toggle menu

Eerst sparen, dan kopen!

Eerst sparen, dan kopen!

Door de financiële crisis is duidelijk dat we te lang en te veel op krediet hebben geleefd. Nu zitten we allemaal (burgers, bedrijven en overheden) met de gevolgen. Het is even wennen, maar er zit niet veel anders op dan de tering naar de nering te zetten en op te houden boven onze stand te leven.

Meer lenen dan je huis waard is

Meer dan de helft van alle Nederlanders woont in een koophuis, bijna altijd aangeschaft met een hoge hypotheek. In tegenstelling tot de ons omringende landen, waar eerst sparen voor een huis traditie is, hebben wij Nederlanders sinds tientallen jaren nauwelijks eigen geld op tafel hoeven leggen voor een koophuis.

Ik herinner me nog goed dat Hanneke en ik in 1986 een portiekwoning in Den Haag kochten voor fl 60.000 gulden. Een aangenaam appartementje, waar we vijftien jaar hebben gewoond. Eigen geld was niet nodig. Zonder veel moeite leenden we fl 72.000 gulden, voor het huis, de kosten koper en nog wat extra voor de verhuizing. Een hypotheek van 120% was destijds heel normaal, maar nu niet meer. Tophypotheken zijn voorbij.

Aflossen? Je bent toch niet gek?

Het was in ’86 nog gewoonte dat je direct ging aflossen, zodat de schuld na een jaar of 20/30 helemaal afgelost zou zijn. Bij de aankoop van ons volgende, huidige huis (in 2001) vonden we het, daartoe aangespoord door tussenpersoon en bank, niet meer nodig om af te lossen. We namen een aflossingsvrije hypotheek, want wat kon je overkomen? De huizenprijzen stegen alleen maar. De portiekwoning die we in 2001 verkochten bleek inderdaad flink meer waard. We konden het restant hypotheekschuld aflossen en hielden nog een aardig bedrag over dat we gebruikten als aanbetaling op ons huidige huis.

Of toch aflossen?

Omdat Hanneke en ik beiden zelfstandig zijn (nu heet dat zzp’er), begonnen we toch steeds vaker na te denken over het aflossen van de hypotheek. Met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht werd het steeds duidelijker dat we weinig rechten hadden opgebouwd met reguliere banen. Wilden we naast onze AOW iets meer armslag hebben, dan moest dat uit eigen spaargeld komen. Een goede manier om dat veilig vast te leggen, leek ons het aflossen van de hypotheek. Iets dat overigens ten stelligste werd afgeraden door de meeste adviseurs. Toch deden we het, en we hebben er helemaal geen spijt van. Onze dochter, ook al jaren zzp’er, doet nu hetzelfde. Heel verstandig, want ook zij zal niet veel meer pensioen krijgen dan AOW. En hoeveel dat over ruim twintig jaar is, weet niemand.

Doe de Aflos-check!

Of en hoeveel u in uw eigen situatie het beste kunt aflossen hangt van allerlei zaken af: schulden, de buffer die u nodig hebt, je inkomen, leeftijd enz. Handig om daar een eerste indruk van te krijgen is de Afloscheck. Voor wie echt het naadje van de kous wilt weten is er het - net uitgekomen - boek Eigenwijs je hypotheek aflossen van Marieke Henselmans. Handig voor de groeiende groep Nederlanders met een inkomen als zzp’er of met een - min of meer - flexibel werkverband. Eigenlijk zouden alle (toekomstige) huizenbezitters zich moeten afvragen hoe en hoeveel ze het beste kunnen aflossen van hun hypotheek.

Eerst maar eens sparen...

Doordat banken stukken voorzichtiger zijn met het verstrekken van hypotheken en vanwege nieuwe wetgeving komt het er voor veel aspirant huizenbezitters op neer dat ze eerst flink moeten sparen. Eigenlijk is het niet zo gek dat je bijvoorbeeld zo’n 20% aanbetaalt. Daarmee dek je je in tegen eventuele waardevermindering van je huis. De illusie dat huizenprijzen altijd stijgen hebben we inmiddels niet meer, en terecht.

Rob van Eeden

Ook interessant