toggle menu

Genoeg is genoeg...

Genoeg is genoeg...

Dit is onze honderdste column voor TROS Radar: de laatste. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. We deden het met veel plezier, al moesten we - af en toe - wel eens slikken bij bepaalde reacties. Ons lezerspubliek liet zich niet onbetuigd.

Ruim twee jaar geleden benaderde de redactie van Radar ons met het verzoek wekelijks een column te schrijven over consumenten- en geldzaken. We kregen veel vrijheid, maar... het moest vooral spraakmakend zijn. Geen lauwe verhaaltjes, juist prikkelend, aanzettend tot discussie. Gezien de duizenden reacties (voor, tegen of aanvullend) zijn we daarin ruimschoots geslaagd, al zeggen we het zelf. Zodra ons eerste verhaal online stond kwamen ze los. 

We schrokken er wel even van, dat mag je best weten. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Als je boeken schrijft of artikelen voor bladen krijg je weinig reacties en meestal positieve. Nee, dit was andere koek. Of wij tot een ’nieuwe milieumaffia’ behoorden? Of: ‘Onvoorstelbaar dat deze linkse rakkers van de TROS gelegenheid krijgen om hun column hier te mogen schrijven. Ik ga bijna overgeven. Links lullen en rechts zakken vullen.’ En een andere reageerder: ‘Wat komt hierna? Ben benieuwd of we in de toekomst nog wel adem mogen halen.’

En zo ging het vaak. De column over kernenergie en windmolens ging bepaalde lezers veel te ver. Duidelijke aanhangers van de pro-kernenergielobby reageerden niet zozeer op het artikel, dat hen natuurlijk helemaal niet goed uitkwam, maar speelden het op de persoon. Wie was die Hanneke van Veen eigenlijk helemaal? ‘Naar het aanrecht met dat mens!’ Een ander had het over ‘dat wicht’. Daarbij denk je toch eerder aan een jong meisje dan aan een dame ruim boven de 65. We moesten er eerlijk gezegd ook wel om lachen, zoveel rare reacties die niet of nauwelijks ingingen op wat we schreven.

Woede en frustratie

Niet iedereen kan of wil genuanceerd reageren. Internet is nu eenmaal een ideale uitlaatklep voor onvrede en boosheid over fraude, omkoping, topsalarissen, bonussen en andere schandalen. Daar hebben we alle begrip voor. De veel gebezigde termen als ‘zakkenvullers’ en ‘graaiers uit Den Haag’ sloegen dan ook niet op ons (ook al wonen we er wel) maar op de regering, politici en bankiers. Daar schreven we geregeld over. Voel jij je ook door de bank genomen? en Bulderen om bonussen haalden topscores met samen 25 pagina’s boordevol boze reacties. 

Gelukkig zijn onze columns ook aanzet geweest ongenoegen elders kenbaar te maken. Door anders te stemmen of van (spaar)bank te veranderen. Tot massaal volksverzet is het niet gekomen; zo ver zijn we blijkbaar nog niet. Het is ook ingewikkeld. Wat kan je doen? Waar moet je reageren? We voelen ons, net als jij, vaak machteloos. Toch moeten we op zoek naar manieren van protest die meer zoden aan de dijk zetten dan klagen en schelden op reactiepagina’s. In Spanje bijvoorbeeld is het indrukwekkend te zien hoe burgers de flamenco dansend en zingend hun woede uiten binnen in een bankgebouw. Fantastisch, maar we zien ons Hollanders nog niet boos klompendansend op het Binnenhof of bij SNS Reaal.

Hartelijk bedankt!

Veel reacties waren ook opbouwend. Met ervaringen, tips en trucs, die ongetwijfeld anderen weer wat verder hielpen. Al onze lezers en iedereen die reageerde danken we hartelijk voor hun aandacht. Onze opvolger wensen we alle sterkte!

We stoppen omdat we, een maand of wat geleden, merkten zo’n beetje uitgeschreven te zijn over het onderwerp. Het werd moeilijker wekelijks iets nieuws te bedenken. Daarbij komt dat we onze activiteiten rond banken, zoals Verhuis je geld! ook aan het afbouwen zijn. We houden het voortaan iets dichter bij huis, bijvoorbeeld door onze woonwijk, samen met buren en buurtgenoten, wat groener te maken. Ook een onderwerp dat geregeld in deze columns aan de orde kwam. En dat recent resulteerde in Meer groen? Zelf doen!

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Ook interessant