toggle menu

De bank werkt niet mee? Dan doen we het zelf wel!

De bank werkt niet mee? Dan doen we het zelf wel!

Kleine bedrijven, ZZP’ers en middenstanders klagen steen en been over Nederlandse banken. Voor een lening kon je daar vroeger terecht met een goed idee als je een zaak wilde opzetten, uitbreiden of een nieuw project starten. Nu is het bijna onmogelijk om een bank zover te krijgen.

We moeten weer innoveren en groeien

Toch zullen we nieuwe, kleine en grotere bedrijven een kans moeten geven om te starten, groeien en innoveren, omdat het midden- en kleinbedrijf (MKB) dé motor voor werkgelegenheid en economische groei is. Zo’n 85% van alle nieuwe werkgelegenheid ontstaat in het MKB. Maar als die op banken moeten blijven wachten, dan lukt ‘t niet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat allerlei alternatieven ontstaan voor banken die op hun geld blijven zitten. 

Geld voor elkaar

Daar werd ik me weer eens van bewust toen ik - tijdens een fietstochtje - iets dronk in een Wassenaars koffiehuis. We kwamen met de eigenaresse in gesprek over de moeilijke economische tijden. Ze vertelde voor een beperkt bedrijfskrediet maanden met haar bank in gesprek te zijn geweest, maar zelfs voor een rente van 13% niets, maar dan ook niets voor elkaar gekregen had. ‘En’, vervolgde ze, ‘dat terwijl het bij “Geld voor elkaarµ binnen twee, drie weken rond was, en ook nog voor een rente van maar 9%.’

Investeren en lenen via crowdfunding

Er is helaas geen goed Nederlands woord voor, maar de dame in kwestie had haar krediet  gekregen via crowdfunding, in dit geval via Geld voor elkaar. Dit is een initiatief van twee voormalige bankdirecteuren, die een ‘gat in de markt’ zagen voor deze nieuwe vorm van bedrijfskrediet. Als banken zo bang zijn om geld uit te lenen, dan zijn er misschien wel particulieren die - met kleine bedragen - hun nek willen uitsteken om bedrijven op weg te helpen, dachten ze. Zeker als de uitbetaalde rentes meestal hoger zijn dan je tegenwoordig op een spaarrekening krijgt. Dat gat in de markt bleek er inderdaad te zijn. Tientallen projecten en bedrijven zijn inmiddels gefinancierd. Er is zelfs meer aanbod van geld dan dat er projecten zijn om in te investeren.

Hogere rendementen: hogere risico’s

Let wel goed op! Met rentes tot 15% loopt men ook meer risico dan op een gewone spaarrekening die door De Nederlandsche Bank (DNB) is gegarandeerd tot een ton per persoon, per bank. Als je met een van de projecten van Geld voor elkaar in zee gaat, leen je in feite geld uit aan particulieren of bedrijven zonder garantie. Crowdfunding is dus iets anders dan sparen op een spaarrekening of deposito.

Wel worden alle projecten bij Geld voor elkaar grondig beoordeeld en van een risicoprofiel voorzien, en staan ze onder toezicht van de AFM. Het geleende geld wordt in annuïteiten maandelijks terugbetaald over periodes van 1 tot 5 jaar. Uit de site blijkt dat veel mensen er aan meedoen vanwege het mogelijke rendement en omdat ze inzien dat ons bedrijfsleven toch op de een of andere manier geholpen moet worden.

Lenen of investeren?

Er zijn ook vormen van crowdfunding waarbij je niet uitleent, maar aandeelhouder wordt.  Daarmee maak je kans op soms nog hoger rendement, maar ook op negatief rendement. Hiervoor is ook veel belangstelling, zoals te zien op sites als CrowdAboutNow en Symbid, met veel bijzondere projecten, klein en groot. Een daarvan, Uit Je Eigen Stad, trok recent veel aandacht. Rotterdam heeft daarmee een Europese primeur met het stadslandbouwbedrijf. Een bruisende plek waar eten geproduceerd wordt en je kunt genieten van duurzaam eten, verbouwd en geoogst, midden in de stad.

Niet alleen voor bedrijven

Niet alleen bedrijven worden momenteel zo uit de brand geholpen, ook kunstenaars, journalisten, ideële instellingen en goede doelen werken steeds meer met crowdfunding. Meer daarover is te vinden op www.crowdfunding.nl met links naar allerlei sites in binnen- en buitenland.

Je hele vermogen in dit soort projecten steken is niet slim, maar als je slechts met een deel van je geld dit soort projecten stapt, dan is het risico te beperken.

Maar nogmaals, garanties zoals bij sparen bieden deze nieuwe vormen van financiering niet.

Rob van Eeden

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant