toggle menu

Als consuminderen moet...

Als consuminderen moet...

Opeens hoor je dat je contract niet wordt verlengd of dat je, door inkrimping, uren moet inleveren. Of je partner deelt mee een ander te hebben en niet met jou verder te willen. Dat komt hard aan en je maakt je zorgen over hoe je het nu financieel moet redden.

Er zijn meer situaties denkbaar waarbij je er - vrij plotseling - een stuk slechter voor komt te staan. Je kunt een ongeluk krijgen, een ernstige ziekte of het overkomt een van je gezinsleden. Dan is het geweldig als je geld op de bank hebt, zodat je je voorlopig kunt redden. Maar als dat niet zo is, en je ook geen beroep kunt doen op familieleden, vrienden of instanties, dan is het enige wat er op zit: drastisch consuminderen.

Misschien behoort u tot de mensen die precies weten waarop ze kunnen bezuinigen, die het roer omgooien en niet langer naar die dure zaak gaan voor hun lunch, maar (weer) brood meenemen van huis. Die hun auto wegdoen en een abonnement nemen op GreenWheels, omdat ze weten dat je voor een eigen auto twee á drie maanden per jaar moet werken.

Maar als je in paniek raakt en geen flauw idee hebt waar te beginnen dan volgen hier wat tips die kunnen helpen.

  • Ga nog niet direct van alles veranderen, maar zoek eerst uit waar je geld nu precies naar toe gaat. Betaal zoveel mogelijk met contant geld voor een beter overzicht. Vraag overal bonnen en neem een blocnote plus potlood mee voor de keren dat je geen bon krijgt of vergeet te vragen. Noteer iedere uitgave en breng ze onder in verschillende rubrieken. Dus: boodschappen, snoep, horeca, cadeautjes, sigaretten, vervoer, abonnementen, kleding, huisdieren, enzovoorts.
  • Kijk na een week of maand wat het resultaat is en hoeveel je in elke rubriek hebt uitgegeven. En neem dan pas beslissingen! Je kunt alleen iets veranderen als je weet wat je – week in week uit - met je geld doet. Kijk naar die cijfers! Een groot bedrag voor boeken en abonnementen? Lees de krant voortaan met de buren en tijdschriften (gratis) in de bibliotheek. Ben je te royaal met cadeaus? Leef niet langer boven je stand en bedenk iets leuks, dat maar de helft of minder kost. Wacht niet langer tot het laatste moment om cadeaus te kopen, maar leg een voorraadje aan als je iets leuks en voordeligs tegenkomt.
  • Ga eens ‘vreemd’ door bij een andere supermarkt te kopen of neem in plaats van een A-merk een voordelig huismerk. Vergelijk op basis van de kiloprijs. Hier valt heel veel te besparen voor bijna alle gezinnen.
  • Maak een lijst van de vaste lasten en kijk ook daar wat je kunt veranderen. Energierekening hoog? Verwarming een graadje lager en ’s avonds eerder uitzetten. Een dure doorlopende reisverzekering terwijl je dit jaar niet op vakantie kunt? Snel opzeggen!
  • Houdt zo lang mogelijk vol je uitgaven bij te houden en pak telkens iets aan. Als het je lukt om greep te krijgen op je financiën geeft dat een echte kick.
  • Veel inspiratie in informatie is mogelijk via consuminderen.startpagina.nl. Sterkte met de zoektocht naar een manier van leven die minder geld kost en toch aangenaam blijft!

Hanneke van Veen

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant