toggle menu

Doe-het-zelven met je notariële akte

Doe-het-zelven met je notariële akte

Websites helpen je met het voordelig opmaken van notariële documenten, zoals een samenlevingscontract of testament. Dat kan problemen voorkomen en belasting schelen.

Net als bedrijven kunnen huishoudens fuseren: Je trekt bij elkaar in omdat je van elkaar houdt, en denkt dat het vanzelf goed afloopt. Dat is niet altijd het geval. Je partner kan overlijden, er met de noorderzon vandoor gaan of je inruilen voor een jonger exemplaar. Voor je geldzaken kan dat onverwachte problemen opleveren, want liefdespartners delen niet alleen lief en leed, maar ook hun financiën.

Geen officiële partner

Een serieuze fusie van huishoudens begint daarom met ten minste een  samenlevingscontract. Ook testamenten kunnen belangrijk zijn. Maar menig stel ziet er tegenop dit soort aktes te laten maken. Ten eerste ligt praten over geld vaak gevoelig. Ten tweede moet je naar een notaris én geld uitgeven voor advies en een contract. Maar de gevolgen van niets doen kunnen ingrijpend zijn.

Stel Maarten en Maartje wonen samen zonder contract. Maarten bezit het huis en verdient het inkomen in loondienst. Maartje werkt parttime en zorgt voor een fijn thuis. Als Maarten op een dag verongelukt en er is niets geregeld, dan gaat zijn huis naar zijn familie. Maartje mag hopelijk wat inboedel meenemen. Met een beetje pech sommeert de familie haar het huis per direct te verlaten. Ze blijkt zelfs geen recht te hebben op Maarten’s partnerpensioen, omdat ze geen officiële partner was.

HEMA-notaris

Steeds meer internetsites helpen je met het voordelig opmaken van notariële documenten, zoals een samenlevingscontract en/of testamenten. Deze week kwam de HEMA erdoor in het nieuws. Via hun website kun je, als je een standaardgeval bent, een samenlevingscontract laten samenstellen voor 125 euro. Heb je ook testamenten nodig –elke partner heeft zijn eigen akte- dan ben je totaal 375 euro kwijt. Die prijs is inclusief BTW, ondertekening bij een notaris en de bewaring van je contracten in de kluis van de notaris.

Nut van een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract kan zorgen dat jouw bezit bij je overlijden niet naar je familie gaat, maar naar je achterblijvende partner. Het kan ook erfbelasting schelen, en je recht geven op het nabestaandenpensioen van je partner. Verder kun je contractueel vastleggen welk bezit van wie is, wie wat betaalt, en wie in de woning mag blijven als de liefde overgaat.

Laatste wil

In je testament regel je bijvoorbeeld dat jouw bezittingen na je dood eerst naar je partner gaan en na zijn dood pas naar je kinderen. Je kunt ook laten vastleggen wie voor jullie minderjarige kinderen zorgt als jullie er allebei niet meer zouden zijn. Leg je dat niet vast, dan beslist de rechter wat er in zo’n geval met de kinderen gebeurt. Verder kan je testament bepalen dat jullie erfenis, als je beiden zou overlijden, naar jullie eigen familie gaat. En dat het geld dat je kinderen later erven niet automatisch ook eigendom is van de partners waarmee die kinderen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

Doe-het-zelf-notaris

Naast HEMA biedt Doehetzelfnotaris voordelige notariële aktes. Op de laatste website kun je ook terecht voor koopaktes, schenkingsaktes, de oprichting van een vereniging en nog veel meer. Op Makensamenlevingscontract vind je veel gratis informatie over wat je in je samenlevingscontract zou kunnen regelen. Hebben jullie zo’n akte nog niet? Dan zou ik me zeker even inlezen.

Erica Verdegaal

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant