Ga je Koningsdag vieren? Check nog snel even deze tips en regels

Ga je Koningsdag vieren? Check nog snel even deze tips en regels

Op zaterdag 27 april 2019 is het weer Koningsdag. Feest dus! En in sommige steden begint dat op de voorafgaande avond al. Waar moet je rekening mee houden? Lees hier nog even de laatste dingetjes.

In diverse steden is de avond van tevoren al veel te doen. De vrijmarkt in Utrecht start bijvoorbeeld om 18:00 uur vanavond en gaat door tot 18:00 de volgende dag. Maar je kunt natuurlijk ook biertjes drinken en bandjes kijken tijdens de Koningsnach(t) in Den Haag op het 'The Life I Live'-festival. En dan de dag erna de Dag van de Koning!

Alcoholontmoedigingsbeleid

Vanaf de dag voor Koningsdag mag je in het hele land geen alcohol drinken of meenemen in de trein of op het station. Dit geldt van vrijdagavond 26 april 19:00 uur (Koningsnacht) tot zondagmorgen 28 april 7:00 uur (de ochtend na Koningsdag). Je kunt dus op het station zelf ook geen alcohol kopen!

In Amsterdam mag je überhaupt maar één 'stuk' alcohol bij je hebben. 'Een thuistap of sixpack zijn meer dan één stuk', zo staat er voor alle duidelijkheid op de website van de gemeente.

Ook winkels mogen maar één blikje of flesje per persoon verkopen en ze mogen géén gekoelde alcohol aanbieden of uitstallen. Het is überhaupt alleen voorbehouden aan de horeca om alcohol te verkopen; particulieren mogen dat niet.

Leuk bedacht, zo'n alcoholontmoedigingsbeleid, maar ik ben benieuwd naar de handhaving hiervan. Check op de website van je eigen gemeente of ze daar ook zo streng zijn met alcohol op Koningsdag!

Gratis parkeren is geen reden om met de auto te komen

Kom je naar één van de grote steden, dan kun vrijwel nergens het centrum in met de auto - en dat moet je natuurlijk ook helemaal niet willen. De centra van grote gemeenten, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zijn veelal afgesloten voor verkeer. Maar aan de rand van de steden vind je diverse P+R locaties.

Mocht het je wél lukken om in de stad te komen met de auto, geniet dan van een dagje gratis parkeren, zoals in de hoofdstad. Gratis parkeren in Amsterdam is steeds meer een unicum! Ook in Utrecht kun je gratis parkeren met Koningsdag, maar in het centrum van Rotterdam en Den Haag moet je gewoon betalen. Het kan wel zijn dat je na een dagje feestvieren de stad misschien lastig (of helemaal niet) uitkomt...

Openbaar vervoer: omwegen en kortingen

Met de auto is dus niet echt een goed idee, maar ook niet al het openbaar vervoer rijdt in de grote steden. Bussen en trams komen niet door de drukte heen, en kiezen dus voor een omweg of rijden simpelweg niet. Sommige stations (zoals Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park) zijn zelfs afgesloten.

De NS rijdt volgens de Oranjedienstregeling, dus check je reisplanner van tevoren. De vervoerder zegt langere en soms extra treinen in te zetten. Overigens zijn veel bagagekluizen op stations gesloten rond Koningsdag.

Vrijmarkten

De meeste gemeenten houden gebieden aan voor commerciële verkoop en gebieden voor de zogenaamde kleedjesverkoop: de niet-commerciële vrijmarkt. En dan zijn er ook nog speciale kindervrijmarkten, waar kinderen kunnen verkopen, spelen en optreden.

Lees ook: 7 tips om koopjes te scoren op de vrijmarkt

Een plekje claimen door middel van stoepkrijt of regenbestendige (duct)tape dwingt natuurlijk geen rechten af, maar het schijnt zo te zijn (ik ben er zelf nooit bij geweest), dat men zich hier over het algemeen aan houdt (zolang iedereen er vroeg bij is).

Lees: 14 tips om geld te verdienen op de vrijmarkt

De vrijmarkt betekent niet dat je zomaar alles mag verkopen. Denk aan de alcohol: alleen voorbehouden aan horeca. Hetzelfde geldt voor de verkoop van vlees (zoals saté en kebab), vis of zuivel: niet toegestaan door particulieren (alleen horeca en beroepshandelaren mogen dit). Uiteraard moet je zelf óók opletten wat je eet en drinkt.

Lees meer over voedsel op vrijmarkten

O ja, en je mag ook geen levende dieren aanbieden, dat je het weet...

Heb je spullen over die je niet verkocht krijgt? Amsterdam plaatst Kringloopcontainers, waar restanten naartoe kunnen. Wellicht heeft jouw gemeente ook zoiets? Anders op zaterdag even naar de Kringloop brengen?

Feestje vieren, bootje varen

Uiteraard worden er ook weer talloze feesten en festivals georganiseerd, om de druk in de grote steden er een beetje af te halen. In Amsterdam zijn de meeste grote feesten al uitverkocht, maar er zijn natuurlijk ook een hoop leuke festivals buiten de hoofdstad die nog wel plek hebben!

Mocht je gaan varen in Amsterdam, volg dan de Koningsdagroute en hou je dan aan de waterregels.

Telefoon kwijt?

Laat je waardevolle spullen thuis! Zakken worden sneller gerold in de drukte, ondanks de inzet van extra politie.

Veel steden hebben een speciale Koningsdagapp; handig om deze even te downloaden voor alle praktische informatie. Verder slim om nog even snel een app als 'find my iPhone' te installeren; die volgt bij verlies of diefstal je telefoon. En gebruik een app die je foto's automatisch in de cloud zet, dan ben je die in ieder geval niet kwijt!

En tot slot: vergeet de vlag niet uit te hangen! In het noorden weten ze in ieder geval hoe dat moet.

Een heel fijne Koningsdag 2019 gewenst!

Iris Böhm

Meer over:

Ook interessant