toggle menu

Een verhuisbedrijf inschakelen? Hier moet je op letten

Een verhuisbedrijf inschakelen? Hier moet je op letten

Een paar dagen geleden ben ik verhuisd. Omdat ik het mijn vrienden echt niet meer durfde aan te doen om weer mijn hele inboedel te verslepen, wilde ik een verhuisbedrijf inschakelen. Ik vroeg meerdere offertes aan. Wat bleek? De offertes verschilden enorm in prijs. Waar kun je op letten?

Verhuisbedrijven rekenen of via 'uurtje factuurtje' (kosten van aantal verhuizers per uur, plus kosten als vrachtwagenhuur) óf ze werken met een all-inprijs. En soms kun je zelf kiezen. Zo ook bij het bedrijf waar ik mee in zee ging. Ik ben ontzettend blij dat ik voor de all-inoptie heb gekozen, want bij ons liepen ze vijf uur uit op hun prognose. Het had mij dus veel meer geld gekost als ik de optie voor nacalculatie had gekozen.

Hoeveel m3 heb je nodig?

Ik had vooraf wat bedrijven benaderd die iemand langs stuurden voor bezichtiging, om een schatting te maken van mijn inboedel. Daarnaast had ik online nog een offerte aangevraagd waarbij mijn inboedel werd ingeschat door het aankruisen van de meubels die mee moesten en mijn eigen inschatting van het aantal dozen dat ik dacht nodig te hebben.

Ik kan zelf absoluut niet goed inschatten hoeveel kubieke meter mijn inboedel beslaat, maar ook de 'specialisten' bleken het niet met elkaar eens te zijn. Zo schatte het goedkoopste bedrijf het aantal dozen in op veertig, terwijl een ander bedrijf dacht dat ik 130 dozen nodig zou hebben. En de heren keken beiden in dezelfde kastjes naar mijn spullen! Overigens hadden ze het over 'grote dozen', maar hoe groot precies? Geen idee.

Zo veel bedrijven, zo veel offertes

De prijsverschillen in mijn offertes bleken ENORM! De goedkoopste optie was 900 euro, de duurste was 2900 euro: een verschil van 2000 euro terwijl het om precies dezelfde verhuizing ging! De andere bedrijven die ik had benaderd kwamen uit tussen de 1400 en 1600 euro.

En het was erg onduidelijk waarin de verschillen zaten. Want sommige bedrijven wilden met vier verhuizers komen en andere met drie. Met vier lijkt het duurder, maar is de klus sneller geklaard en dat compenseert. Het duurste bedrijf had het certificaat 'erkende verhuizers', wat op zich een veilig idee gaf, want dat betekent dat ze zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. De rest had dat niet en bleken niet-erkende verhuizers.

Maar het erkende verhuisbedrijf maakte een veel te grote inschatting van mijn inboedel (bleek ook achteraf).  Ze zouden met twee vrachtwagens komen van in totaal 70 m3 (hier viel overigens niet over te discussiëren). Ter vergelijking: het goedkoopste bedrijf dacht dat mijn inboedel in een vrachtwagen van 20 m3 zou passen en de anderen zouden komen met een vrachtwagen van 45m3. Dat laatste leek (en bleek) het meest realistisch. Het veel te dure bedrijf kon ik dus snel van mijn lijstje schrappen.

Wat gaf voor mij de doorslag?

De goedkoopste optie bood mij een all-inprijs voor 900 euro, maar ik vermoedde dat ze een inschattingsfout hadden gemaakt met hun wagen van 20m3. Ik mailde het bedrijf tot drie keer toe (want via mail heb je het in ieder geval zwart-op-wit) met de vraag wat het zou betekenen als het ter plekke toch niet bleek te passen.

Hun antwoord was simpel: wij denken dat het past, want we zijn bij u langs geweest en aan de prijs zal niets veranderen, want het was een vaste prijs. Mocht het onverhoopt toch niet passen, dan zouden ze óf twee keer rijden óf een extra wagen sturen. We besloten toch voor de goedkoopste optie te gaan, omdat die al 500 euro scheelde met de één na goedkoopste en we dachten: het enige wat er kan gebeuren is dat de verhuizing langer gaat duren. En zo geschiedde; ze moesten inderdaad twee keer rijden en de hele verhuizing duurde twaalf uur. Maar daarmee hadden we dus honderden euro's bespaard. Ik moet er wel bij zeggen: ik heb geen heel dure meubels of veel breekbare spullen of iets dergelijks. Dat trok mij mede over de streep om voor een niet-erkende verhuizer te gaan.

