toggle menu

Een basiscomputer kost nog maar een paar tientjes

Een basiscomputer kost nog maar een paar tientjes

Deze week verscheen de nieuwste versie van de Raspberry Pi, een kleine printplaat die ervoor zorgt dat computers helemaal niet zo duur meer zijn - en de bodem is nog niet in zicht.

Voor wie het principe achter de Raspberry Pi nog niet kent: het is in feite een klein computertje, dat niet veel groter is dan bijvoorbeeld een smartphone. Hierop zitten alles basisonderdelen die nodig zijn om gewoon te kunnen werken.

Op de USB-poorten sluit je een muis en toetsenbord aan, de HDMI-poort verbindt met de monitor en een accupoort zorgt ervoor dat het apparaatje stroom heeft. 

Eerdere Raspberry Pi's waren al aardig betaalbaar - voor 35 euro haalde je er eentje in huis. Wie hem draadloos wilde gebruiken moest alleen alsnog in de buidel tasten - wifi en Bluetooth zaten niet standaard ingebouwd. Met de nieuwe versie is dat anders. 

Sterk genoeg voor browsen, tekstverwerking en het afspelen van video's

De Raspberry Pi verandert langzaamaan hoe duur een computer nou eigenlijk moet zijn. Dit kleine printplaatje van 35 euro is op zichzelf immers sterk genoeg voor webbrowsen en tekstverwerking - en dan heb je alleen nog maar een behuizing en wat extra accessoires nodig, die je voor een paar tientjes op de kop tikt.

Je kunt de Pi zelfs gebruiken om video's en muziek af te spelen. Gebruik je een computer niet om te gamen of bijvoorbeeld grote bestanden te bewerken? Dan is een Pi meer dan genoeg. En waarom zou je dan nog tien keer meer betalen voor een 'gewone' pc? 

Op het moment is de Raspberry Pi één van de weinigen op de goedkope computermarkt, maar het is een kwestie van tijd totdat grote technologiebedrijven zich hier ook in gaan mengen.

Niet alleen maar voor hobbyisten

Door computers betaalbaarder te maken, verandert Raspberry de manier waarop we met technologie omgaan. Door zijn lage prijs is een Pi bijvoorbeeld ideaal voor scholen, die voor een fractie van de gebruikelijke kosten gehele klassen van een computer kunnen voorzien. 

In huis wordt het ineens makkelijker om computers voor kleinere, specifieke redenen te gebruiken. Benieuwd hoeveel voer je kat nog heeft tijdens een weekendje weg? Pak een oude webcam, hang er een Pi aan en installeer een speciaal stukje software, zodat de camera eens per uur een foto in Dropbox plaatst. Projecten die in het verleden vooral leuk waren voor rijke hobbyisten, maar door goedkopere hardware ineens voor iedereen haalbaar zijn. 

Buiten Nederland heeft deze prijsdaling ook grote gevolgen. Derdewereldlanden hebben ineens toegang tot computers die zij wel makkelijk kunnen betalen. Een dorp in een arm, Afrikaans land heeft ineens een manier om zijn administratie digitaal bij te houden, of om ooit wellicht zelfs met het internet te verbinden.

Computer ter grootte van een creditcard

De prijsrace kan nog grotere gevolgen hebben: eind vorig jaar introduceerde Raspberry de Pi Zero, een computer ter grootte van een creditcard. Voor slechts 5 euro.

Dit kleine apparaatje is momenteel alleen nog maar handig voor simpele toepassingen, maar het lijkt een kwestie van tijd totdat zelfs deze hardware voor algemeen computergebruik wordt ingezet. Dan koop je een nieuwe computer voor de prijs van een hamburgermenu bij de lokale snackbar.

Bastiaan Vroegop

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant