toggle menu

Gaat de Brexit jou geld kosten?

Gaat de Brexit jou geld kosten?

De media staan bol van de Brexit, de scheiding tussen de Britten en de EU. Kan die breuk jou geld gaan kosten?

Ruim de helft van de Britten wil van ons scheiden. Voorspellers denken dat deze breuk Groot-Brittannië én Nederland duur zal komen te staan.

10 miljard euro schade

Volgens het Britse ministerie van Financiën zal de Brexit het Verenigd Koninkrijk (VK) 500.000 banen kosten en het Britse bruto binnenlands product laten krimpen met 3,6 procent. Verder kunnen de Britse lonen en de koers van het Britse pond dalen. Ook kunnen de huizenprijzen bij onze westerburen zakken, terwijl hun inflatie kan stijgen.

Voor Nederland berekende het Centraal Planbureau (CPB) de mogelijke schade van de Brexit. Volgens zijn prognose kan onze handel met het VK tot 10 miljard euro schade oplopen in 2030. Dat is 1,2 procent van de onze economie.

Een crisis is net een virus

Een financiële aardverschuiving dus, die Brexit. Maar gaan wij dat persoonlijk voelen in onze portemonnee? Dat lijkt nu nog abstract. Maar wat niet is, kan komen. Financiële crises zijn namelijk net virussen: wie vatbaar is, raakt besmet.

Maar net als bij de kredietcrisis kan het een tijdje duren voordat je merkt dat je ziek bent. Pas twee jaar na het uitbreken van de kredietcrisis in de financiële sector bleek de enorme schade voor huishoudens met hoge (hypotheek)schulden, onzekere inkomens en te dure en inflexibele beleggingen.

Verder hebben veel pensioenfondsdeelnemers schade door de kredietcrisis geleden. Want na de kredietcrisis zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen flink gedaald.

Gevolgen voor je portemonnee

De concrete gevolgen van de Brexit voor jouw portemonnee zijn vooralsnog moeilijk te voorspellen. Bovendien verschillen ze van persoon tot persoon. Het volgende zou kunnen gebeuren:

  • Moeilijker studeren en werken in Groot Brittannië Momenteel kunnen studenten uit de EU, met financiële steun van de EU, relatief voordelig in het buitenland studeren via het Erasmus programma. Mogelijk veroorzaakt de Brexit dat Groot Brittannië niet meer met dit programma meedoet. Het wordt dan voor Nederlandse studenten heel duur om (een tijdje) in het VK te (gaan) studeren. Ook kan het moeilijker worden om een baan te krijgen in het VK, want die geven de Britten dan liever aan de Britten zelf.
  • Baan of inkomen kwijtraken Als het bedrijf waar je werkt veel exporteert naar het VK, kan je baanzekerheid lijden onder de Brexit omdat je werkgever orders verliest. Dit risico schijnt vooral te bestaan in de bedrijfssectoren chemie, kunststof en rubber, elektronica, metaal, voedingsmiddelen en autoproductie. Volgens het CPB kunnen deze sectoren 4 of 5% van hun omzet kwijtraken.
  • Je pensioen en beleggingen onder druk De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn sterk afhankelijk van de effectenbeurzen, net zoals de vermogens van particuliere beleggers. Als de koersen door de Brexit onder druk blijven staan, kan de dekkingsgraad van je pensioenfonds (verder) dalen. Dat kan leiden tot (extra) pensioenkortingen, want het ging bij veel fondsen toch al niet zo best.
  • Voordeliger Britse vakantie De Brexit kan de prijs van het Britse pond mogelijk onder druk zetten. Die koers verschilt echter van uur tot uur, van dag tot dag en van jaar tot jaar. In deze grafiek zie je hoe het er momenteel voor staat. Als de koers lager staat dan voorheen, krijg je meer ponden voor je euro’s dan voorheen, en kun je voordeliger een weekendje oversteken naar onze westerburen om Guinness, fish and chips en een Engels ontbijt te verorberen. Anderzijds kunnen je vliegticket naar het VK en mobiele telefoongesprekken van het VK naar huis in prijs stijgen.
  • Goedkoper shoppen bij de Britten Bij Britse webwinkels wordt de Britse pond gebruikt. Bij een lagere koers zijn de producten die je in het VK bestelt goedkoper. Of dat langdurig zo blijft, weet nog niemand. Net als de kredietcrisis veroorzaakt de Brexit de eerste periode vooral heel veel onzekerheid.

Erica Verdegaal

Meer over:

Ook interessant