toggle menu

Flink besparen op autorijden

Flink besparen op autorijden

Van m'n dertigste tot m'n zestigste hadden Hanneke en ik geen auto en reisden we hoofdzakelijk per openbaar vervoer, met de fiets en te voet. Af en toe huurden we een auto of namen we een taxi. Vijf jaar geleden hadden we genoeg van vakanties, zeulend met rugzak en tassen. We kochten een auto, wat makkelijk ging, want die dertig jaren zonder hadden zo'n 30.000 euro extra spaargeld opgeleverd.

Eigen auto niet altijd nodig

Natuurlijk zijn er allerlei situaties en plaatsen waar je het nauwelijks kunt redden zonder auto. Maar wat ik in die dertig jaar geleerd heb, is dat een ‘eigen’ auto in veel gevallen gewoon niet het slimst is, omdat ie meer kosten en ellende oplevert dan voordelen.

Mijn zoon en z’n gezin wonen in Amsterdam, vlakbij CS. Een aantal malen hebben ze overwogen om er één aan te schaffen, maar de rekensom komt - tot nu toe - altijd negatief uit. Alle kosten van de auto zelf, het parkeren en de tijd om een plek niet te ver van huis te vinden geven de doorslag. Een abonnement op GreenWheels lag meer voor de hand. Auto’s per uur huren, overal in de stad op te halen. Reserveren, even met een soort pinkaartje voor het raam zwaaien, instappen en weg ben je. 

Inmiddels is er in Amsterdam ook Car2Go, een nog slimmer systeem, vooral als je alleen binnen de stad moet rijden. Overal staan kleine elektrische auto’s, die je eenvoudig kunt reserveren met je smartphone die ook precies aangeeft waar ze staan. Je kunt hem bij aankomst gewoon overal gratis parkeren. Superhandig en een enorm succes in steden waar dit concept al langer bestaat, zoals in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Maar ook met een eigen auto is te besparen. Ten eerste door je niet gek te laten maken door reclame en/of buren. Door een auto te nemen die goed past bij je eigen behoeften. Het is maar een vervoermiddel. Als je per sé indruk op anderen wilt maken, kan het beter met iets anders. Tegenwoordig zijn veel goede en zuinige auto’s te koop (met extra belastingvoordelen).

Het Nieuwe Rijden

En zelfs met zo’n zuinige wagen is er meer te besparen. Ik moet bekennen dat ik me vroeger groen en geel ergerde aan de rustige rijstijl van mijn vader: nooit hard optrekken, altijd rustig uitrijden en niet te hard rijden. Ik probeerde hem op te jutten, maar het hielp niet.

Nu rijd ik waarschijnlijk nog braver dan hij. In de stad niet harder dan 40-45 en op de grote weg maximaal 110, heel rustig met veel cruise control. Op afstanden van een paar honderd kilometer scheelt dat hooguit een kwartiertje. Mijn vader had dat zelf bedacht, maar tegenwoordig wordt het gepropageerd als Het Nieuwe Rijden, via een handige website met instructieve video’s, informatie, boekjes en brochures.

Zonder al te veel moeite kan dat 10% brandstof of meer per jaar schelen. Als je 20.000 km rijdt is dat al gauw twee tot driehonderd euro per jaar. Als je dan ook nog op zoek gaat naar de goedkoopste tankstations, is dat bedrag makkelijk te verdubbelen, zoals het NRC vorige week meldde.

Rob van Eeden 

Meer over:

Ook interessant