toggle menu

Belastinghulp in alle soorten en maten

Belastinghulp in alle soorten en maten

Over ruim twee weken verwacht de Belastingdienst je aangifte over 2013 in de brievenbus of mailbox. Aangiftehulp is er in allerlei soorten en maten, ook online.

Veel mensen zien op tegen de belastingaangifte. En dat is logisch. In 2001 begonnen we met een gloednieuw, redelijk overzichtelijk belastingstelsel. Nu, dertien jaar later, is dit systeem dichtgeslibd met aanvullingen, uitzonderingen, uitbreidingen, inperkingen, tijdelijke douceurtjes en andere doekjes voor het bloeden.

De meeste ingrepen zijn goed bedoeld: ze moeten de belastingdruk op ouders, ouderen, zieken, ondernemers, pensioenspaarders en woningbezitters dragelijk houden. Maar verfijningen maken aangiftes ook ingewikkeld. Zonder hulp kunnen veel 65-plussers en mensen met een fiscale blinde vlek lang niet altijd van mogelijke belastingvoordelen profiteren.

Controleren

De fiscus helpt door belastingaangiftes vast in te vullen met gegevens van onze werkgevers, uitkeringsinstanties, gemeentes (de WOZ-waarde) en banken. Die bedragen moet je beslist even controleren, want er gaat weleens wat fout. Maar ook als alles juist is, kun je beter niet zonder meer akkoord gaan.

De fiscus houdt natuurlijk niet bij wat jij eventueel van je belastbaar inkomen kunt aftrekken in verband met alimentatie, giften, specifieke zorgkosten, studiekosten en monumenten. Ook gaat de fiscus de aangiftes van twee fiscale partners niet optimaliseren door met aangifteposten te schuiven. Die dingen moet je altijd zelf doen.

Doe altijd aangifte

Sommige mensen hebben van de fiscus te horen gekregen dat ze geen aangifte hoeven te doen. Er is veel reden om dat in de wind te slaan. Als AOW’er met een laag inkomen kun je recht hebben op ouderenkorting en/of alleenstaande-ouderenkorting. Ook gemaakte zorgkosten kunnen leiden tot belastingvoordeel, zelfs als je te weinig belasting betaalt om geld terug te kunnen krijgen. In dat geval kunnen specifieke zorgkosten leiden tot een teruggaaf op basis van de Tegemoetkomingsregeling Specifieke Zorgkosten (TSZ-regeling).

Slim schuiven

Ook kunnen diverse AOW’ers, door slim te schuiven met aangifteposten, hun ouderenkorting proberen te maximaliseren. Dat schuiven werkt trouwens ook bij jongere fiscale partners. Je mag namelijk posten zoals partneralimentatie, ziektekosten, scholing, monumentenkosten, giften en vermogen zo gunstig mogelijk over twee fiscale partners verdelen.

'Live' hulp

Niet iedereen kan dat (helemaal) zelf. Gelukkig is er aangiftehulp in soorten en maten. Zo kunnen ouderen met een laag inkomen tegen een kostenvergoeding terecht bij hun ouderenbond zoals de ANBO, Unie KBO of PCOB. Je telt vaak al als oudere als je een 50-plusser bent.

Ook de Belastingdienst zelf helpt, desnoods bij je thuis. Verder assisteren de vakbonden, de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie, de formulierenbrigades en Stichtingen Welzijn Ouderen van gemeentes, en studenten op sommige hogescholen en universiteiten.

Digitale hulp

In opkomst is online aangiftehulp. Voor 25 euro per één of twee fiscale partners kun je op bijvoorbeeld bokkz.nl je aangifte laten optimaliseren en indienen. Bokkz.nl helpt om aftrekposten optimaal te verdelen en meldt voor welke regelingen je in aanmerking komt. Je mag het gratis uitproberen, zodat je vooraf kunt inschatten of je waar krijgt voor je geld. Verder heb je belastingbutler.nl. Deze website optimaliseert en doet je aangifte voor 89 euro per twee fiscale partners of 69 per persoon. Voor 15 euro extra krijg je een kwartier belastingadvies per mail, chat of telefoon.

Vergeten aftrekpost corrigeren

Wie zijn aangiftebiljet graag zelf invult, is voordelig uit met (de digitale versie van) het magazine FiscAlert. Voor €4,49 krijg je een checklist met wat je voor je aangifte klaar moet leggen, plus 80 gouden tips met uitleg.

Men wijst je er bijvoorbeeld op dat als je ontdekt dat je in een vorig jaar een aftrekpost bent vergeten, je dit nog kunt corrigeren voor de jaren 2009, 2010, 2011 en 2012. Dat doe je simpelweg door opnieuw elektronisch aangifte te doen met het desbetreffende aangifteprogramma op www.belastingdienst.nl.

Erica Verdegaal

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant