Financiële opvoeding? De overheid helpt

Financiële opvoeding? De overheid helpt

Zoek je inspiratie voor de financiële opvoeding van je kroost? De overheid helpt met een website vol activiteiten, lessen, tips en werkbladen.

Denk je wel eens van je kind of kleinkind: Zal hij of zij zich later wel goed redden met geld? Die zorgen zijn terecht. Want onze samenleving is een kapitalistische consumptiemaatschappij. Dat is een wereld waarin de burgers veel tijd besteden aan shoppen en pronken met aankopen.

Steeds brutalere technieken

Daarin beconcurreren bedrijven elkaar tot op het bot om hun spullen en diensten aan de consument te slijten. En omdat kopers hun euro’s maar één keer kunnen uitgeven, proberen aanbieders de consument met steeds brutalere verkoop- en marketingtechnieken over te halen om zijn laatste centen – en meer- aan hun aanbod te besteden.

En voor je het weet, koop je weer iets wat je eigenlijk niet nodig hebt of wat niet in je budget past. Dat kan leiden tot moeite met rondkomen, gepieker en geruzie over geld. Of erger: onoplosbare schulden.

Wat als je zelf geen held met geldzaken bent?

In deze wereld van consumptie, concurrentie en marketinggeweld groeien onze kinderen op. En dan kun je wel wat financiële wijsheid, kennis en weerstand gebruiken. Maar hoe zorg je als ouder dat je kroost later financieel niet in zeven sloten tegelijk loopt?

Ze zeggen dat financiële opvoeding helpt. Maar hoe pak je dat aan als je zelf geen held in het regelen van geldzaken bent? De overheidswebsite weekvanhetgeld.nl helpt. De Week van het geld is een themaweek om leerlingen te leren omgaan met geld. Dit jaar vond die plaats van 27 tot en met 31 maart, maar ook de rest van het jaar kun je op de site terecht voor financiële opvoedingsactiviteiten, -lessen, -tips en -werkbladen.

Zakgeldcontract: een ludieke overeenkomst

Een van mijn favoriete items op weekvanhetgeld.nl is het zakgeldcontract. Deze ludieke overeenkomst kun je kant-en-klaar downloaden, waarna je hem op maat kunt invullen met je kind.

Zo leg je met kinderen van groep 4 tot en met 8 duidelijk vast: hoeveel ze wekelijks aan zakgeld krijgen, wat ze daar wel en niet van moeten betalen en wat ze ervan moeten sparen.

Ook aanraders zijn de spaarraket en de spaarwegwijzer voor kinderen in groep 5 tot 8. Beide spaarhulpjes kunnen kinderen downloaden, waarna ze hun spaardoel en de door hen gespaarde bedragen kunnen invullen. Dat maakt sparen voor een doel overzichtelijk en leuk.

Van puzzelen tot pinnen

Verder vind je op weekvanhetgeld.nl kleurplaten, lesmateriaal voor elke basisschoolleeftijd, een lesje in omgaan met smartphonekosten, filmpjes, discussie ideeën, een filmpje over zelf geld verdienen, een Klokhuis-aflevering over de Amsterdamse effectenbeurs, een geldpuzzel, geldtips voor de mobiele telefoon, uitleg over pinnen, en een financieel leerzaam flimpje over Meneer Beer.

Je kunt ook met je kleintjes een toverspaarpot knutselen. Of de tips voor ouders lezen op gebied van zakgeld, sparen, de smartphone en omgaan met reclames. Voor je pubers biedt weekvanhetgeld.nl informatie over bijbanen, loonbelasting terugvragen, en waarschuwingen en tips voor de zoektocht naar een leuke bijverdienste. Als je (klein)kinderen hebt moet je beslist eens een duik nemen in al deze mooi vormgegeven, gratis informatie.

Erica Verdegaal

Ook interessant