toggle menu

Dashcams: filmen vanuit je auto mag, maar mogen de beelden ook online?

Dashcams: filmen vanuit je auto mag, maar mogen de beelden ook online?

Steeds meer automobilisten gebruiken een dashcam. Hoe lang zal het duren voordat elke auto er standaard mee is uitgerust?

Een dashcam is een kleine videocamera, gemaakt om te filmen vanuit de auto (je kunt soms ook je eigen smartphone gebruiken). De camera's beginnen meestal met filmen zodra de auto gestart wordt; alle ritten kunnen worden vastgelegd.

Idioten op de weg

De 'hype' is zo’n beetje ontstaan in Rusland, waar veel weggebruikers hun auto (of vrachtwagen) hebben uitgerust met een dashcam. En in Rusland gebeuren de raarste dingen op de weg! De hype is inmiddels overgewaaid naar Nederland. Maar wat zijn eigenlijk de regels omtrent filmen en publiceren?

Dagblad Telegraaf verzamelt al langer dashcampfilmpjes en plaatste onlangs een compilatie van al die filmpjes online: 'Dashcam The Movie'. Ik kan je verzekeren: geen saaie momenten in deze film! Van begin tot eind blijf je met je mond open hangen van verbazing en ongeloof: dat er zoveel idioten zijn in Nederland! Wie veel op de weg zit, zal dat wellicht beamen.

Behalve verkeershufters op de snelweg, filmen dashcams soms ook andere schokkende of bizarre dingen.

Zo filmde iemand de truck die inreedt op een kerstmarkt in Berlijn. Maar ook werden er meteoren in Schotland en de VS op film vastgelegd.

Meteoren boven Schotland, gefilmd met een dashcam.

Verkeersveiligheid als prioriteit

Volgens het Verbond van Verzekeraars hebben zo'n kwart miljoen Nederlanders een dashcam in de auto en de verwachting is dat dit aantal alleen maar groter wordt. Dat legt het Openbaar Ministerie geen windeieren, want dankzij die dashcambeelden worden verkeersovertreders steeds vaker gestraft.

En dat is nodig, want het aantal verkeersdoden laat voor het eerst sinds jaren een stijgende lijn zien. Zo steeg het aantal verkeersdoden van 570 naar 621 in 2015.

Ook het aantal aanrijdingen en ernstig gewonden neemt al jaren toe, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft dat onder meer te maken met verouderde infrastructuur.

Verder zou de aanpak van het gebruik van de smartphone meer prioriteit moeten krijgen. Deze week riep de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid samen met andere organisaties de Tweede Kamer op om van verkeersveiligheid een nationale prioriteit te maken.

Iedereen verplicht een dashcam?

Uit een recent paneldebat van vertegenwoordigers van verzekeraars, verkeersprofessionals, politie en justitie blijkt dat men nog niet veel voelt voor een verplichting om alle auto's uit te rusten met camera's. Het kan immers afleiden of aansporen tot gevaarlijk rijgedrag.

Wel zijn politici van VVD, PvdA en CDA ervoor te porren om alle weginspecteurs uit te rusten met een dashcam. Zo kunnen politie en justitie de beelden gebruiken voor opsporing.

Hoe zit het met filmen en de beelden online zetten?

Maar wat zijn de regels over filmen op de openbare weg? In principe mag je gewoon filmen in het openbaar. Het recht om te filmen valt onder de zogeheten vrije nieuwsgaring, die voortvloeit uit het recht op vrijheid van meningsuiting.

Echter, als het gaat om een 'vaste' camera, dan moet je van tevoren kenbaar maken dat je filmt (zoals bordjes met 'Let op: cameratoezicht'), aldus het Wetboek van Strafrecht. Een 'vaste' camera is bijvoorbeeld een camera die is bevestigd aan de muur. Dit gaat niet op voor de dashcam die je in je auto gebruikt, omdat een dashcam niet structureel cameratoezicht houdt op dezelfde plek.

Je filmpjes op internet gooien? Alleen geanonimiseerd!

Maar let op! Dat je mag filmen, betekent niet dat je ook zomaar alles mag publiceren! Als mensen herkenbaar in beeld zijn, kan dit hun privacy schenden. Ze kunnen dan een beroep doen op hun portretrecht (opgenomen in de Auteurswet).

Hiervoor hoeft iemands gezicht niet per se gedetailleerd in beeld te zijn; als iemand bijvoorbeeld herkenbaar is door zijn typische lichaamshouding (waardoor zijn omgeving hem kan herkennen), kan er al sprake zijn van portretrecht. Hij moet dan toestemming geven voor publicatie.

Dus als je filmpjes op internet plaatst, zorg dan dat de persoon onherkenbaar is, maar óók het nummerbord. Als je iemand herkenbaar filmt, dan geldt de Wet bescherming persoonsgegevens.

Verkeershufters gefilmd? Naar de politie!

Als je wilt dat die wegpiraten die jij op je film hebt staan ook daadwerkelijk gepakt worden, stap dan met je beelden naar de politie! Het klinkt zo logisch, maar ook al zijn zíj de verkeershufters, jij wilt niet een rechtszaak aan je broek hebben, omdat je die verkeershufter herkenbaar online hebt gezet.

Tot slot, niet in alle landen zijn dashcams toegestaan (zoals in Luxemburg)! Dus wil je naar het buitenland rijden, check dan vooraf de site van de ANWB!

Iris Böhm

Ook interessant