toggle menu

Afdingen kun je leren!

Afdingen kun je leren!

We moeten van het idee af dat alle prijzen in winkels vastliggen. Het blijkt namelijk dat je al snel tot 15 procent korting kunt ritselen, als je het maar op de juist manier aanpakt. Dus daag jezelf eens uit nu ondernemers in deze laatste weken van het jaar hun targets gehaald willen zien.

Eerst nog even een terugblik op mijn vorige column over klantenkaarten. Daarin vroeg ik jullie om reacties. De meningen bleken verdeeld, van mensen die resoluut hun passen doorknippen tot fanatieke spaarders die mooie, kostbare producten gratis weten te verkrijgen, zoals een TomTom of een duur espressoapparaat.

Spaarkaarttips (en -leed!) van columnlezers

Onder de reacties waren slimme adviezen om een volle portemonnee te voorkomen:

 • Bewaar alleen de passen die je écht gebruikt. (Klinkt logisch, maar controleer je eigen beurs maar eens.)
 • Gebruik een handige app, waarin je alle klantenkaarten kunt stoppen. (Overigens zijn de verkopers aan de kassa daar minder blij mee, in verband met de extra handelingen.)

Er waren ook wat onfortuinlijke mensen: consumenten die nét hun spaarkaart vol hadden toen de winkel failliet ging (Schoenenreus), of iemand die 12.000 punten gespaard maar zijn pas kwijt was. Na vondst bleek de pas verlopen (Shell).

Sommigen beweerden geen passen nodig te hebben, omdat je zonder gespaarde punten ook al korting kunt fiksen. Hoe dan? Nou, gewoon vragen!

Afdingen: bloedirritant of een leuk spel?

In Azië was ik er beregoed in. Vrienden lieten spullen die zij wilden hebben door mij aanschaffen vanwege mijn afdingskills. Ik maakte grapjes met de verkopers en bleef vooral voet bij stuk houden. Het moest ook niet te lang duren, want dan liep ik weg. Meestal werd ik achterna gerend door zo'n verkoper en kreeg ik het toch voor de prijs die ik ervoor wilde betalen. Ik vond het een leuk spel.

In Nederland zou ik dat bloedirritant vinden. Geef mij liever direct een eerlijke prijs! Maar zo ‘eerlijk’ blijkt die prijs niet te zijn, als ik mijn Facebookvrienden moet geloven. Want als experiment plaatste ik een oproepje op mijn Facebook om eens te vragen naar de onderhandelingstalenten van mijn vrienden: dingen zij weleens af in Nederlandse winkels, en hoe dan? Ik stond perplex! De ene vriend(in) was nog beter dan de ander.

Om er maar even een cliché in te gooien: ik bleek een dief van mijn eigen portemonnee, want ik vraag nooit om korting in een winkel.

Wat levert afdingen je op?

Het komt er simpelweg op neer dat je er gewoon om moet vragen. Het loont en levert mooie kortingen op. Een paar voorbeelden uit mijn vriendenkring:

15 procent minder betalen voor een krultang omdat het de laatste was (Blokker), 60 euro korting op laarzen omdat er twee paar tegelijk werden gekocht, gratis kleding en accessoires (sjaals, tops) bij een kleine kledingzaak omdat er veel tegelijk werd gekocht, gratis accessoires bij de aankoop van twee laptops (Mediamarkt) of de gratis thuisbezorging van een bank gekocht in een meubelzaak.

Ze zijn niet de enigen: jaren geleden bleek uit onderzoek van de Consumentenbond al dat zo ongeveer de helft van de Nederlanders wel eens afdingt. Vorig jaar werd dat opnieuw angetoond. En onlangs kwam ook RTL met het bericht dat onderhandelen loont.

Terug naar de negentiende eeuw

Tijd voor een klein geschiedenislesje. Tot in de late negentiende eeuw was het in Nederland normaal om te onderhandelen over prijzen. Producten werden immers nog niet op grote schaal (oftewel industrieel) geproduceerd. Er waren dus nog geen grote fabrikanten die de prijs bepaalden. Dat gebeurde pas in de twintigste eeuw; toen kwam het fenomeen op van winkelketens en warenhuizen (zoals V&D). Die konden groot inkopen tegen een gereduceerde prijs.

Vaste prijzen werden een feit. Sindsdien zijn we het onderhandelen een beetje verleerd. Terug naar de handelsgeest van de consument in de negentiende eeuw dus!

Tips voor afdingen

Er is veel over afdingen in winkels te vinden op internet. Zo maakte Radar eerder al eens een item over afdingen op keukens.

Over het algemeen lijkt te gelden dat ketens minder makkelijk korting geven dan zelfstandige (kleine) middenstanders. Maar als er hevige concurrentie is, zoals in de wit- en bruingoedsector, valt er ook behoorlijk wat te halen.

De tips van alle experts én ervaringsdeskundigen komen allemaal zo'n beetje op hetzelfde neer:

 • Doe vooronderzoek (op internet en bij de concurrent).
 • Wéét wat producten waard zijn.
 • Kies een rustige dag uit, liefst als de winkel bijna gaat sluiten.
 • Zorg dat andere klanten je gesprek niet op kunnen vangen.
 • Onderhandel met iemand die beslissingsbevoegdheid heeft (vraag anders naar de manager of chef).
 • Blijf vriendelijk en hou het gezellig (maak als het even kan een grapje).
 • Zie het als een spel.
 • Wees concreet in hoeveel euro je eraf wil.
 • Begin niet direct over korting; vermijd sowieso het woord 'korting'.
 • Neem de tijd, ga uitgebreid op het product in en begin aan het eind van je gesprek pas over de 'eindprijs', de 'speciale prijs', 'de werkelijke prijs' of iets dergelijks.
 • Afdingen gaat beter bij het kopen van meerdere producten tegelijk.
 • Gebruik argumenten (elders goedkoper, oud model, krasjes, oneffenheden, het laatste product).

En als het niet lukt, neem dan je verlies - en probeer het elders!

Nóg meer tips voor afdingen

Meer afdingadvies vind je in

Probeer het zelf en deel je tips!

Nu we nog middenin het consumeren zitten met de Kerst in aantocht, moedig ik iedereen (en vooral ook mezelf) aan om het eens te proberen: afdingen in de winkel. Laat  jouw ervaringen én gouden tip(s!) achter in de reacties. Zo helpen we elkaar over de drempel.

Iris Böhm

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant