eigenlijk wel kunt betalen. “Het duurt nu nog ongeveer twee weken voor je salaris krijgt”, legt ze uit. “Dus kun je nu echt al die aankopen doen?” 

Bekijk daarom voordat je een Black Friday deal afrekent even naar het saldo op je bankrekening. Kun je na het kopen van deze producten nog rondkomen tot je salaris gestort wordt? Of zit je dan wel heel krap bij kas?

Geef geen geld uit dat je niet hebt

Een laatste, maar zeker niet onbelangrijke, tip: geef geen geld uit dat je niet hebt. Hesterman vertelt dat ze steeds meer betalingen met Klarna en Afterpay ziet, omdat mensen iets kopen terwijl ze het eigenlijk niet kunnen betalen. 

Dit zou ze echt willen afraden: “Een spaarpotje is erg belangrijk”, legt ze uit. “Je weet namelijk niet wat er straks allemaal speelt. Straks gaat je auto of je wasmachine kapot en moet je daar geld aan uitgeven, terwijl de Klarna-rekeningen ook binnenstromen.” 

“Als je geen spaarpotje hebt en je het product niet echt nodig hebt, dan is een forse uitgave onnodig”, concludeert Hesterman. “Denk dan ook aan de onrust die het geeft op lange termijn als er geen geld meer overblijft voor je boodschappen.”