De Switch van Nintendo: slimme zet in het smartphonetijdperk?

De Switch van Nintendo: slimme zet in het smartphonetijdperk?

Vorige maand kondigde Nintendo de Switch aan: een spelcomputer voor in de woonkamer, die je ook als apparaat voor onderweg kunt gebruiken. Het zorgt ervoor dat grootse games op je televisie ook bijvoorbeeld in de trein te spelen zijn.

De Switch is in feite een tablet, waar gamecontrollers aan vastgeklikt kunnen worden om onderweg te gamen. Thuis wordt de console in een speciale dock gezet, zodat spellen op de televisie worden getoond.

Gamemakers hoeven niet meer te kiezen

Het is voor Nintendo een interessante stap om te maken. Tot op heden verkocht het bedrijf namelijk twee soorten spelcomputers: een soort voor onderweg (zoals de Nintendo 3DS) en een voor in huis (de Wii U). Het betekent dat Nintendo ook games voor twee soorten platformen maakt en uitgeeft. Een spel voor een draagbaar apparaat kan doorgaans niet op de thuisconsole worden gespeeld en andersom.

De Switch verandert dit. Omdat één apparaat zowel thuis als mobiel gebruikt kan worden, verschijnen games straks ook nog maar voor één Nintendo-platform. Dat lijkt in eerste instantie goed nieuws: dit zorgt er immers voor dat gamemakers niet langer hoeven te kiezen voor welk platform ze iets maken, waardoor dit ene apparaat meer games zal krijgen.

Het lijkt allesbehalve toeval dat Nintendo voor een hybride spelcomputer kiest. Het idee achter de Switch sluit namelijk precies aan op een aantal angsten die al een tijdje heersen binnen het bedrijf, zoals de opkomst van smartphone-games.

Smeken om smartphoneversies van Nintendogames

Na jaren succes met de Wii kwam de gamegigant ineens in een lastige situatie terecht. De inmiddels vier jaar oude Wii U-spelcomputer bleek het succes van zijn voorganger niet te kunnen herhalen, terwijl de game-industrie op andere fronten wel begon te groeien. Smartphones werden namelijk steeds vanzelfsprekender, waardoor games op deze mobiele platformen het beter begonnen te doen.

Investeerders smeekten het bedrijf om hun bekende gamereeksen naar de iPhone en Android-telefoons te brengen, maar Nintendo weigerde. Het bedrijf was vastberaden om alleen spellen voor zijn eigen platformen te maken. Een Mario-game op de iPhone kon immers de verkoop van hun eigen hardware negatief beïnvloeden.

Het beleid binnen Nintendo veranderde echter in 2015, toen er een samenwerking werd gesloten met de spelontwikkelaar DeNA. De twee zouden mobiele games maken voor grote smartphoneplatformen, zoals een nieuw Mario-spel. Dit moeten unieke ervaringen worden, speciaal gemaakt voor mobiele apparaten.

Switch naast je smartphone

De Switch sluit op een slimme manier aan bij dit nieuwe pad van Nintendo. Deze spelcomputer is misschien geen smartphone, maar is bij het spelen van games vergelijkbaar in gebruik. Dit is immers een apparaat dat je overal kunt gebruiken op dezelfde manier, net als een telefoon.

Het idee lijkt als volgt: wie eventjes vijf minuten een snel spel wil spelen, kan daarvoor een smartphone-game van Nintendo starten. Zodra je langer de tijd hebt, bijvoorbeeld op de bank of in het vliegtuig, is de Switch het betere apparaat om mee in een spel te duiken.

Logisch ook, want we zijn door smartphones veel mobieler geworden. De tijd waarin je iets alleen in je woonkamer kon doen lijkt voorbij. We willen immers ook onderweg kunnen kijken naar Netflix of luisteren naar Spotify.

Vijf minuten Mario op het toilet?

Omdat de smartphone en Switch op andere momenten leuk zijn, heeft Nintendo niet heel erg last van smartphone-games. Sterker nog: een mobiele versie van Mario kan in theorie een voorproefje zijn van wat er op de Switch te doen is, waardoor de verkoop van de nieuwe spelcomputer wordt gestimuleerd.

Het is een interessante strategie, die zich nog wel moet bewijzen. Nintendo had met de Wii U immers een flop in handen, en de Switch is wéér een totaal ander soort apparaat. Dat maakt het moeilijk om te voorspellen hoe klanten er op gaan reageren. Zijn mensen bereid om deze spelcomputer met zich mee te dragen? Of zou de wereld stiekem genoeg hebben aan vijf minuten Mario tijdens een toiletbezoek?

Bastiaan Vroegop

Beeld: Nintendo (uit de previewtrailer)

Ook interessant