Vraag meerdere offertes

Het loont dus om meerdere offertes op te vragen en goed naar de specificaties te kijken. Ik kreeg uitgebreide offertes waarin aangegeven werd hoeveel verhuizers er zouden komen, hoe groot de vrachtwagen was, of ze wel of geen lift zouden meebrengen, et cetera. Andere offertes waren vrij kaal en gaven enkel een totaalprijs, zonder invulling van hoe die prijs was opgebouwd. Ik vond dat zelf niet prettig.

Zitten verhuisdozen en / of (de)monteren in de prijs?

Veel bedrijven met een all-inprijs werken met 'dozen inclusief'. Ze komen dan een paar weken vóór je verhuizing verhuisdozen brengen (en soms ook garderobeboxen, schilderijkoffers en bijvoorbeeld pakpapier en bubbeltjesfolie). Een paar weken na je verhuizing halen ze dan alles weer bij je op (en dat zit dus allemaal bij de prijs inbegrepen). Sommige goedkopere bedrijven geven dezelfde optie maar dan moet je voor de dozen apart betalen; soms koop je ze (voor ongeveer 1 á 2 euro per doos), maar je kunt ze in sommige gevallen ook huren (voor ongeveer 50 cent tot 1 euro per doos). Meestal wordt (de)monteren meegenomen in de offerte, dat is dan optioneel. En soms zit een paar uur (de)monteren in je all-inprijs. Overigens kun je ook al je spullen laten inpakken door een bedrijf (en desgewenst laten uitpakken), maar je snapt dat dit een stuk duurder is.

Betaling: vooraf of achteraf, en contant of niet?

Het duurste bedrijf was het enige dat vooraf betaald wilde worden. Dus overmaken vóór de verhuizing. De andere bedrijven wilden na afloop betaald worden, wat ik liever deed. Nog iets om op te letten: een aantal bedrijven gaf aan dat betaling alleen contant kon. In de verhuisbusiness kom je dat wel vaker tegen, maar doe vooral waar jij je prettig bij voelt, want het gaat om grote bedragen.

Check verzekering en algemene voorwaarden

Ik las pas na mijn verhuizing, tijdens het schrijfproces van dit stuk, de algemene voorwaarden door van het verhuisbedrijf dat ik had ingeschakeld. Daarin probeerde het bedrijf op alle mogelijke manieren het risico van aansprakelijkheid voor schade af te wentelen. Er stond ook in dat ik bij schade altijd een eigen risico zou hebben van 250 euro. Gelukkig is de verhuizing goed gegaan.

Het is een beetje dom van mij om het pas achteraf te lezen, daarom deze tip: lees goed door hoe het zit met verzekering en aansprakelijkheid. Zijn alle spullen verzekerd en voor hoeveel? En wat keren ze dan uit: de dagwaarde of nieuwwaarde? En is er sprake van een eigen risico en hoe hoog is dat? Check de algemene voorwaarden van tevoren (doorgaans te vinden op de website van het bedrijf).

Speel je liever op safe? Kies dan een erkende verhuizer

Wil je geen risico nemen (omdat je bijvoorbeeld dure en / of kwetsbare spullen hebt), kies dan voor een 'erkende verhuizer'. Die is ook altijd in het bezit van een wettelijke vervoersvergunning. Dat is iets waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat, maar bij een overtreding ervan wordt de verhuiswagen door de politie langs de kant van de weg gezet met jouw inboedel erin. Ik ken iemand die dat is overkomen en die heeft tot 's avonds laat op haar spullen moeten wachten, totdat de beunhazen kleinere wagens hadden geregeld, waarvoor geen vergunning nodig was, om de boel over te laden. Dat gaf haar ontzettend veel stress.

Lees actuele recensies!

Tot slot: check recensies. Over mijn verhuisbedrijf waren veel positieve en realistische recensies te lezen over recente verhuizingen die het had verzorgd, op een onafhankelijke website. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Pas op voor neprecensies; als je wilt weten hoe je die kunt herkennen, lees dan:

Online reviews: wat zijn de regels en hoe herken je ze?

Iris Böhm

Ook interessant