toggle menu

6 geldtips voor vakantiegangers

6 geldtips voor vakantiegangers

De stemming van de consument zit in de lift. De kans bestaat daardoor dat je in je optimisme meer uitgeeft dan gezond voor je is, zeker nu we spoedig allemaal vakantie gaan vieren. Daarom geef ik je zes tips om pijnloos op je vakantiekosten te besparen.

Deze maand steeg ons consumentenvertrouwen met maar liefst vier punten tot een zees. Dat is hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. Vergeleken met vorig jaar groeide onze consumptie dan ook flink. Ben je van plan om op vakantie te gaan? Houd dan wel het hoofd koel.

1. Vlieg dinsdag, woensdag of 's nachts

De kans op een voordelig vliegticket is volgens de Consumentenbond het grootst als je de vluchtprijzen op het web vergelijkt voor dinsdag, woensdag en vlak na middernacht. Vertrek op dinsdag of woensdag is vaak het goedkoopste.

Op zaterdag weggaan is juist vaak het duurste. Ook tickets voor tijdstippen waarop veel zakenmensen vliegen, zoals maandagochtend vroeg en vrijdagavond, zijn vaak ongunstig geprijsd.

Vertrek uit Düsseldorf of Brussel kan soms kosten schelen. Check de prijzen op diverse websites, die de aanbiedingen van diverse partijen meenemen zoals momondo.nl, google.nl/flights, chaser.nl, skyscanner.nl, paperflies.com, kayak.nl, ticketspy.nl.

2. Pin je vreemde valuta

Het is voordeliger om vreemde valuta te pinnen in het land van je bestemming dan om deze vooraf te kopen in Nederland. Pin ze echter niet met je creditcard. Dat kost minimaal €4,50 per opname. En kies bij pinnen voor ‘withdrawal without conversion’. Dat scheelt soms wel 10 procent kosten!

Nog voordeliger dan vreemde valuta pinnen, is aankopen te betalen met je bankpas. Dat is ook gunstiger dan ze afrekenen met je creditcard.

3. Eet bij mensen thuis

Via withlocals.com kun je een diner of rondleiding boeken bij lokale mensen in Europese en Aziatische landen. Eten bij lokale bewoners is een trend waarop ook de websites eatwith.com, cookening.com en mealsharing.com zijn ingesprongen.

4. Dek zorgkosten voldoende...

Check voorafgaand aan je reis of je zorgpolis voldoende dekking biedt voor de zorgkosten in je vakantieland. Het is raadzaam om je te verzekeren voor geneeskundige zorg en repatriëring naar Nederland, vooral als je een duur land bezoekt zoals Zwitserland, Canada of Amerika.

Verzeker ook, indien van toepassing, gevaarlijke sporten zoals bergbeklimmen. Bewaar alle originele nota’s van in het buitenland gemaakte zorgkosten en behandelingen. Soms kun je het eigen risico van 375 euro verhalen op je reisverzekering.

5. ...maar verzeker niet té veel

Kies bij je reisverzekering alleen werelddekking als je buiten Europa reist. Ook de modules ‘automobilistenhulp’ en ‘ongevallen’ kun je mogelijk missen, als je voor hetzelfde elders verzekerd bent. En bespaar op de verzekering van contant geld en cheques, door goed te passen op je spullen en niet te veel tegelijk te pinnen.

Kies alleen een doorlopende reisverzekering als je jaarlijks minimaal twee weken reist, anders is verzekeren per reis vaak voordeliger. De beste polis voor je situatie vind je via vergelijkingssites. Probeer er minimaal twee, want de aanbevelingen verschillen. Kies uit bijvoorbeeld: consumentenbond.nl/reisverzekering, verzekeruzelf.nl, hoyhoy.nl en/of independer.nl.

6. Neem de juiste gegevens mee

Pech zit in een klein hoekje. Neem daarom op vakantie altijd mee: de contactgegevens van je reis-, zorg, en autoverzekeraar, de nummers van de alarmcentrales voor autopech en zorgkosten, en de voorwaarden van al je schade- en zorgpolissen.

Erica Verdegaal

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant