toggle menu

Dé remedie tegen smartphoneverslaving: je mobieltje slopen

Dé remedie tegen smartphoneverslaving: je mobieltje slopen

Mijn goede voornemen voor 2018 was: mijn kinderen laten zien dat het échte leven belangrijker is dan het schermpje van de mobiele telefoon. Best trots kan ik zeggen dat ik best goed aan het volhouden ben. Met een ijzeren wilskracht heeft het alleen niet veel te maken.

Ik ging na het schrijven van deze column voortvarend van start. Ik leg te telefoon zo vaak mogelijk in een andere ruimte, waardoor ik geconcentreerder kan werken en ik in aanwezigheid van mijn kinderen veel minder op dat vermaledijde schermpje zit te turen. Ook zet ik veel vaker het grijze kleurenfilter op mijn telefoon aan: best bijzonder dat je mobiel veel minder aantrekkelijk is als de vrolijke kleurtjes wegvallen.

Maar als ik de deur uitging, nam ik hem tóch mee, want stel je voor dat er wat gebeurt. (Ja, ik weet ook wel dat mensen 20 jaar geleden dan helemaal geen mobieltje bij zich hadden, maar toch. Laatst stond ik met een kapotte auto langs een N-weg met twee kleine kindjes en toen was ik toch wel heel blij dat mij dat niet twintig jaar geleden was overkomen. In de tijd dat je met een baby op je rug en een springerige 2-jarige door een dichtbegroeide berm met aan de ene kant scheurende auto’s en aan de andere kant een angstaanjagende diepe vaart naar een praatpaal had moeten ploeteren. Of zoiets, want hoe déden mensen dat toen eigenlijk? Hoe dan ook: daar langs die N-weg was ik toch wel heel erg blij dat er tegenwoordig mobieltjes bestaan.)

Lees ook: Tips om van je smartphoneverslaving af te komen

Heel eventjes maar

De ellende met smartphones is dat het wel lijkt alsof je er op móét kijken, ook al wil je het niet. Met mijn kinderen in de speeltuin, op de kinderboerderij of in het bos, moest ik toch nog wel erg mijn best doen om niet op mijn smartphone te kijken. Veel te vaak zwichtte ik toch voor de verleiding om – heel eventjes maar – te kijken of ik geen nieuwe appjes of belangrijke mails had binnen gekregen.

Dat zo'n ding echt een veel te grote aantrekkingskracht heeft, ontdekte ik twee maanden geleden. De microfoon van mijn iPhone hield er na een update ineens mee op, en dat viel niet onder de garantie omdat ik ook valschade had. Voor bellen heb ik nu dus een ouderwetse, geleende Nokia. Die gaat dus mee naar buiten en daar heb ik twee belangrijke lessen door  geleerd. 1: hoe vreselijk vaak ik toch even mijn telefoon wil checken om te kijken of er berichtjes binnen zijn gekomen en 2: dat je een smartphoneverslaving toch het beste aanpakt door – in ieder geval buitenshuis – cold turkey te gaan.

Kind kwijt

De Haagse reddingsbrigade waarschuwde kort geleden ouders: staar op het strand niet naar je mobiele telefoon, want voor je het weet ben je je kind kwijt. Dat deed de reddingsbrigade omdat ze in één warm weekend veertig meldingen van vermiste kinderen had binnengekregen, veel meer dan een paar jaar geleden. Eerder al kwam uit Amerikaans onderzoek dat het aantal ongelukken met jonge kinderen tussen 2005 en 2012 met 10 procent is gestegen – omdat ouders zich laten afleiden door de smartphone.

RTL Nieuws maakte een mooi interview met een journaliste die een paar jaar geleden haar smartphone de deur uit deed omdat ze merkte dat het ding haar te veel afleidde. Ook zij was haar kind op het strand (gelukkig kort) kwijt geraakt nadat haar aandacht (heel even maar) was opgeëist door een binnengekomen bericht.

Lees ook: 36 procent kan moeilijk zonder mobieltje

Minderen met nieuwe functies

De besturingsprogramma’s Android en iOS komen binnenkort met nieuwe functies die je helpen je telefoongebruik te verminderen. Ze brengen in kaart hoe lang je bepaalde apps gebruikt, en je kunt een tijdslimiet instellen, waarna je een melding krijgt dat je nu toch echt te lang zit te Facebooken of te vaak je mail hebt gecheckt.

Het zal vast wel een beetje helpen, maar als ik naar mezelf kijk, is het probleem niet zozeer dat ik heel veel tijd aan mijn mobieltje besteed maar vooral dat het ding veel te vaak éventjes mijn aandacht opeist. Ik denk dus dat ik geen nieuwe smartphone ga kopen en die goede, oude Nokia blijf gebruiken.

Mensje Melchior

Ook interessant