De maaltijdbox: super, maar hoe kom je ervanaf?

De maaltijdbox: super, maar hoe kom je ervanaf?

Tien jaar geleden kon je het je nog niet voorstellen, maar de maaltijdbox is in veel huishoudens inmiddels niet meer weg te denken. Het idee erachter is natuurlijk fantastisch voor mensen die geen tijd hebben om boodschappen te doen, of geen inspiratie hebben voor afwisselende maaltijden. Maar als je doos zat bent, kom je er niet altijd makkelijk vanaf.

Gelukkig was er vorige week goed nieuws! Als je een abonnement afsluit, heb je in ieder geval twee weken bedenktijd en kun je zonder opgaaf van reden je abonnement opzeggen. Een overwinning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) én voor de abonnees.

Agressieve marketing

Honderden mensen klaagden over met name de maaltijdboxaanbieder HelloFresh. Die bleek een agressieve marketing te hanteren, die overigens wel werkte, want het bedrijf groeide begin dit jaar tot 150.000 abonnees.

Zelf had ik op een gegeven moment wel een stuk of acht van die kortingskaarten liggen, maar ik heb ze nooit gebruikt. Misschien maar goed ook, want klanten bleken lastig van hun abonnement af te komen. Ze bleven de box ontvangen en bovendien werden ze telefonisch lastiggevallen. Die cadeaukaarten bleken ook onduidelijk; mensen hadden niet door dat de korting pas gold bij afname van méérdere maaltijdboxen.

Vergelijkingssites kunnen je op weg helpen

Het idee van een maaltijdbox ontstond ooit in Zweden. Althans, als je dit artikel moet geloven. Inmiddels is het concept ook in Nederland populair en zijn er meerdere aanbieders. De boxen verschillen uiteraard, en niet alleen in prijs.

De ene box is meer van de biologische of duurzame producten dan de andere (zo heeft de Beebox een EKO-keurmerk), bij sommige aanbieders kun je kiezen uit meerdere gerechten en bij sommige hoef je niet wekelijks een box af te nemen. Bij de Allerhande Box kun je gelijk je overige boodschappen laten bezorgen en bovendien is de box ook af te halen in de Albert Heijn. Er zijn wat vergelijkingssites die je op weg kunnen helpen de juiste box te kiezen.

Wettelijke bedenktermijn óók voor maaltijdbox-abonnementen

Wat je misschien niet weet, is dat er voor kopen op afstand (dus niet in de winkel) een wettelijke bedenktermijn geldt van veertien dagen (en soms langer). Sommige producten zijn echter uitgezonderd, zoals reizen of losse kranten of tijdschriften, speciaal op maat gemaakte kleding, maar ook producten die snel kunnen bederven zoals bloemen of eten.

En daarover was verwarring: volgens bijvoorbeeld HelloFresh gold de wettelijke bedenktermijn niet, omdat het de uitzonderingscategorie van verse producten betreft. Maar de ACM heeft daar een stokje voor gestoken: de wettelijke bedenktermijn geldt dus óók voor de koop van (abonnementen op) maaltijdboxen.

Je bedenktijd begint op de dag dat je de maaltijdbox ontvangt. Binnen deze termijn kun je aan de verkoper laten weten dat je van de koop af ziet. Dit heet het zogeheten herroepingsrecht. De ondernemer is verplicht je informatie te geven over deze bedenktijd en moet je uitleggen hoe het werkt.

Bovendien moet hij een formulier aanbieden waarmee je van de koop af kunt. Als de ondernemer dat niet doet, wordt de bedenktijd automatisch verlengd met een jaar. Tenzij hij de informatie later alsnog verstrekt: dan beginnen de veertien dagen te lopen op moment dat je de verlate informatie ontvangt.

Raadpleeg de (aangepaste) voorwaarden

Heb je binnen deze veertien dagen je (eerste) box al binnen, dan moet je er toch voor betalen, als de aanbieder je tenminste hierover vooraf duidelijk heeft geïnformeerd.

En als je pas ná de veertien dagen van je abonnement af wilt zien, dan zal je toch echt de voorwaarden van de aanbieder moeten raadplegen, te vinden op diens website.

Op aandringen van de ACM hebben in ieder geval de volgende aanbieders hun voorwaarden aangepast: HelloFresh, Beebox, de Krat, Marley Spon, Mathijs Maaltijdbox en Streekbox.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met de maaltijdboxen en het opzeggen ervan: hebben de aanbieders hun leven inderdaad gebeterd? Of heb jij überhaupt nooit problemen gehad? Laat het weten in de reacties!

Iris Böhm

Ook interessant