toggle menu

Een energiemaatschappij en vijf ziekenhuizen failliet: wat wordt het volgende bankroet?

Een energiemaatschappij en vijf ziekenhuizen failliet: wat wordt het volgende bankroet?

In oktober gingen vijf ziekenhuizen en een energiemaatschappij failliet. Vele tienduizenden Nederlanders raakten hierdoor (financieel) gedupeerd. Valt dit te voorkomen?

Op 23 oktober jongstleden ging energiemaatschappij Energieflex op de fles. En twee dagen later, op 25 oktober, legden zowel het Slotervaartziekenhuis als de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten het loodje. Deze gebeurtenissen zorgden voor veel beroering in ons land. Want energie en zorg zijn diensten waar niemand zonder kan.

Iedereen kan ziek worden en ziekenhuishulp nodig hebben. Vanwege de kosten betaal je daar verplicht je zorgpolispremie voor. Ook kan vrijwel geen enkel huishouden zonder ingekochte energie. Bijna iedereen heeft stroom en/of gas nodig om te koken, warm te douchen, de computer te gebruiken, de verwarmingsketel te laten werken en de wasmachine te laten draaien. Geen wonder dat het bankroet van een ziekenhuis of energiebedrijf verbijstering en ongerustheid wekt onder consumenten. Die denken: overheid, waar blijf je nou? Maar die overheid doet weinig. Een bankroet zo af en toe, dat hoort er blijkbaar bij.

Te veel betaald? Dan moet je zélf bijdehand zijn

Energiemaatschappij Energieflex won in 2017 de energieveiling van de Consumentenbond. Vele tienduizenden Nederlanders stapten dus over naar Energieflex. Ik deed het ook. Tot half augustus van dit jaar waren we er klant. Daarom lag eind vorige week de mail van de curator van Energieflex ook in mijn mailbox.

Voor vragen verwijst hij naar de klantinformatie. Daar staan de antwoorden op achttien veel gestelde vragen. De hamvraag is natuurlijk: krijg je het geld terug wat je, zo vlak voor de winter, te veel hebt betaald? En kun je de beloofde welkomstbonus nog terugverwachten? Maar de kans is klein dat je alle schade krijgt vergoed. Energieflex heeft namelijk zo’n 10 à 20 miljoen euro aan schulden, en maar zo’n drie miljoen euro in kas.

Te veel betaald geld krijg je trouwens niet vanzélf terug. Je moet zo bijdehand zijn om je vordering in te dienen via crediteurenlijst. Als je daarentegen nog geld aan Energieflex moet betalen, dan weet de curator je te vinden. Hij gaat absoluut het hele bedrag bij je incasseren. Zo gaat dat bij een faillissement.

Eigen verantwoordelijkheid: jaarverslagen doorspitten en beoordelen?

Als energieconsument vind ik het bankroet van Energieflex shockerend, ook al ben ikzelf, door puur geluk, tijdig naar een andere aanbieder overgestapt. Maar is die nieuwe aanbieder dan betrouwbaar? De inschatting daarvan is blijkbaar de verantwoordelijkheid van de consument. En die consument moet al zo veel. Hij moet energieprijzen vergelijken, kiezen tussen groene of grijze stroom en gas, en ook nog zijn contractperiode en zijn energieaanbieder kiezen. Dit naast alle keuzes rondom de zorgpolis.

We moeten een selectie maken uit vele tientallen restitutie-, natura-, budget- en combinatiepolissen. Daarvan moet je de aanvullende dekkingen afwegen, de premies vergelijken en klantbeoordelingen lezen, en een eigen risico kiezen. En dan maar hopen dat alles afdoende is afgedekt. Moeten we nu ook nog de jaarverslagen van energieaanbieders, ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars gaan doorspitten en beoordelen? Want wat is het volgende bankroet? Misschien je woningbouwvereniging of (zorg)verzekeraar?

Garantiefonds Gas en Stroom

Dat laatste geval is trouwens niet waarschijnlijk. Want als een verzekeraar failliet dreigt te gaan, probeert de Nederlandsche Bank (DNB) de klanten over te dragen aan financieel gezonde verzekeraars.

Voor levensverzekeraars is er zelfs een speciale opvangregeling. Verder is er voor reisorganisaties de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), terwijl spaartegoeden gedekt zijn door het depositogarantiestelsel. Maar voor energiebedrijven is er niks, waardoor bij een bankroet vele duizenden Nederlanders voor (vele) honderden euro’s het schip ingaan. Het lijkt me hoog tijd voor een Stichting Garantiefonds Gas en Stroom. Met een kleine jaarlijkse bijdrage van alle Nederlanders zijn de toekomstige gedupeerden door energiebedrijven dan uit de brand.

Erica Verdegaal

Ook interessant