Een parkeerplek vinden? Ook daar is een app voor

Een parkeerplek vinden? Ook daar is een app voor

Parkeren kan een echte uitdaging zijn. Zeker in de grote steden ben je soms veel te lang op zoek naar een vrije en geschikte parkeerplek. En daar betaal je dan ook nog de hoofdprijs voor. Gelukkig zijn er apps beschikbaar die de parkeerstress aanzienlijk kunnen verlichten.

Voor een bezoek aan de Utrechtse Jaarbeurs is de trein natuurlijk het ideale vervoermiddel. Je stapt vrijwel voor de ingang uit. Puur uit gemakzucht stapte ik afgelopen week echter toch in de auto. Een beslissing die ik hevig betreurde toen een halfuur later het laatste parkeerterrein aan de Jaarbeurs voor mijn neus volliep. 

Gelukkig is parkeren in de Utrechtse binnenstad niet meer zo’n uitdaging als voorheen. Er zijn namelijk verschillende apps beschikbaar die je zo naar de dichtstbijzijnde parkeerplek loodsen. Bovendien hoef je jezelf daar aangekomen ook niet meer te verdiepen in de werking van een lokale, en regelmatig goed verstopte parkeerautomaat.

Tenenkrommend

Ook dat is prettig, want veel Nederlandse steden lijken betrokken bij een tenenkrommende competitie: wie kan de bediening van zo’n nieuwerwetse parkeerpaal met computerscherm het meest complex en gebruiksonvriendelijk maken? Gezien de vele kansrijke deelnemers is het vooralsnog onmogelijk een winnaar aan te wijzen.

De parkeer-app is daarvoor een echte uitkomst. Zelf gebruik ik de Yellowbrick-app, maar die van Parkmobile, Park-Line, App-Parking en ANWB Onderweg (met een speciaal parkeer-onderdeel) bieden een vergelijkbare service. Dat gaat in grote lijnen als volgt in zijn werk.

Startknop

Eenmaal in de omgeving waar je wilt parkeren open je de app. Die geeft parkeertips, en wijst je waar mogelijk ook naar parkeerplekken die nog gewoon gratis zijn. Dankzij de GPS-functie van je mobiele telefoon weet de app precies waar je je bevindt. En als je je auto daadwerkelijk hebt geparkeerd, hoef je alleen nog maar de startknop van de app in te drukken.

Naast de irritante parkeerpaal vermijd je daarmee ook veel parkeerstress. Je hoeft namelijk niet langer een eindtijd in te schatten, maar drukt gewoon op de stopknop van de app als je weer bij je auto bent. En dus behoren zenuwachtige blikken op het horloge, dan wel continu uit het raam staren naar eventuele parkeerwachten, definitief tot het verleden.

Parkeerstress en volksverlakkerij

En daar ligt meteen nog een groot voordeel van de apps. Om parkeerstress te vermijden schatten de meeste automobilisten de benodigde tijdsduur standaard aan de ruime kant in. Dat betekent dat je feitelijk altijd nog een flinke bonus betaalt bovenop de toch al straffe tarieven.

Dat geldt schandalig genoeg ook nog steeds voor veel parkeergarages, die nog steeds in blokken van 10 minuten of meer rekenen. Pure volksverlakkerij, waarvoor geen enkele technische noodzaak is. De uitbater weet immers op de seconde hoe laat je in en uitgaat, en zou de rekening daar eenvoudig op kunnen aan passen. Helaas is er altijd wel een smoes om dat te vermijden. Voor app-parkeren in garages heb je wel een (gratis toegestuurde) parkeerpas nodig. 

Automatisch parkeren

In de toekomst zullen technologische ontwikkelingen parkeren overigens nog veel gemakkelijker maken. In eerste instantie dankzij nog slimmere parkeerapps, met algoritmes die nauwkeurig kunnen inschatten waar op een bepaalde tijd de meeste kans is om een parkeerplek te vinden. En wie beschikt over het benodigde budget, krijgt het binnenkort helemaal makkelijk.

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, waar elk jaar weer meer auto’s met slimme technologische foefjes worden gepresenteerd, presenteerde Audi een nieuwe A7 Concept Car. Te laat voor een afspraak? Dan pak je straks simpelweg je telefoon, open je de Audi Connect-app en stuur je je auto met een druk op de knop op weg om zelf een parkeerplaatsje te vinden.

Arnoud Groot

Ook interessant