Emigreren: leuk idee, maar wel een hoop geregel!

Emigreren: leuk idee, maar wel een hoop geregel!

De zomer ligt achter je, je bent weer terug van vakantie, en misschien verlang je best wel een beetje naar een langer verblijf in je vakantieland. In de vorm van een nieuw leven bijvoorbeeld! Je bent niet de enige. Al in de eerste helft van dit jaar vertrokken bijna 70.000 Nederlanders daadwerkelijk naar het buitenland, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Maar hoeveel geregel is emigreren eigenlijk?

Een collega van mij zit een jaar op Bali met haar gezin, en daar is een hele hoop geregel aan vooraf gegaan. Zelf ben ik een jaar op reis geweest na mijn middelbareschooltijd. Ook dat was een gedoe qua regelwerk (maar absoluut de moeite waard!). En in mijn studententijd ging ik op uitwisseling en studeerde ik een half jaar in Engeland. Zulke situaties noem je een tijdelijk verblijf in het buitenland. Als je echt gaat emigreren, dan ga je je voor langere tijd in het buitenland vestigen, om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

Het leven in andere landen vergelijken met dat in Nederland

Met de hoge huizenprijzen van nu kun je natuurlijk best je slag slaan. Van de overwaarde houden we het wel even vol in een goedkoper land! Wil je eens weten wat een leven in een ander land kost? Neem dan eens een kijkje op de website Numbeo, waar je informatie over levensonderhoud, gezondheidszorg, criminaliteit en nog meer onderwerpen kunt vinden over andere landen.

Zo is een leven op Kreta (waar ik zelf op vakantie was) ruim 30% goedkoper dan mijn leven in Amsterdam, zo ontdek ik. Er zijn meer van dit soort websites, zoals Expatistan of Henley & Partners, die een kwaliteitsindex bijhoudt van nationaliteiten. Nederland staat maar liefst op nummer 5 en Griekenland op nummer 21. Oftewel, de kwaliteit van het leven is in ons eigen land een stuk beter! Nog even overwegen dan maar, die potentiële emigratie naar Kreta.

Informatie via de overheid

Veel zaken die je moet regelen hangen af van het land waarnaar je wilt emigreren. Via diverse websites van de Rijksoverheid kun je een hoop informatie vinden, zoals ‘Nederland Wereldwijd’; een gezamenlijke website van alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd (ambassades, consulaten en handelskantoren). Deze site is speciaal bedoeld voor mensen die in het buitenland willen wonen, werken of zaken willen doen. Wil je wonen en/of werken in een ander EU-land, dan is deze website tevens erg overzichtelijk.

Hulp van mensen die je voorgingen

Maar naar wie beter te luisteren dan mensen die je voor zijn gegaan? En we zijn een reislustig volkje! Zo zijn er tig websites te vinden van landgenoten die al geëmigreerd zijn (en soms inmiddels weer terug) en die alle informatie voor je hebben verzameld, zoals over emigreren naar CuraçaoDuitsland of Zweden, om er een paar te noemen. Daarnaast zijn er legio Facebookgroepen (typ in de zoekbalk op Facebook Facebook 'emigreren' of 'emigratie' en je krijgt talloze groepen). Maar ook fora en community's, zoals 'Nederlanders in het Buitenland' die trouwens ook waarschuwt voor de valkuilen van het emigreren.  Veel landen zijn ook vertegenwoordigd op de jaarlijkse Emigratiebeurs (in februari 2019 de nieuwe editie).

Waar dien je nog meer rekening mee te houden?

Je merkt het al: ik ga je vooral verwijzen naar een heleboel andere websites met informatie, omdat het niet te doen is om alles over emigratie in één artikel te schrijven.

Emigratie heeft een heleboel gevolgen, zoals voor de Belastingdienst. De Rijksoverheid adviseert ook om je persoonlijke DigiD aan te vragen voordat je vertrekt, want dan kun je online zaken regelen, zoals met de Belastingdienst. Woon je al in het buitenland, check dan deze site voor het aanvragen van een DigiD.

In sommige gevallen kan je tegen ziektekosten verzekerd blijven via je basisverzekering in Nederland. Het hangt er namelijk vanaf of het om een 'verdragsland' gaat; een land waarmee Nederland een verdrag heeft. Zo niet, dan moet je een zorgverzekering afsluiten in het land waarin je gaat wonen (bijvoorbeeld de Nederlandse Antillen, Thailand of Australië).

Heb je voor je emigratie een bewijs van uitschrijving nodig, dan kun je die regelen bij je eigen gemeente (binnen vijf dagen vóór vertrek). Sowieso moet je melding maken bij je gemeente als je langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt. Instanties als de Sociale Verzekeringsbank en je pensioenfonds krijgen dan ook automatisch bericht.

Nog meer reminders

Denk verder aan:

 • het UWV (je kunt je uitkering niet altijd meenemen naar het buitenland)
 • de Belastingdienst i.v.m. zorgtoeslagen of andere toeslagen
 • legalisatie van je Nederlandse documenten (zoals trouwakte)
 • diplomabeschrijving in het buitenland
 • aflossen studieschuld vanuit het buitenland
 • stemmen vanuit het buitenland
 • wel of geen Nederlander blijven
 • een buitenlandse partner
 • verhuizing van je bezittingen naar het buitenland
 • het aanvragen van een visum
 • het aanvragen van een werkvergunning
 • het openen van een bankrekening in het buitenland (en wat betekent dat voor je belastingzaken hier? Misschien is het raadzaam om een fiscalist in te huren die gespecialiseerd is in emigratie)
 • de benodigde inentingen
 • en ben je de taal eigenlijk wel voldoende machtig?
 • check je zorgverzekeraar, andere verzekeraars (inboedel), je pensioenfonds, je bank, je hypotheekverstrekker, et cetera
 • vergeet niet alle lopende contracten op te zeggen (telefonie, internet, krant, NS, et cetera)
 • pfffff, neem de tijd en maak een checklist voor jezelf!

Ben je zelf ooit geëmigreerd? Laat het weten!

Tot slot, aan iedereen die dit leest en die zelf ervaring heeft met emigreren: laat in de comments jouw aanvullende tips en adviezen achter. Maar je mag natuurlijk ook gewoon vermelden of je nog steeds blij bent met je verblijf in een ander land!

Iris Böhm

Ook interessant