De balans van twintig jaar consuminderen

De balans van twintig jaar consuminderen

In 1992 verscheen het eerste exemplaar van de Vrekkenkrant. Een onaanzienlijk blaadje met tips en trucs over zuinig leven, dat overigens insloeg als een bom. In die tijd was openlijk schrijven over sparen en bezuinigen taboe. We dachten toen nog dat het allemaal niet op kon...

De Vrekkenkrant ging na vijf succesvolle jaren over in het blad Genoeg. Daarnaast schreven we zes boeken. Van het boekje Hoe word ik een echte vrek? werden er meer dan 30.000 verkocht. Bij herlezing nu zijn die stukjes inmiddels wel wat oubollig, maar als we destijds zo’n tip ten gehore brachten tijdens een tv-uitzending waren de kreten van het publiek niet van de lucht. Als ik bijvoorbeeld vertelde dat de kleren die ik aanhad stuk voor stuk uit de tweedehandswinkel kwamen.

De doe-het-zelf-cursus Je geld of je leven, op weg naar financiële onafhankelijkheid is inmiddels gratis online te downloaden.

Wat het ons bracht

Na jaren kibbelen en ruziemaken over geld, brak in de periode van de Vrekkenkrant voor Rob en mij een periode aan van volkomen anders omgaan met geld. We maakten er een sport van zo zuinig mogelijk te leven en toch optimaal te genieten. Rob veranderde van big spender in serieuze spaarder. Schulden werden afgelost en zijn banksaldo begon langzaam maar zeker te stijgen. Ik kon altijd al sparen maar voelde me met onze gezamenlijke sobere leefstijl stukken prettiger. Na een tijdje durfden we zelfs onze banen (die niet meer bevielen) op te zeggen en we hielden een sabbatical year. We schreven veel, gaven lezingen en cursussen en... hadden ontzettend veel lol. Inmiddels wonen we ruim tien jaar in een mooi huis dat sinds kort helemaal is afbetaald.

Vrekkengedachtengoed

Naast de circa 5.000 abonnees op de Vrekkenkrant kwam een flink deel van de bevolking in aanraking met onze ideeën door middel van boeken en artikelen in kranten, tijdschriften en optredens op radio en tv. En denk niet dat we alles zelf bedachten, want zo creatief waren we nu ook weer niet. We werden werkelijk overladen met tips, ervaringen en verhalen van andere zuinigerds. Onze activiteiten riepen af en toe ook negatieve reacties op (zoals het advies om zelfmoord te plegen als meest extreme bezuiniging), maar het overgrote deel was ronduit positief. Veel mensen voelden zich gesteund en durfden nu ook voor hun zuinige aard en levensstijl uit te komen. Of ze gooiden - net als wij - het roer om door niet langer boven hun stand te leven. Zelfs nu krijgen we nog reacties van mensen die dankzij de Vrekkenkrant hun financiën op orde konden brengen, leuker werk vonden, een huis kochten, hun droom realiseerden.

De tijden zijn veranderd

Zuinig leven is nu voor veel mensen geen vrije keuze, maar een must. En dat is iets heel anders. Als je door omstandigheden gedwongen wordt op de kleintjes te letten dan kan dat op verzet stuiten. Volkomen begrijpelijk, maar als je erin blijft hangen gaat het fout. Dan ontstaan schulden, die eerst misschien nog met een (dure) lening weggewerkt kunnen worden. Maar op den duur lukt dat niet meer, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig is er nu overal informatie te vinden over anders omgaan met geld, het is absoluut geen taboe meer. En er is hulp te krijgen als je die nodig hebt. Kijk maar op de volgende sites:

•  consuminderen.startpagina.nl met veel praktische links.

•  Recht op  geld, met tips, trucs, boeken en checklists van Marieke Henselmans.

•  Nibud, boordevol informatie over geldzaken, budgetteren, huishouden, (be)sparen enzovoorts.

Commentaar

Soms krijgen we commentaar als mensen ons huis zien of horen dat we (na dertig jaar openbaar vervoer) een auto hebben. ‘Jullie waren toch van de Vrekkenkrant? Zijn jullie van je geloof gevallen?’ Het kost dan soms wat moeite uit te leggen dat we nog steeds heel veel dingen zuinig doen, maar dat we twintig jaar geleden in een andere levensfase zaten.

We spaarden toen voor later. En later is - voor ons - nu! 

Ook interessant