toggle menu

Eerlijk zullen we alles delen...

Eerlijk zullen we alles delen...

Soms ligt iets op de verkeerde plek: bij een eigenaar die er niets meer mee kan, terwijl een ander er juist om zit te springen. Zo gaat dat, niet alleen met spullen, maar ook met tijd, aandacht en kennis. De een heeft er teveel van, de ander heeft het juist hard nodig. Maar hoe vinden ze elkaar?

Teveel aan spullen

Mede door de crisis doen tweedehands-, kringloop- en weggeefwinkels het goed. Men ontfermt zich daar graag over uw teveel aan kleding, huisraad, meubels, boeken en dergelijke. Voor mensen met een krappe beurs is dat vaak een uitkomst. Er zijn nu ook de voedselbanken bij gekomen die met overschotten van de levensmiddelenbranche duizenden gezinnen en alleenstaanden helpen.

Maar soms is het ingewikkelder om iets op een verantwoorde manier ‘kwijt’ te raken. Na een klus in ons huis bleven er elf platen piepschuim isolatiemateriaal over. Kringloopwinkels wilden ze niet hebben, en dumpen op de gemeentelijke stortplaats vonden we zonde. Na wat zoeken op internet vonden we gratisoptehalen.nl waar we ze aanboden. Binnen een paar dagen was er antwoord van een kunstenaar die ze kwam ophalen. Hij kon ze goed gebruiken als mallen voor beelden van klei. Hij blij, wij blij!

Een heel huis bouwen van overtollig materiaal

In bijna elk huis of bedrijf zijn wel halfvolle blikken verf, een paar planken, balken, zand, stenen of ander bouwmateriaal te vinden. In Nijmegen is men bezig met deze restanten een heel huis te bouwen, dus zonder geld uit geven. Daarnaast leveren tientallen vrijwilligers hun bijdrage om het plan onder leiding van een aannemer uit te voeren. De gemeente heeft een stuk grond ter beschikking gesteld en wil het gebouw, als het klaar is, zelf zo nu en dan gebruiken als ontvangstruimte. Het project heeft een mooie naam: Huis van Overvloed. Op de website zie je dat de fundamenten al gelegd zijn en dat er op hun verlanglijst nog enkele materialen ontbreken. 

Bibliofiets voor daklozen

Het magazine OneWorld (november 2012) doet verslag over Sao Paulo, een stad in Brazilië waar meer mensen wonen dan in heel Nederland, met veel daklozen die graag boeken zouden lezen, maar geweerd worden uit bibliotheken. Robson Mendonca (62, zelf dakloos en gek op lezen) bedacht daar iets op. Hij verzamelt nu boeken en brengt ze rond aan de daklozen die hij kent. Hij doet dat met een speciale fiets met een kar erachter, gesponsord door een instituut voor groene mobiliteit.

Het eerste jaar leende hij in zijn eentje bijna veertienhonderd boeken uit. Het terugbreng-percentage ligt zelfs hoger dan bij gewone bibliotheken. Nu rijden er al dertien bibliofietsen rond.

Aandacht geven en krijgen

Het AD vertelt deze week over Gerrie Verwoerd uit Den Haag. Zij heeft een project bedacht voor eenzame ouderen in verzorgingshuizen die zelf geen kleinkinderen hebben of kleinkinderen die te ver weg wonen. Zij begon een zoektocht naar mensen die zelf geen opa of oma (meer) hebben en het leuk vinden er een te ‘adopteren’. Het is de bedoeling eens in de twee weken langs te gaan om samen iets leuks te ondernemen of een kop thee of koffie te drinken. Inmiddels zijn vijfenveertig nieuwe ‘kleinkinderen’ actief en er staan er nog vier op de wachtlijst. Meer informatie op Adopt a Granny/Grandpa.

Encyclopedie door vrijwilligers

Maar het kan ook met ‘niet gebruikte’ kennis, waarvan een enorme hoop zit opgeslagen in de hoofden van mensen. Jammer als anderen daar niet van kunnen profiteren. Dat is waar Wikipedia al jaren op teert. Wereldwijd zijn meer dan honderd miljoen man- en vrouwuren besteed aan het op een handige manier ter beschikking te stellen van al die kennis aan iedereen die dat maar wil. De grootste encyclopedie ter wereld, uitsluitend door vrijwilligers geschreven. De Nederlandstalige Wikipedia alleen al bevat meer dan een miljoen artikelen. Daar kan de Winkler Prins niet tegenop.

Hanneke van Veen

Ook interessant