Zorgcontracten al rond? Toezichthouder ter verantwoording in Radar

Zorgcontract.jpg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt naar onze studio in de uitzending van maandag 20 november 2023. We blikken terug op de uitzending van 13 november waarin we bespraken dat de contracten tussen verzekeraars en ziekenhuizen nog lang niet rond waren. Hoe staan de zorgverzekeraars er nu voor? En hoe verklaart de NZa dat de contracten nog niet allemaal rond zijn?

Status zorgcontracten

Radar heeft samen met Independer gekeken naar de status van de contracten tussen ziekenhuizen en vijf grote zorgverzekeraars. Met hoeveel procent van de ziekenhuizen zijn zij in onderhandeling? En hoeveel is gecontracteerd en wordt daarom vergoed? 

Op 13 november stond verzekeraar CZ er het beste voor: zij waren nog maar met 3 procent van de ziekenhuizen in onderhandeling. Een schel contrast met VGZ, die nog met 89 procent van de ziekenhuizen moet onderhandelen. 

Zo staan de verzekeraars er nu voor

We maken opnieuw de balans op. Verzekeraars Zilveren Kruis en VGZ zijn allebei iets verbeterd ten opzichte van vorige week. CZ, Menzis en a.s.r. staan er hetzelfde voor. Verzekeraar a.s.r. heeft op woensdag 15 november wel de garantie gegeven dat alle zorg bij 100 procent van de ziekenhuizen vergoed wordt. 

Bekijk op flo.uri.sh