toggle menu

Als het nog zuiniger moet

Als het nog zuiniger moet

Koopkrachtberekeningen van het Nibud maken duidelijk dat 2013 wéér geen gemakkelijk jaar wordt. Iedereen moet inleveren. Koopkrachtdalingen tot wel 7,7% zijn mogelijk. Het zwaarst krijgen gepensioneerden en bijstandsgerechtigden het. Maar misschien zijn er hier en daar toch nog wat besparingen te realiseren, als het moet...

Supervoordelig wasmiddel

Wasmiddel is vaak een flinke kostenpost. Ook daarop valt te besparen. Op de website van het blad Genoeg staat een recept voor 2,5 liter wasmiddel voor... 20 cent. Eenvoudig zelf te maken. Onmogelijk? Nee! En het bevalt prima.

Verlanglijstje

Vind je het ook moeilijk cadeaus te bedenken voor je verjaardag? Maak dan van te voren een verlanglijst en noteer het als je iets te binnenschiet. Kies niet voor hebbedingetjes, maar voor spullen die je goed kunt gebruiken en waar je bovendien geld mee kunt uitsparen. 

Bijvoorbeeld niet een fles wijn, maar een Vacuvin, een handig ding waarmee je lucht uit een halfvolle fles pompt, zodat die langer goed blijft. Vraag een tosti-ijzer of broodrooster, zodat je nooit meer brood hoeft weg te gooien. Misschien is zelfs een broodbakmachine haalbaar als je vraagt om envelopjes met inhoud. Daarmee zijn broden te bakken voor ver onder de euro.

Doe het zelf!

Naast het financiële voordeel is het prettig je in allerlei situaties te kunnen redden. Soms moet je eerst een cursus volgen, een andere keer volstaat een les-of instructieboek. Te denken valt aan het (leren) plakken van fietsbanden. Leer het ook aan je kinderen. Geregeld je fiets nazien, schoonmaken en onderhouden is bovendien veiliger. Misschien ontdek je dat er spaken loszitten of het licht kapot is. Je auto zelf wassen in plaats van bij de carwash is ook snel verdiend en met een eenvoudig busje contactspray kun je een weigerende toets van de toetsenbord of een krakende radio snel herstellen. Apparaten in huis repareren is te leen in de bibliotheek of tweedehands voor een prikje te koop.

Verzekeringen

Zoek uit welke verzekeringen je allemaal hebt en of die nog nodig zijn. Met voldoende spaargeld zijn een begrafenis- en glasverzekering overbodig. Het komt zelden voor dat een ruit sneuvelt. En let op dubbele verzekeringen! Een vrouw had na haar scheiding een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor haarzelf en de kinderen. Na vijf jaar bleek dat haar ex-man ook nog zo’n verzekering had lopen. Zonde! Kijk ook naar de kostbaarhedenverzekering. Het komt voor dat mensen rustig blijven doorbetalen voor spullen die ze niet meer hebben. Het dure fototoestel is kapot gegaan, de muziekinstallatie verhuisde naar dochterlief die op kamers woont, schilderijen zijn verkocht en de computer is al jaren geleden afgeschreven.

Ook loont het te ‘shoppen’ en prijzen te vergelijken. Op Independer kan je de kosten van allerlei verzekeringen vergelijken en oversluiten als dat zinvol is. 

Geen zin in koken?

Als je - af en toe in een impuls uit eten gaat of eten laat bezorgen, ga dan na waarom u dat doet. In de tijd dat we nog in loondienst werkten was de reden meestal dat we moe waren, geen zin hadden nog boodschappen te doen en in de keuken te staan. Of we hadden een vervelende dag achter de rug, waarbij we veel energie moesten stoppen in andere mensen. Nu wilden wij ook wel eens ‘bediend’ worden. Herkenbaar? Dan is het niet ingewikkeld dit leefpatroon te wijzigen en veel geld te besparen.

•Zorg allereerst dat er altijd voldoende etenswaren in huis zijn, plus kant-en klaar maaltijden, die je dit keer niet koopt, maar zelf klaarmaakt. 

•Maak maaltijdsoepen klaar voor een aantal dagen en vries in wat je over hebt.

•Doe dit ook met stamppotten, macaroni en andere simpele maaltijden.

•En als je dan toch perse niet wilt koken, kijk dan eens of er iemand in de buurt voor u kan koken. Via www.thuisafgehaald.nl kunt u vaak lekker, gezond en voordelig eten.

Eet smakelijk!

Hanneke van Veen

Ook interessant