toggle menu

Ga shoppen op zolder en pak je kledingoverschot aan

Ga shoppen op zolder en pak je kledingoverschot aan

De kasten van veel vrouwen puilen uit van ongebruikte kleding en schoenen, waar ze niet tevreden mee zijn. Dat valt op te lossen.

Volgens een recent marktonderzoek heeft een doorsnee vrouw 103 kledingstukken in de kast liggen. Toch kampen veel dames met het gevoel dat ze niets hebben om aan te trekken. En dus gaan zes op de tien vrouwen er regelmatig op uit om de kledingberg in hun kasten aan te vullen, waardoor nóg meer kleding ongebruikt blijft liggen.

Tot overmaat van ramp leidt het verlangen naar nieuw schoeisel vaak tot miskopen. De doorsnee mevrouw blijkt maar liefst 23 paar schoenen te bezitten, blijkt uit een marktstudie van deze zomer. Maar acht van die 23 paren dragen de dames helemaal nooit, terwijl nog eens acht paren nauwelijks uit de kast komen.

Shoppen op zolder: drie variaties

Herken je dit? Of herken je het bij je een vriendin, collega of familielid? Dat is het hoog tijd om te gaan 'shoppen op zolder'.

Shoppen op zolder betekent dat je je kleding en schoenen niet kiest uit een (web)winkel, maar uit wat je zelf of een ander nog heeft liggen, staan of hangen. Een prettig bijverschijnsel van shoppen op zolder is dat het jezelf en anderen veel geld kan besparen.

Er zijn drie variaties, waar je vandaag meteen mee aan de slag kunt.

  • Shoppen in je eigen kasten
  • Anderen laten shoppen in jouw kasten
  • Shoppen in andermans kasten

Shoppen in je eigen kasten (opruimen)

Opruimen betekent vaak dat je spullen wegstopt in kasten of dozen. Daarmee verplaats je een probleem. Want als je zo’n kast of doos opent, ontstaat er keuzestress. Wat moet je kiezen? En waar lag dat ook al weer?

Dat probleem groeit met elk nieuw aangekocht kledingstuk. Want nee, je gaat echt niks meer doen met dat te krappe leren rokje. Of met die trui waarvan de kleur je niet staat. Je moet ervan af. Maar hoe?

Wie googelt op opruimen, vindt talloze opruimtips. Ikzelf heb een vijftienminutenplan voor je. Het bestaat uit vier stappen.

  1. Gooi simpelweg alle kleding uit je kast.
  2. Leg, hang of zet alleen die items terug die je zeker nog gaat dragen.
  3. Stop de rest meteen in vuilniszakken en knoop die stevig dicht.
  4. Ga anderen blij maken met die zakken vol kleding ga je anderen blij maken, zoals het Leger des Heils, familie of vrienden.

Anderen laten shoppen in jouw kasten (weggeven, ruilen of verkopen)

Wat jij niet meer gebruikt, kan het favoriete kledingstuk worden van een ander. Nodig een aantal zussen of vriendinnen uit voor een kledingruilfeestje.

Elke genodigde neemt al haar overtollige kleding en schoenen mee, om die te ruilen tegen 'nieuwe' items. Wees wel kritisch, anders kom je thuis met nog meer spullen dan je hebt weggedaan.

Je kunt ook anderen indirect laten shoppen in jouw kasten door je mooie (merk)items te verkopen op marktplaats.nl. Dan hou je er nog wat euro’s aan over.

Shoppen in andermans kasten (cadeau krijgen of kopen)

'Winkelen' in de kast van een ander kan op verschillende manieren. Misschien mag je bij een (sjieke) zus of vriendin kleding uitzoeken, die zij niet meer gebruikt.

Je kunt ook proberen om op marktplaats.nl tweedehands (merk)items te scoren. Of googel op tweedehandskleding. Je vindt dan een eindeloze rij (web)winkels waar je terecht kunt.

Je spullen daar aankopen is best hip, als je het 'vintage' noemt in plaats van tweedehands. En je portemonnee vaart er wel bij, evenals het milieu.

Erica Verdegaal

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant