toggle menu

9 tips om een extraatje te verdienen in 2016

9 tips om een extraatje te verdienen in 2016

Steeds meer mensen die hun geldzaken best goed beheren, krijgen toch betalingsproblemen. Een beetje extra inkomen kan helpen.

Nederland zit steeds krapper. Maar liefst twee op de vijf huishoudens lopen achter met hun betalingen. En maar liefst één op de vijf kampt met risicovolle of problematische schulden. Dit sombere bericht verspreidde het Nibud begin deze maand.

Extra triest is dat de betalingsachterstanden steeds vaker ontstaan doordat gezinnen hun vaste lasten niet meer kunnen betalen, bijvoorbeeld doordat het gezinsinkomen is gedaald. Of doordat onvermijdelijke kosten, zoals die van zorg, zijn gestegen. Dat is een verandering ten opzichte van 2012. Toen ontstonden betalingsproblemen vaker door nalatigheid.

Negen extra inkomensbronnen

Als je je geldzaken goed beheert, maar toch niet kan rondkomen, dan zou je best meer willen verdienen. Dat is niet altijd eenvoudig of mogelijk. Misschien vind je inspiratie in de volgende mogelijkheden, waarmee je zelf en / of je huisgenoten een extraatje bij elkaar kunnen klussen.

1. Verhuur je fiets

Een fiets verhuren kan via www.cycleswap.nl (klik rechtsboven op ‘aanbieden’). Deze website opereert vooralsnog vooral in Amsterdam, maar heeft mondiale ambities.

De huurprijzen voor een normale fiets variëren van drie tot tien euro, exclusief een borgsom voor de verhuurder en desgewenst een verzekering van twee of drie euro per dag. De verhuurder draagt, afhankelijk van de beoordelingen door huurders, 10 tot 20 procent van zijn verhuurprijs af aan Cycleswap.

2. Kook voor toeristen

Op withlocals.com, eatwith.com, cookening.com en mealsharing.com kun je jezelf aanbieden als gastheer of -vrouw voor reizigers. Je kunt ermee bijverdienen en tegelijk mensen uit andere culturen ontmoeten.

3. Doe betaald vrijwilligerswerk

De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet, mag je inspanningen op twee manieren onbelast vergoeden. Men geeft je ofwel een vergoeding voor je in redelijkheid gemaakte kosten - bij autokosten mogen dit de werkelijke kosten zijn; de ANWB biedt daarvoor een rekenmodule. Of je krijgt zonder kostenspecificatie maximaal 150 euro per maand, maar niet meer dan 1.500 euro per jaar.

Een onbelaste vrijwilligersvergoeding per uur mag maximaal 4,50 euro zijn. Een voorbeeld van vrijwilligerswerk is overblijfouder op een basisschool. Er bestaat ook vrijwilligerswerk waar je samen eet, zoals in een ziekenhuis. Dat scheelt mogelijk inkopen.

4. Verleen diensten in de buurt

Probeer tegen betaling diensten te verrichten in de buurt, bijvoorbeeld als kinderoppas. Ook kun je tegen betaling boodschappen, kleine karweitjes of (schoonmaak)klusjes voor anderen doen. Er zijn genoeg ouderen die het prettiger vinden om daarvoor te betalen dan dat ze iemand om een gunst moeten vragen. Zij voelen zich dan minder bezwaard.

Op diverse websites kun je je diensten aanbieden. Een voorbeeld is hand-en-spandienst.nl. Je kunt ook googlen op diensten+aanbieden+in+de+buurt.

5. Begin een thuishotel

Via airbnb.com kun je wereldwijd een particuliere woning of kamer verhuren. Wie een stukje van zijn huurwoning verhuurt, moet wel toestemming hebben van de verhuurder.

6. Verhuur een kamer aan een student

Is je beurs krap, maar je woning ruim? Denk aan kamerverhuur aan bijvoorbeeld een student. De inkomsten die je ontvangt aan huur inclusief de kosten, zijn belastingvrij indien ze jaarlijks maximaal 4.954 euro zijn (prijspeil 2015). Dat is een huur van maximaal 412 euro per maand (all-in).

7. Incasseer je rechten op geld

Jaarlijks blijven miljoenen euro’s bij overheden liggen omdat mensen niet weten dat ze er recht op hebben. Zorg dat jij wél alle bijdragen en subsidiepotjes benut die je kunt krijgen. Misschien heb je recht op een mantelzorgcompliment? Of op een stimuleringspremie voor vrijwilligers van de gemeente? Check het op www.berekenuwrecht.nl en/of www.rechtopgeld.nl.

8. Ontwikkel je kennis en verdienvermogen

Op het internet zijn allerlei gratis cursussen te vinden, zelfs colleges van universiteiten. Leer bijvoorbeeld klussen of fietsbanden plakken. Onderzoek je creatieve kant en ga tekenen, schrijven of van oude dingen iets nieuws maken. Daarvan word je blij en misschien kun je wel iets verkopen.

9. Vraag opslag

Wie opslag verdient, moet er zelf om vragen, want bazen en opdrachtgevers zijn er om de prijzen laag te houden. Maar opslag vragen vinden we eng en moeilijk. Met dit 9-stappenplan lukt het mogelijk wel.

Erica Verdegaal

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant