toggle menu

'Ander geld' is soms een uitkomst!

'Ander geld' is soms een uitkomst!

In tijden van crisis wordt op allerlei manieren gezocht naar mogelijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen. Een daarvan is: ander geld dat naast de gewone munteenheid van een land circuleert in lokale en regionale geldsystemen. Zoiets kan de economie een positieve impuls geven. Waar je normaal gesproken geen geld voor (over) hebt, blijkt ineens toch mogelijk.

Aanvulling op je inkomen

Lokaal of regionaal geld is bedoeld als een noodzakelijke of prettige aanvulling op je inkomen of uitkering. Je komt er op een andere manier aan dan je gewend bent, en je geeft ook op een andere manier uit. Het is niet altijd en overal te gebruiken, maar alleen in een bepaald gebied en in een beperkte kring van deelnemers.

Allerlei vormen van dit ‘alternatieve’ geld bestaan al tientallen jaren, maar de belangstelling ervoor is de laatste tijd enorm toegenomen. Vooral in landen die getroffen zijn door de economische crisis, zoals Spanje en Griekenland, komen initiatieven van bewoners en lokale middenstand van de grond. Ook in landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland grijpt men naar deze legale mogelijkheid om het inkomen aan te vullen. Het ‘geld’ bestaat uit zelfontworpen waardebonnen, munten, papiergeld of uitsluitend uit virtueel (of giraal) geld.  

Hoe het werkt?

Je kunt die lokale geldsystemen vergelijken met ruilhandeltjes, maar dan tussen meer dan twee partijen. Ruilen is in principe mogelijk tussen alle aangesloten personen en bedrijven in eigen dorp, stad of omgeving. Deelnemers kunnen onderling alle mogelijke transacties verrichten. Ze kunnen goederen en etenswaren aan elkaar verkopen, maar ook diensten, zoals klussen, schoonmaken, tuinwerk, oppassen, naaien en koken.

Een voorbeeld: Piet repareert de fiets van An en is daar 1,5 uur mee bezig. An helpt Hans 2 uur met de computer en Hans verkoopt 1 kilo pruimen aan Gerda. Een handig programma - Cyclos genaamd - is speciaal voor ruilgroepen ontwikkeld en registreert uitgaven en inkomsten per deelnemer. Voor 1 uur werk ontvang of betaal je bijvoorbeeld 15 punten. Een kilo pruimen verandert van eigenaar voor 8 punten. 

Voor die punten heeft iedere ruilgroep een andere -meestal grappige- naam bedacht. In Spanje heten ze eco, tutura, pumas en moras. In Frankrijk bogue en sol violette, in Italië filettiono en in Beieren Chiemgauer. In Amsterdam noemt men het noppes, in Den Haag talenten, in Amersfoort keitjes en in Tilburg kruikjes.

Wereldwijde groei

In Engeland heeft een havenstad nu ook ‘eigen geld’ dat men eenvoudigweg de ‘Bristol Pound’ noemt. De stad volgt daarmee het voorbeeld van andere plaatsen in Engeland, die daar al langer ervaring mee hebben. Ook in Zuid-Amerika zijn er soortgelijke initiatieven opgezet door de Nederlandse Stichting STRO. Deze organisatie helpt actief mee aan het opzetten van systemen in Brazilië, Uruguay, Nicaragua, Costa Rica, Honduras, en elders in de wereld. Zij noemen het Social Trade-geld. Ook doen ze onderzoek naar het effect hiervan op lokale economieën. Naast het financiële belang stimuleert zo’n systeem de samenwerking tussen mensen en versterkt het de sociale structuur.

Een ander welkom pluspunt is dat van veiligheid: boeren en inkopers van onder andere de grootste fruit- en groentemarkt in Montevideo werden geregeld overvallen omdat ze veel geld op zak hadden. Bij zo’n beroving werden ze gedwongen geld, pinpas en wachtwoorden af te geven. Diefstal van het Social Trade-geld heeft weinig zin, want met de buit kan een ander, die geen lid is van de organisatie, helemaal niets.  

Doe mee!

Het persoonlijke en maatschappelijke belang van ‘ander geld’ naast het gebruikelijke is groter dan je denkt, want je maakt jezelf daarmee minder afhankelijk van het grote financiële systeem, waar nogal wat mis mee is de laatste jaren. Voor mensen met een kleine beurs kan dat een groot verschil maken, maar niet voor hen alleen!

Zoek in je eigen buurt naar zo’n alternatief geldsysteem of zet er zelf één op! Meer informatie op www.letscontact.nl.

Hanneke van Veen

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant