Brandgevaar schuilt overal! Hoe is jouw situatie?

Brandgevaar schuilt overal! Hoe is jouw situatie?

Deze week las ik dat een simpele handeling als je slaapkamerdeur dichtdoen voordat je gaat slapen, je leven kan redden bij een brand. De maand oktober kunnen we inmiddels wel omdopen tot de brandbewustwordingsmaand. Hoog tijd om er weer even bij stil te staan, nu de kachels en de kaarsen weer aan gaan. Hoe goed ben jij voorbereid?

Toevallig heb ik een zwak voor de brandweer. Brandweermannen zijn helden van beroep, vaak vriendelijk en behulpzaam. Ik belde eens aan bij de kazerne bij mij in de straat, in het centrum van Amsterdam. 'Hallo, ik ben op zoek naar informatie over brandpreventie'. Ik wilde natuurlijk gewoon de kazerne van binnen zien. Ik werd hartelijk ontvangen met koffie en kreeg een uitgebreide rondleiding. Helaas is de informatie over de brandveiligheid niet zo goed blijven hangen.

Brandpreventieweken

Gelukkig zijn deze maand de brandpreventieweken weer van start gegaan. Ook voor mij een mooi moment om mijn eigen situatie eens onder de loep te nemen. Was de batterij van mijn rookmelder niet laatst leeg en had ik die nou vervangen of die hele rookmelder achteloos uitgeschakeld? Ik weet het oprecht niet meer. Ik controleer gelijk maar even mijn brandblusser; het blijkt een poederblusser (dat wist ik niet eens) en ook deze is al ver over datum. Bovendien is het een blusser van 1 kg en voor een klein brandje heb je al snel 2 kg nodig, zo blijkt. Het wordt erger, want ik realiseer me ook dat ik de gasslang van mijn gasstel eigenlijk nooit gecontroleerd heb. Ik heb het gasstel overgenomen van de vorige eigenaar, maar heb geen idee van de status van de slang. Bij controle blijkt deze poreus! Oeps, ik moet aan de bak!

3 minuten om te ontsnappen

Zodra je rookmelder afgaat, heb je maar 3 minuten om te ontsnappen en de wettelijke norm voor de brandweer om binnen 8 minuten ter plaatse te zijn, kan niet altijd worden gehaald (de zogeheten brandweerdekking is dan niet optimaal in bijvoorbeeld buitenregio's). Daarom gaat de brandweer soms op huisbezoek. Dan gaan ze een checklist met je af.

Heb jij potentiële gevaren in huis?

Ga eens bij jezelf na: heb jij op een rijtje wat er in je huis een brand zou kunnen veroorzaken? Zelf heb ik geen last van brandende kaarsen en smeulende peuken. Maar het zit ‘m ook in andere simpele dingen: een oude tv waarin zich stof verzamelt en dat een potentieel gevaar vormt bij kortsluiting. Of een vettige afzuigkap; bij een vlam in de pan kan die vlam dan makkelijker doorslaan in je afzuiger. En het pluisfilter in de droger veroorzaakt ook vaak een brand; dat kan zo heet worden dat het in de fik vliegt. Dus altijd je stoffilter schoonmaken voor elke droogbeurt! Heb je een elektrische deken? Die moet je op tijd vervangen, want slijtage betekent risico. Koop er eentje met een timer; die gaat automatisch uit als je in slaap gevallen bent. Sowieso is het verstandig om alle elektrische apparaten zoveel mogelijk uit te doen als je gaat slapen (dus niet op stand-by).

Ik heb zoveel mogelijk tips voor je op een rij gezet.

