toggle menu

Anders wonen

Anders wonen

We zijn gewend te wonen in huizen, zo gebouwd en ingericht dat het er ook ‘s winters warm en gezellig is. Verwarming aan, lampen aan, niets bijzonders. Maar er is echt iets aan de hand. Wonen en werken kan steeds vaker zonder (hoge) energierekening, zonder CO2-uitstoot en andere nadelen voor het milieu...

In de kast

Soms heb ik zulke goede ideeën, dat ik er zelf van versteld sta. Alleen... de anderen zijn vaak nog niet zover. Neem nou dit voorbeeld. Tikkend achter mijn laptop, krijg ik gaandeweg steeds koudere voeten en een heter hoofd. De verwarming hoger zetten werkt averechts, want dan wordt alleen mijn hoofd nog warmer. Toen ik op een dag door een groot gebouw liep en op een deur een bordje ‘werkkast’ zag, zo’n kast met bezems en emmers, wist ik het opeens.

Ik zag mezelf, lekker warm gekleed in zo’n kast zitten werken. Een plank aan de muur voor mijn laptop en papieren, voeten op een kruik, lampje aan, thermoskannetje met koffie, ventilatieroostertje ergens bovenin. Verwarming overbodig: dé oplossing voor thuiswerkers! Mijn grootvader zei het al: ‘Houdt het hoofd koel en de voeten warm!’

Experimenten

Gelukkig ben ik niet de enige die zich het hoofd breekt over dit soort zaken. Overal zijn uitvinders, architecten en ontwerpers aan het uitzoeken hoe wonen en werken anders en beter kan. Minder energiekosten, minder CO2, minder vervuilende materialen enzovoort. Zo was er al in de jaren zeventig de bolwoning bij milieucentrum De Kleine Aarde in Boxtel. Daar kwam later de piramide-woning bij. Daar had ik zo willen gaan wonen. Hij zag er zo gezellig uit, gemaakt van mooi hout en glas plus een serre voor het kweken van planten en groenten. Je kon er voor betrekkelijk weinig geld eigenaar van worden.

In Schiedam staan nu zestien van die zelfbouw-piramides. Op weer andere plekken verschenen huizen die grotendeels met een dikke laag aarde en groen zijn bedekt, waardoor het energiegebruik stukken lager ligt.

Hele wijken en dorpen

Nu zijn we een stuk verder, waarbij opvalt dat de meeste initiatieven van ons burgers zelf komen. Op de site van Omslag staan tientallen links naar ecodorpen en wijken. Zelf ken ik Het Groene Dak in Utrecht en het Waterspin/Pander-complex in Den Haag, waar een oude meubelfabriek geschikt werd gemaakt voor bewoning rond een grote binnenplaats. Inmiddels ook met prachtige tuin en vijver voor zuivering van afvalwater. Bij deze projecten maakt men gebruik van zonneboilers, waterbesparende douches, vegetatiedaken en nog veel meer.

Recenter is de Stad van de Zon aan de zuidkant van Heerhugowaard dat geheel CO2-neutraal is. Een inspirerend stedelijk gebied van 177 hectare, prachtig gelegen naast een bos en 75 hectare water waarin gezwommen kan worden.

Een project dat nog in de kinderschoenen staat is Geworteld Wonen dat in 2014 gebouwd gaat worden in Rijswijk Zuid bij Den Haag. Het bijzondere daarvan is dat men energiezuinige huur- en koopwoningen combineert met grote moestuinen en kassen, door en voor bewoners en wellicht ook voor andere afnemers. Men grijpt daarbij terug op een stuk Westlandse geschiedenis, want ooit bevond zich daar de Buitenplaats Sion, van waaruit de Westlandse tuinbouwcultuur ontstond.

De foto’s op hun website zagen er zo aantrekkelijk uit dat we een kijkje namen. Het was er somber, het regende hard, vrachtauto’s reden af en aan, zandschuivers hoogden de grond op. De basis voor iets heel moois...

Hanneke van Veen

Ook interessant