Een sleutelbedrijf inschakelen voor de verhuur van je woning: een aanrader of niet?

Een sleutelbedrijf inschakelen voor de verhuur van je woning: een aanrader of niet?

Je vakantie (gedeeltelijk) terugverdienen door je eigen huis te verhuren aan toeristen? Het is bijna zomer, dus een goed moment om na te denken over de mogelijkheden, zeker als je in de grote stad woont. Maar het is best wel wat geregel! Een sleutelbedrijf kan uitkomst bieden.

Zo'n bedrijf kan je veel werk uit handen nemen en dan kan je toch profiteren van verhuurinkomsten.

Ik heb voor het eerst in mijn leven mijn huisje verhuurd via Airbnb, middels een sleutelbedrijf - ook wel een Airbnb-manager of bnb-manager genoemd. Vanuit mijn eigen ervaring zet ik de voor- en nadelen van zo'n sleutelbedrijf voor je op een rij.

Wat doet zo'n sleutelbedrijf?

Je kunt zo'n bedrijf inzetten voor sleuteloverdracht en schoonmaakservice, maar je kunt ook alles uit handen geven. Dan zet het bedrijf de advertentie van jouw huis op Airbnb en onderhoudt het al het klantencontact. Het kost je zo'n kwart van je inkomsten.

Ik heb hiervoor gekozen bij de verhuur van mijn woning omdat ik het te veel gedoe vond om alles zelf te regelen. Ik had geen zin in stress hierover in mijn eigen vakantie. Maar een sleutelbedrijf inzetten is ook niet helemaal stressvrij, zo bleek (zie ook verderop, in het rijtje met nadelen).

Wat voor gasten wil je in je huis?

Als het bedrijf jouw advertentie maakt en beheert, moet je héél goed afspreken wie je in je huis wilt. Zo wilde ik alleen stelletjes (dus maximaal twee personen) en liefst dertigplussers.

Sommige bedrijven laten je meelezen in de mailwisseling; je mag alleen niet zelf communiceren met de gasten om verwarring te voorkomen. Ik had nul inzage in de correspondentie en had hier van tevoren niet over nagedacht, maar ik bleek dit heel irritant te vinden. Ik kreeg alleen een namenlijstje door van degenen die mijn huis hadden geboekt. Ik had geen idee wie die mensen waren en waar ze vandaan kwamen. Ik vond dat niet prettig, want die mensen zaten wel in mijn huis.

Wat doe je bij overlast?

Ook had ik een keer overlast: gasten bleken te blowen op mijn balkon, terwijl hen gezegd was dat dit strikt verboden was in en rondom mijn huis. Wat gebeurde er? De buren gingen (logischerwijs) bij mij klagen. En ik kon niets doen, want ik zat was zelf een weekendje weg en had nul contact met de gasten.

Ik belde het sleutelbedrijf, dat beloofde direct contact op te nemen met de gasten. Het bedrijf had weliswaar een 'klaagnummer' beschikbaar voor buren, maar voor de buren ben jijzelf natuurlijk het aanspreekpunt. Die hebben geen boodschap aan een klaagnummer.

Blij dat ik het gedaan heb, maar ik zou het niet nog eens doen

Ik ben uiteindelijk wel blij dat ik het gedaan heb, want zag zelf al het geregel niet zitten. En uiteindelijk is alles goed afgelopen: ik heb betaald gekregen, er is niets stuk gegaan, et cetera. Toch zou ik het niet snel nog een keer zo doen; liever hou ik zelf contact met de gasten. Daar moet je alleen wel écht de tijd voor hebben.

Voordelen, nadelen, en waar je verder om moet denken

Hieronder som ik de voor- en nadelen voor je op en geef ik aan waar je allemaal rekening mee moet houden als je een sleutelbedrijf inschakelt.

Voordelen inschakelen sleutelbedrijf:

 • Een sleutelbedrijf heeft doorgaans een beter zicht op de vakantieverhuurmarkt dan jijzelf. Zo kan het – is althans mijn ervaring – goed inschatten wat voor een nachtprijs het kan vragen voor jouw huis. Ik stond te kijken van het bedrag dat ze voor mijn huis vroegen. Had ik zelf mijn advertentie online gegooid, had ik vermoedelijk een paar tientjes lager ingeschat. En zo betaalt het bedrijf zichzelf terug.
 • Je hebt er natuurlijk verder geen omkijken naar. Je hoeft niet thuis te zijn en dat is prettig want gasten komen áltijd later dan gepland (of zelfs midden in de nacht). Ook kom je zelf terug in een schoon huis, want er is altijd een eindschoonmaak die voor rekening komt voor de gasten. Ik trof het telkens precies zo aan als ik het had achtergelaten.
 • Een sleutelbedrijf regelt wc-papier, schoon linnengoed en schone handdoeken. Het vuile goed neemt het mee.
 • Het hele proces kan snel in gang gezet worden: een fotograaf kan vaak op zeer korte termijn langskomen (een dag of paar dagen later), de advertentie gaat er rap achteraan (in mijn geval schreef het bedrijf de tekst) en gasten kunnen dan per direct boeken. De voorbereidingstijd ligt vooral bij jezelf - zie hieronder het lijstje met zaken om rekening mee te houden.