Tips:

 • Rookmelders!!! Die kunnen je leven redden. Klik hier voor de uitzending van Radar waarin dit aan bod kwam. Het is niet voor niets dat de brandweer vindt dat rookmelders verplicht zouden moeten zijn in iedere woning. Overigens zijn ze al verplicht in woningen die na 2003 gebouwd zijn.
 • Zorg dat je de rookmelders op de juiste manier plaatst (lees de handleiding goed). Kun je zelf geen rookmelder plaatsen, bel dan het rookmelderteam!
 • Denk na over je vluchtroute. Het klinkt zo simpel, maar heb je deze route al een keer doorgenomen in je hoofd? En misschien zelfs al eens geoefend? Doe dat! Zeker als je kinderen hebt; oefen met ze! Bijvoorbeeld met een blinddoek; kun je zonder zicht je vluchtroute bereiken en afleggen?
 • Zorg dat je vluchtroute vrij is van obstakels. Ik struikel soms al over spullen als ik ’s nachts slaapwandelend naar de wc moet. Wat als er een dikke rook hangt?
 • Bewaar je sleutels op dezelfde plaats, zodat je altijd de deur kunt openen om te vluchten. Als er rookontwikkeling is zie je misschien niets; ook dan moet je bij je sleutels kunnen. (En de kinderen ook!)
 • Doe de binnendeuren zoveel mogelijk dicht. Hiermee kun je het vuur langer buiten houden en dit zorgt voor grotere overlevingskansen tijdens een brand.
 • Koop een blusdeken. Maar let op de code die erop staat. Sommige dekens zijn niet geschikt voor olie- en vetbranden, zoals bij een vlam in de pan. In dat laatste geval: deksel op de pan en vuur uit!
 • Denk goed na over het aanschaffen van een brandblusser. Met een 2 kg–blusser kun je een kleine brand blussen, maar bijvoorbeeld een poederblusser heeft de nodige gevolgen voor je apparatuur (het poeder gaat werkelijk overal inzitten). Lees dit Radar-artikel om de juiste te kiezen.
 • Maak je afzuigfilter (vet)vrij: vet kan vlam vatten.
 • Controleer je gasfornuis (je gasslang) op een gaslek (en ook je gaskachel, cv-ketel of geiser) en ook hier geldt: hou de boel zoveel mogelijk vetvrij.
 • Weet jij waar de hoofdaansluiting van de gasaansluiting zit? Draai deze direct dicht bij een gaslek!
 • Bewaar licht ontvlambare vloeistoffen (zoals spiritus en benzine) in een goed geventileerde ruimte (een schuur, garage of berging).
 • Sluit niet meerdere stekkerdozen op elkaar aan (dus niet eindeloos doorschakelen met stekkerdozen) en koop een stekkerdoos met een schakelaar; dan kun je alles in één keer uitschakelen.
 • Check je meterkast: is er een aardlekschakelaar aanwezig? Zijn de zekeringen in orde? Zo niet, laat er iemand (met verstand) naar kijken.
 • In geval van brand: rook is giftig! Vermijd rook! Kan dat niet? Blijf dan laag bij de grond (rook stijgt op) en gebruik een natte (hand)doek voor je mond, als je door de rook moet. En als je de mogelijkheid hebt: leg een natte doek onder de deur(kier) om de rook zo lang mogelijk buiten te houden.
 • Vergeet ook het koolstofmonoxidegevaar niet. Nu het kouder wordt, neemt het risico op vergiftiging meer toe.  
 • Voor meer tips over brandveilig wonen kun je deze website bezoeken of deze folder downloaden.
 • In veel gemeentes kun je een brandweercheck laten doen, dan komt er een brandweerman of vrijwilliger langs. Check de website van jouw gemeente!

Tot slot: tijdens het schrijven van dit artikel ging er bij een buurman van mij zijn rookmelder af (geen grap). Andere buren vlogen gealarmeerd het balkon op. Al snel kwam er een enorm aangebrande stank het balkon opwaaien, gevolgd door een slaperige buurman. Hij had iets laten aanbranden. Wat als hij die rookmelder niet had gehad....?

Iris Böhm

Ook interessant