Extra aflossen is juist wél voordelig, dus zet je angst aan de kant!

Extra aflossen is juist wél voordelig, dus zet je angst aan de kant!

Wie vrijwillig extra aflost op zijn hypotheek bespaart bij een rentestijging tot zo’n 350 euro per jaar én vermindert zijn financiële risico’s. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Veel Chinezen en Vietnamezen geloven dat neushoornpoeder kanker, impotentie, koorts, reumatiek en krankzinnigheid geneest. Daarom betalen ze recordbedragen voor dit goedje. Dat zouden Nederlanders natuurlijk nooit doen. En terecht, want neushoornpoeder verschilt in niks van gemalen menselijke nagels. Maar roep nu niet te hard dat Nederlanders dus veel rationeler dan andere volkeren zijn. Ook wij geloven in onzinnige dingen.

Zo denken nog altijd veel huiseigenaren dat extra aflossen op hun hypotheek onvoordelig en dus verkeerd is. Want door aflossing, zo luidt het volksgeloof, laat je belastingvoordeel liggen. En trouwens, de hypotheekrente is toch bizar laag? Waarom zou je dan aflossen?

Lees ook: Waar moet je op letten als je een huis voor je kind koopt?

Lachende bankiers

Bankiers lachen in hun vuistje om deze angst. Want op spaargeld betalen ze rond de nul procent rente, terwijl ze op hypotheekschuld, vrijwel risicoloos, bijvoorbeeld drie procent rente vangen. De jaarlijkse winst op deze wisseltruc bedraagt snel duizenden euro's aan rente per klant per jaar. Je bank zal je dus niet snel aanmoedigen om spaargeld in je eigen huis te steken. Tenzij men vreest dat je de geleende hoofdsom niet kan terugbetalen.

Tot 350 euro voordeel per jaar

Toch is extra aflossen op je hypotheekschuld -meer dan je contractueel verplicht bent- juist wél voordelig. Dit blijkt uit vers onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Mocht de rente namelijk 2,5 procentpunt gaan stijgen, dan zijn huiseigenaren die lekker veel aflossen de komende tien jaar 150 tot 350 euro per jaar minder aan extra rentekosten kwijt. Hierbij komt dat extra aflossen ook vaak nu meteen rentevoordeel oplevert, omdat je op spaargeld niet of nauwelijks een beloning krijgt.

Lees ook: 'Hypotheek vrijwillig aflossen scheelt honderden euro's'

Nog meer voordelen

Extra aflossen kan nog meer pluspunten bieden. Ten eerste betaal je over geld dat in je eigen huis zit geen vermogensrendementsheffing. Dat is gunstig als je in 2019 meer dan 30.360 euro spaargeld per persoon (of 60.720 euro voor koppels) bezit. Trouwens, voor de 1,1 miljoen Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek is extra aflossen bittere noodzaak. Want 'aflossingsvrij' klinkt alsof zo’n lening een cadeautje is van de bank, maar dat is het niet.

Tijdens de contractduur, vaak dertig jaar, betaal je alleen rente op de hoofdsom. Maar aan het einde van de looptijd willen de meeste banken dat je -oeps- de hele hoofdsom terugbetaalt. Veel banken maken deze hypotheekvorm de laatste tijd extra duur. Het kost dus nogal wat. En vergeet niet dat de rente op hypotheken sinds 2001 maximaal 30 jaar lang fiscaal aftrekbaar is. Daarna betaalt de fiscus niks meer aan je rente mee. Dat kan aantikken als de rente ooit zou gaan stijgen.

Lees ook: Dit moet je in 2018 nog regelen voor fiscaal voordeel in 2019

Beleggen in eigen huis en haard

Stop dus met je angst voor extra aflossen. Maar kijk wel uit dat je hooguit extra aflost wat boetevrij is, vaak is dat maximaal 10 procent van de hoofdsom per jaar. Dat maximum geldt trouwens niet aan het einde van je rentevaste periode. Dan mag je boetevrij aflossen zoveel je wilt. Gewoon doen, als het kan.

Want laten we eens in de verre toekomst kijken, naar de dag dat je hele hypotheekschuld is afgelost. Dan hoef je nooit meer ingewikkelde hypotheekvoorwaarden door te vlooien, bang te zijn dat de hypotheekrente stijgt of met hypotheekvragen aan te kloppen bij een dure hypotheekadviseur. Ook ben je dan verlost van de vraag wat je het beste met je spaargeld kan doen. Je 'belegt' gewoon heerlijk en eenvoudig in iets tastbaars als je eigen huis en haard. Wat zou je meer willen?

Lees ook: Spaarrente keldert: 9 tips voor meer rendement

Erica Verdegaal

Ook interessant