Een flesje wijn meenemen naar Nederland na je vakantie? Prima! Maar hoeveel flesjes mogen eigenlijk?

Een flesje wijn meenemen naar Nederland na je vakantie? Prima! Maar hoeveel flesjes mogen eigenlijk?

Ga je lekker op vakantie binnenkort? En smaakt de wijn in Frankrijk of Italië stukken beter dan thuis? Dan neem je toch een flesje mee! Ik ken mensen die hun hele kofferbak volladen met alcoholisch genot. Maar hoeveel alcohol mag je eigenlijk meenemen vanuit het buitenland?

Mijn vriend schept er een zichtbaar genoegen in te vertellen over zijn wijnreizen van vroeger: naar de Champagnestreek in Frankrijk en dan langs wijnboeren. ‘Die gasten waren de hele dag beschonken, want ze dronken met hun klanten mee. Wat een topleven!’ Zelf moet ik er niet aan denken om de hele dag dronken te zijn, maar dat terzijde.

Vrolijk vertelt hij verder hoe hij uitleg kreeg over de verschillende champagnes en over het productieproces. Als ie geluk had kreeg hij een rondleiding door de wijngaard. Uiteraard zat er altijd een klein proeverijtje bij! Daarop kocht hij dan meestal een paar flessen, die altijd per doos van 6 stuks gingen. Aan het eind van de vakantie reed ie terug met de stationwagen volgeladen met dozen champagne. ‘Je hebt daar bij de kleine wijnboertjes de beste prijs, rechtstreeks bij de boer, tussen de 10 en 20 euro per fles en dan topkwaliteit! Dat vind je in Nederland niet snel en zeker niet voor die prijs!’ Omdat hij het vermoeden had dat hij te veel flessen meenam, meed hij de snelweg en reed terug naar Nederland over weliswaar prachtige landweggetjes.

10 tips om je voor te bereiden op je vakantie

De regels van de douane en de belastingdienst

Hoeveel flessen drank mag je meenemen van vakantie? ‘Best veel’, aldus de overheid. ‘Een kistje lekkere Franse wijn of een paar kratten Belgisch bier voor eigen gebruik is geen probleem. Maar er zijn wel grenzen,’ zo valt er te lezen op de website van de Belastingdienst. Overigens moet je 17 jaar of ouder zijn.

Het maakt nogal verschil of je alcohol meeneemt uit een EU-land of van buiten de EU. Weet je even niet meer zeker of jouw vakantieland hieronder valt, check dan dit overzicht van EU-landen.

Reis je terug vanuit een land binnen de EU?

Binnen de EU zijn de regels uiteraard veel flexibeler. Je mag in principe zoveel meenemen als je wilt, voor ‘eigen gebruik’ (dus niet om door te verkopen). De heffingen (btw en accijnzen) zijn immers al betaald. Maar de douane bepaalt wel wat dat ‘eigen gebruik’ inhoudt. En dat is behoorlijk veel!

Je kunt je auto volladen met:

 • 110 liter bier à dit komt neer op ongeveer 15 kratten (met flesjes bier van 0,3 liter)
 • 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn (bijv. champagne, prosecco of cava) à dit zijn 120 flessen van 0,75 liter (en 80 flessen mousserende wijn)
 • 20 liter lichte likeur (bijv. Blue Curacao), of likeurwijn (bijv. sherry en port) à met een alcoholpercentage van maximaal 22%
 • 10 liter sterke drank (bijv. wodka, whiskey, rum) à met een alcoholpercentage van meer dan 22%

Je mag deze hoeveelheden bij elkaar optellen.

Bekijk dure en goedkope vakantielanden binnen de EU

Reis je terug vanuit een land buiten de EU?

Van buiten de EU mag je het volgende meenemen naar Nederland:

Wijn en bier

 • Maximaal 4 liter wijn (hieronder valt rode, witte of rosé wijn: géén bubbels!) à dit zijn maximaal 5 flessen van 0,75 liter
 • Maximaal 16 liter bier à dit komt neer op ongeveer 2 kratten (met flesjes bier van 0,3 liter)

Je mag bier en wijn én de sterke drank bij elkaar optellen, maar let op de rekensom bij de sterke drank!

Sterke drank, likeur en bubbels

 • 1 liter sterke drank met meer dan 22% alcohol (bijv. wodka, rum en whisky) óf 2 liter lichte likeur met maximaal 22% alcohol (bijv. Blue Curaçao), likeurwijn (bijv. sherry) of mousserende wijn (bijv. champagne, prosecco of cava)
 • Je mag het ook combineren, als je maar niet meer dan 2 liter in totaal hebt. Echter: 0,5 liter sterke drank telt voor 1 liter lichte likeur.

De Belastingdienst geeft een rekenvoorbeeld: je bent op vakantie naar Curaçao, buiten de EU dus. Je wilt een fles rum (sterke drank) en een fles Blue Curaçao (lichte likeur) meenemen naar Nederland. Je mag dan niet 1 liter rum én 1 liter Blue Curaçao meenemen. Wat je wél kunt doen: een klein flesje rum van maximaal 0,5 liter en een liter Blue Curaçao. Dat is bij elkaar de maximale hoeveelheid. (Daarnaast mag je nog bier en ‘gewone’ wijn meenemen.)

Wat als je te veel mee terug naar Nederland neemt?

Wat zijn de gevolgen als je meer meeneemt dan de toegestane gebruikershoeveelheden? Simpel, je zult het dan moeten aangeven en eventueel invoerrechten, btw of accijns betalen en dit bovendien direct afrekenen. Per ongeluk te veel sterke drank meegenomen? Bereken op deze site van de Belastingdienst wat zoiets je kan kosten.

Als de douane vermoedt dat je drank (of andere producten) meeneemt die niet voor eigen gebruik zijn, maar bijvoorbeeld voor verkoop, dan kan er om bewijsstukken gevraagd worden (zoals aankoopbonnen).

Lees meer over invoerrechten op andere producten

Handige websites

Tot slot: als je met het vliegtuig reist heb je je uiteraard te houden aan de regels van de vliegmaatschappij en de luchthaven waar je naartoe reist. Dat geldt uiteraard ook voor andere producten waarvoor invoerbeperkingen kunnen gelden, zoals tabak en parfum. Hier nog wat handige websites:

 • Wat mag je volgens de Belastingdienst meenemen in je bagage naar Nederland? Check het hier en hier
 • Wat mag je volgens de Belastingdienst belastingrij meenemen uit een niet-EU land? Check het hier
 • Hoe zit het met alcohol, tabak, contanten en accijnzen in de EU? Je vindt het hier
 • Moet je accijns betalen als je goederen meeneemt van buiten de EU? Check het hier
 • Wat zijn toegestane of verboden voorwerpen volgens de KLM? Je vindt het hier
 • Wat mag mee in je handbagage volgens de regels van Schiphol? Je vindt het hier
 • Wat mag mee in de ruimbagage volgens de regels van Schiphol? Je vindt het hier
 • Een overzicht van de douaneregels in Nederland vind je ook op de website van de ANWB
 • Wil je als ondernemer wijn of wijn importeren? Check het bij de Kamer van Koophandel

Iris Böhm

Ook interessant