toggle menu

Consuminderen met kinderen

Consuminderen met kinderen

Consumeren kunnen we allemaal. Maar kun jij ook consuminderen? Consuminderen is een woordspeling die staat voor minder consumeren. De term werd bedacht in 1990, toen onze economie bloeide en Nederland er flink op los begon te consumeren.

Consumeren is niet goed voor het milieu en zeker niet goed voor je portemonnee. Daarom telt ons land naast heel veel consumenten ook een flinke groep consuminderaars. Dat zijn mensen die bewust minder consumeren. Ze hebben daar allemaal hun eigen redenen voor. De een doet het puur voor het milieu, de ander vanwege een laag besteedbaar inkomen, de afbouw van schulden, minder willen werken of gewoon omdat geld besparen zijn of haar hobby is.

Besparen en toch genieten

De kunst bij consuminderen is om weinig uit te geven, maar toch heel erg van het leven genieten. Tips en aanmoedigingen daarvoor biedt het blad Genoeg. Columniste Marieke Henselmans werkt eraan mee vanaf het begin.

Ze is gespecialiseerd in consuminderen in je gezin. In 1999 schreef ze daarover het boek ‘Consuminderen met kinderen in tijden van overvloed’. Haar zonen waren toen 11, 8 en 5 jaar oud. Nu, zestien jaar later, heeft ze Consuminderen met Kinderen compleet herzien met actuele tips en verse bespaarbedragen waarmee beginnende en gevorderde gezinnen kapitalen kunnen besparen, zonder in te boeten aan geluk. Integendeel.

Koop niets!

‘De leukste dingen zijn gratis’, schrijft Henselmans. En wie minder besteedt, kan bovendien meer keuzes maken. Haar adviezen beginnen bij de zwangerschap. ‘Koop niets!’, tipt ze daarover. Dat geeft kennissen en familieleden de kans zich genereus te melden met een gratis box, bedje, badje, kleertjes, Maxi-Cosi, kinderwagen of elektrische borstpomp. De rest huur, leen, ruil of koop je tweedehands. Dat scheelt tot duizenden euro’s ten opzichte van alles nieuw kopen.

Bespaar voorts tot ruim 1.700 euro in de eerste anderhalf jaar door borstvoeding te geven en door verse groenten en fruit zelf vers te pureren met een staafmixer in plaats van alles kant en klaar te kopen (recepten staan in het boek). Bespaar daarnaast 1.200 euro door babybilpoetsdoekjes te vervangen door een schoon warm washandje, en actief te zoeken naar de voordeligste wegwerpluiers.

Verkleedpartij in plaats van rondvlucht

Voor grotere kinderen becijfert Henselmans hoe je, gemeten over tien jaar, per kind 3.000 tot zelfs 4.500 euro kan besparen op lunchpakketten die meegaan naar school. Ook gezinsvakanties kunnen stukken goedkoper. Weg met die vermoeiende vliegreizen en eindeloze autoritten. Verruil ze voor binnenlandse woningruil of kamperen in Hollandse bossen.

Kapitaalverslindende kinderpartijen zoals rondvluchten boven Amsterdam of tripjes naar Disneyland vervang je vervolgens door ouderwets spannende speurtochten en verkleedpartijen, eventueel vereeuwigd op foto of video.

Je spaart ook vermogens uit door kinder(merk)kleding tweedehands in te slaan en speelgoed te lenen, te krijgen of ruilen. Sinterklaas, Kerstmis en Pasen kunnen zelfs zonder dure winkelstrooptochten vooraf.

Henselmans geeft ook nog financiële tips voor onder meer zwemlessen, de kapper, (sport)clubs, huisdieren, luizenbestrijding, computers en cadeaus. De ouder die ze ter harte neemt, heeft de kosten van het boek er in no time uit.

Niet zielig

Maar nu de hamvraag: heeft al die bespaarkunst Henselmans kinderen wel goed gedaan? Zijn ze nu zielig? Welnee, ze vonden het juist leuk! Henselmans beschrijft hun positieve commentaar in haar boek. Je kunt het ook bekijken in dit filmpje.

Erica Verdegaal

Meer over:

Ook interessant