toggle menu

Goed voornemen: train je smartphone om afleiding te voorkomen

Goed voornemen: train je smartphone om afleiding te voorkomen

Afgelopen weekend stonden er vermoedelijk duizenden Nederlanders in de sportschool, om een goed begin te maken aan hun voornemens voor 2016. Het nieuwe jaar is echter niet alleen de tijd om fysiek af te vallen: ook je smartphone kan op dieet.

Want hoe verknocht we ook aan onze smartphones zijn: stiekem dromen we er allemaal wel van om wat minder vaak te worden afgeleid door dat kleine schermpje.

Wie denkt dat je simpelweg wat minder kan kijken, komt echter bedrogen uit. Er is niks vervelenders dan een trillende telefoon in je broekzak, waar je niet naar mag kijken. Het is deze constante stroom aan nieuwe berichten die je naar de telefoon blijft teruglokken. Gelukkig kan je op notificatiedieet, zodat deze lokkertjes veel minder vaak terugkeren.

Minder berichten

Het is op je smartphone per app mogelijk om aan te geven of je graag berichten wil ontvangen. Heb je eigenlijk niks aan die drammerige Facebook-notificaties? Hoef je helemaal niet meteen te weten als het jouw beurt is in Wordfeud? Dan zet je deze binnenkomende berichten vrij makkelijk uit.

Apps zetten dan wel een rood cijfertje naast het icoon als er nieuwe berichten zijn. Deze cijfertjes zie je pas als je zelf de telefoon erbij pakt, zodat je zelf bepaalt wanneer je een blik werpt.

Hoe je de notificaties uitzet, verschilt per smartphone.

  • Op Android veeg je het berichtenscherm naar beneden en druk je naast een notificatie op het tandwiel. Vanuit het daarop volgende scherm kun je aangeven of de betreffende app je een bericht mag sturen. Doe dat een week lang bij ieder binnenkomend bericht en je hebt de telefoon al snel afgericht.
  • Op een iPhone moet je naar de Instellingen-app, waar je drukt op de optie 'Berichtgeving'. Daar staat een aanpasbare lijst van alle apps die je een bericht kunnen toesturen.

Slimmere e-mail

Van één app zouden we de notificaties wel aan laten staan: de mail-app. Het is immers je mailbox waarin belangrijke berichten van je werkgever of opdrachtgevers terechtkomen, die je eigenlijk meteen moet lezen. Of nou ja, soms dan. Lijkt je mailbox op de mijne, dan wordt hij iedere dag ook gevuld met nieuwsbrieven en reclameberichten, die allemaal helemaal niet zo essentieel zijn.

Heb je een Gmail-adres, dan is het gelukkig vrij simpel om je mailbox af te richten. Je krijgt dan alleen maar berichten die (waarschijnlijk) belangrijk voor je zijn. Vanuit de officiële Gmail-app voor smartphones kun je namelijk aangeven tot welke categorie een e-mail behoort.

Ontvang je een promotiemailtje van een webshop? Met een druk op de knop zet je hem in de categorie 'Reclame'. Kijk op deze manier een week lang kritisch naar al je binnenkomende e-mails en uiteindelijk zullen alleen essentiële e-mails in de categorie 'Primair' binnenkomen. Dan hoef je alleen nog maar de instellingen van Gmail in te duiken. Daar geef je aan dat je alleen een melding wil bij nieuwe e-mails in de categorie 'Primair'.

Een beetje discipline

Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat de smartphone alleen nog maar afgaat als je iets belangrijks binnenkrijgt. Zo word je minder vaak verleid om een snelle blik te werpen op het scherm. Dan is het alleen nog maar aan jou om een beetje discipline te tonen en de telefoon in je broekzak te laten.

Bastiaan Vroegop

Ook interessant