Generatie De Sjaak van de Flex-economie: laat je niet opjagen

Generatie De Sjaak van de Flex-economie: laat je niet opjagen

De hele levensplanning van twintigers schuift op, zo blijkt. Flexcontracten en andere onzekerheden zorgen ervoor dat zij (nóg) later kinderen krijgen. Behoor jij tot deze 'Generatie De Sjaak van de Flex-economie'? Laat je dan vooral niet opjagen en doe wat jou het beste lijkt!

'Generatie laatbloeiers' worden ze genoemd, de twintigers van nu. 'Eigen huis, vaste baan, kinderen: twintigers beginnen er steeds later aan', kopte de Volkskrant een paar dagen geleden. Een kop die impliceert dat de twintiger van vandaag de dag last heeft van uitstelgedrag, terwijl hij / zij misschien wel niets liever wíl dan aan de serieuzere zaken des levens beginnen.

Flexcontract op flexcontract

Even verderop staat in het artikel naar aanleiding van de nieuwste CBS-cijfers wel dat al dat uitstellen door de trends in de economie komt. Eerst was er de economische crisis die vanaf eind 2008 maar bleef door etteren, tot 2015 – en voor sommige sectoren nog langer. Een heel lastige tijd als je net de arbeidsmarkt op moest komen dus. En nu is die arbeidsmarkt zo ver geflexibiliseerd dat starters vaak flexcontract op flexcontract stapelen.

Ik ken twintigers (en dertigers) die jarenlang geen contract voor onbepaalde tijd konden krijgen, zelfs niet in 'zekere sectoren' als het onderwijs en de gezondheidszorg. En probeer zonder vast contract maar eens een huis te kopen of (in de vrije markt) te huren.

Niet zo gek dus dat alles dan opschuift. Als je geen stabiele baan hebt, of geen fijne woning, is best logisch dat je denkt: kinderen, daar wacht ik nog maar even mee. Tot ik m'n zaakjes wel beter op orde heb. Of, zoals in het stuk staat: 'Doordat jongeren minder zekerheid hebben op de belangrijke gebieden van wonen en werken, schuift de hele levensplanning op'.

Late moeders

Het is wel fijn dat deze cijfers laten zien dat het feit dat Nederlandse vrouwen laat voor de eerste keer moeder worden geen zwart-witoorzaak heeft. Vaak wordt de 'schuld' van het laat kinderen krijgen gelegd bij dat 'vrouwen eerst zo nodig carrière moeten maken en willen reizen' (heel gek: het gaat bij dat discours altijd over vrouwen, terwijl de Nederlandse man gemiddeld nog later zijn eerste kind krijgt).

Ik schreef een paar jaar geleden al: heel vaak ligt het uitstellen van de kinderwens aan de omstandigheden, zoals het ontbreken van een vaste partner en financiële onzekerheid. Deze cijfers over de twintigers en begin dertigers van nu laten dat ook weer zien.

Dat brengt mij bij een ander CBS-cijfer van de afgelopen dagen: Nederlandse moeders zijn nu gemiddeld 29,9 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind. De gemiddelde leeftijd was sinds 2000 stabiel met 29,1 jaar, maar is vorig jaar dus gestegen. Het CBS wijt die stijging aan de anticonceptie (die toch al wat langer bestaat) en aan het feit dat Nederlandse vrouwen langer studeren.

Dat telt vast allemaal mee, maar de meest recente stijging komt volgens mij toch vooral doordat we nu niet een 'Generatie Laatbloeiers' maar 'Generatie De Sjaak door de Flex-economie' hebben. En ik vrees dat de oproep van onder andere vakbonden om een einde te maken aan het stapelen van flexcontracten voorlopig nog niet veel gaat uithalen. Ondertussen moeten de twintigers en dertigers van nu er maar het beste van zien te maken.

Generatie De Sjaak

Wat nu te doen als je tot de Generatie De Sjaak behoort? Je vooral niet laten opjagen. Settel eerst voordat je aan kinderen probeert te beginnen - als jij dat graag wilt. Of niet, als je het zo ook wel aandurft. Settelen lukt natuurlijk niet altijd zo makkelijk, weet ik uit eigen ervaring. Ik kreeg mijn eerste met 39 komma nog wat jaar en ik zie kinderen vooral wel varen bij een liefdevol thuis, of dat nou een flatje op drie hoog is, of een koophuis-met-tuin in een Vinexwijk.

Mensje Melchior

Ook interessant