Nadelen inschakelen sleutelbedrijf:

 • Sleutelbedrijven vragen een flink tarief voor hun diensten: rond de 25 procent. Maar dan heb je er ook verder helemaal geen omkijken naar en dat kan ook wat waard zijn.
 • Het sleutelbedrijf regelt de eindschoonmaak. Dat is een voordeel, maar voor veel verhuurders zijn de schoonmaakkosten juist een extra inkomen. Zo is het niet raar om 45 euro te vragen, terwijl jou dat zelf misschien maar twee uurtjes schoonmaken kost.
 • De schoonmakers ruimen ook achtergebleven spullen op (lees: dat gooien ze weg). Dat kan soms jammer zijn, want gasten willen nogal eens boodschappen achterlaten die je zelf zou kunnen gebruiken (zoals bij een vriend van mij een keer een nieuwe fles whisky).
 • Je hebt meestal contact met de telefonist van het sleutelbedrijf, maar je hebt geen idee wie de schoonmakers zijn, wie de gastheer/vrouw is die de gasten ontvangt, etc. Dat vond ik eigenlijk geen prettig idee, want het vindt toch plaats in jouw huis.
 • De uitbetaling verliep erg rommelig. Ik moest bijna twee maanden wachten voordat ik uitbetaald kreeg en moest herhaaldelijk vragen waar mijn geld bleef, erg vervelend.
 • Toen ik een keer na de uitcheck van gasten thuiskwam en de schoonmaker nog niet geweest was, bleek dat de gasten de deur niet op slot hadden gedraaid. Gelukkig heb ik ook nog een gemeenschappelijke voordeur, maar ik was hier absoluut niet blij mee! Het sleutelbedrijf reageerde ook niet adequaat op mijn klacht (verder dan 'we zoeken het uit kwam het  niet). Een collega van mij had een keer een soortgelijke ervaring: hij kwam thuis van vakantie en trof zijn balkondeuren wagenwijd open aan. Ook de voordeur zat niet goed op slot. Foutje van de schoonmakers. Dit soort dingen mogelijk absoluut niet gebeuren!

Verder moet je rekening houden met:

 • Ook al regelt een 'Airbnb-manager' alles voor je; eerst moet je zelf grondig aan de slag. Je moet je huis Airbnb-klaar maken. Dus flink opruimen en grondig (!) schoonmaken, want je huis moet op de foto van zijn mooiste kant en gasten willen een schoon verblijf!
 • Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf foto’s te maken, maar een goede fotograaf betaalt zichzelf terug. De geroutineerde fotograaf weet precies hoe hij je huis zo aantrekkelijk mogelijk in beeld brengt, waardoor je huis eerder verhuurd wordt. Grofweg kost het tussen de 70 – 130 euro; dit wordt verrekend met je opbrengsten.
 • Van je huissleutels moet je drie extra setjes bij laten maken (voor het bedrijf, voor de schoonmakers en voor de gasten).
 • Aanrader: koop een matrasbeschermer (een molton) en evt. nieuwe kussens of zelfs een nieuw dekbed (hoeft niet duur te zijn).
 • Je moet een handleiding voor je gasten achterlaten. In die handleiding (in het Engels) zet je de regels van jouw huis (roken verboden, deuren goed afsluiten, huisvuil alleen op de juiste tijdstippen buiten zetten, glasbak vind je daar en daar, etc). Ook kun je eventueel een persoonlijke boodschap achterlaten voor de gasten.
 • Vraag waar het sleutelbedrijf jouw woning aanbiedt. Alleen via Airbnb (waar je de gasten kunt screenen), of ook via bijv. Booking.com? Uiteraard is jouw wil wet.
 • Maak duidelijke afspraken over betalingen: vraag van tevoren een voorbeeldfactuur op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Communiceer via de e-mail: dan heb je immers bewijs, mocht er achteraf onduidelijkheid bestaan.

Iris Böhm

Ook interessant