Een drankje op de stoep, mag dat?

Een drankje op de stoep, mag dat?

De zomerse temperaturen zorgen ervoor dat de terrassen en parken weer volstromen. In de grote steden slepen de buurtbewoners – bij gebrek aan tuin of balkon – hun hebben en houwen naar buiten om voor de deur gemoedelijk te eten of te borrelen. Maar dat gezellige biertje met de buren kan wel eens verboden zijn. De feiten over alcoholconsumptie in het openbaar op een rij.

Twee vriendinnen uit Rotterdam zitten met stralend zomerweer op de stoep voor hun huis, onder het genot van een aangenaam wijntje. Toevallig loopt er een agent langs. ‘Dag dames’, begint hij op vriendelijke toon. ‘Jullie weten dat dit ei-gen-lijk verboden is hè?! Maar… ik zal jullie niet beboeten hoor. Prettige avond!’

Een klein staaltje machtsvertoon of een aardig bedoeld ‘we zien dit maar even door de vingers’-momentje van oom agent? De meiden blijven ietwat verbouwereerd achter.

BVO'tje op de fiets

Bij navraag in mijn vrienden- en kennissenkring blijkt er onduidelijkheid te bestaan. Iedereen weet dat openbaar dronkenschap bij wet verboden is. Maar is het ook verboden om te drinken op straat? De meesten denken van wel, maar niemand voelt zich een wetsovertreder als ie in het park op een zomerse dag een fles wijn opentrekt. Of een BVO’tje (biertje voor onderweg) op de fiets achterover slaat, op weg naar een festival.

En ze zijn niet de enigen: in de hoofdstad doen de grootgrutters op zonnige dagen goede zaken, te zien aan de bergen afval die achterblijven in het park. De afvalcontainers - en helaas ook vaak de grasvelden- liggen onder meer vol met leeggeslurpte blikjes bier en lege wijnflessen. Terwijl het in diezelfde parken (soms alleen op sommige veldjes) verboden kan zijn om te drinken.

Drinken in jouw buurtje? Check de APV

Want in sommige gemeenten is het in bepaalde (aangewezen) gebieden verboden om te drinken of met drank te lopen; het stadium vóór een eventuele openbare dronkenschap dus. Dat wordt allemaal geregeld in de APV, oftewel de Algemene Plaatselijke Verordening.

Bij onduidelijkheid over het wel of niet mogen drinken in jouw buurtje, moet je dus de website van je gemeente checken, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, in Utrecht of Groningen.

Ook kleinere gemeentes hebben vaak ‘verboden gebieden’. In die gebieden kan het dus al strafbaar zijn om (in de openbare ruimten) alcohol te drinken of aangebroken flessen of blikjes met alcoholhoudende drank bij je te hebben.

Drank in de trein: NS coulanter dan Arriva

En in de trein dan? Want de kiosken en de supermarkten-to-go op de stations draaien ook prima als de reiziger naar alcohol snakt. Maar als je in de trein zit, ben je niet ‘in het openbaar’ en gelden de regels van de vervoerder. De NS blijkt coulanter dan bijvoorbeeld Arriva. In de huisregels van de NS is te lezen dat drinken in de trein is toegestaan zolang je maar geen overlast veroorzaakt. De railcatering verkoopt zelfs bier! (Overigens is er bijvoorbeeld rondom Koningsdag vaak wel een verbod.)

In de bussen en treinen van Arriva is het áltijd verboden om te drinken, ‘in verband met de overlast die dit voor medereizigers veroorzaakt’.

De bak in voor openbare dronkenschap

Tja, en dan nog die openbare dronkenschap; dat is (in heel Nederland) dus bij wet verboden. Je kunt er zelfs gevangenisstraf voor krijgen. Maar wat is eigenlijk precies de betekenis ervan? Hoewel mijn geheugen na het nuttigen van een redelijke hoeveelheid alcohol me doorgaans in de steek laat, kan ik me nog goed herinneren hoe ik in mijn jonge studentenjaren eens voor de neus van een agent van mijn fiets lazerde omdat ik een biertje teveel op had. Gênant!

En stom ook, want een boete kon ik in die armoedige studententijd echt niet gebruiken. Maar de goede diender hielp me keurig overeind. Het gaat in de praktijk dan ook vooral om asociaal of vervelend gedrag. Dat beaamt ook een bevriende politieagent.

Hij vertelt me dat er niet veel op gecontroleerd wordt, tenzij er overlastmeldingen zijn. Zijn advies: altijd meewerken en vooral niet stomdronken worden en voor overlast zorgen! De verboden gebieden zijn trouwens aangegeven door middel van borden.

Drank en minderjarigen

Voor minderjarigen gelden sinds 1 januari 2014 strengere regels, door de nieuwe drank- en horecawet. Aan jongeren onder de 18 mag vanaf die datum geen alcoholhoudende drank verkocht worden. Sowieso mogen deze jongeren vrijwel nooit en nergens alcoholhoudende drank bij zich hebben, zoals op straat, in parken, bij evenementen, in stationshallen, in parkeergarages, et cetera. Ze zijn strafbaar als ze op deze plaatsen wel alcohol bij zich hebben.

Vraag het de politie

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp, kun je ze altijd aan de politie zelf stellen. Die heeft zelfs twee keer per week een ‘chatspreekuur’. Vragen staat vrij en de politie is natuurlijk je beste vriend! Toch?

Iris Böhm

Ook interessant