toggle menu

Goedemiddag, lever hier uw privacy maar in

Goedemiddag, lever hier uw privacy maar in

‘Mijnheer, kunt u in dit potje plassen?’ O, lukt dat nu niet? Dan wachten we gewoon even.’ – op luide toon uitgesproken bij de balie van de huisarts. De volle wachtkamer luistert mee. Of een specialist die een patiënt ophaalt in de wachtkamer van interne geneeskunde en, goedbedoeld, alvast geruststellend zegt: 'Het valt mee, hoor.' En wat te denken van de assistent van de huisarts die – net te hard – tegen een jonge vrouw zegt dat uit de test blijkt dat ze een blaasontsteking heeft?

Zodra je de huisartsenpraktijk, het ziekenhuis of een apotheek binnenstapt, moet je een deel van je privacy (en gevoel voor schaamte) inleveren bij de deur. Dat bleek begin deze maand maar weer eens uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland. De federatie had een analyse gemaakt van de waarderingen die mensen op ZorgkaartNederland achterlaten. ‘Zorg en privacy hebben geen goed huwelijk’, was de conclusie. Bij ziekenhuizen en apotheken luisteren andere patiënten mee bij alles wat er bij de balie wordt gezegd, artsen bespreken openlijk ‘op zaal’ uitslagen van onderzoeken en in een verzorgingshuis zijn de grote privacy-irritaties het delen van het sanitair, en verzorgenden die niet even op de deur kloppen voordat ze binnenkomen.

Naam? Geboortedatum? Adres?

Ruim twee jaar geleden hield de Patiëntenfederatie ook al een onderzoek over privacy, onder ruim zevenduizend mensen. Toen vond de helft dat het slecht gesteld is met privacy in de zorg; vooral in de apotheken is er een gebrek aan. Balies staan zo dicht op elkaar dat iedereen kan horen welke medicijnen je mee krijgt.

Natuurlijk verzoekt de apotheker om achter de ‘lijn’ te wachten, maar als er twee of drie mensen tegelijk geholpen worden, hoor je alles wat er voorbij komt. Dat begint al met de adrescontrole: ‘Wat is uw naam? Geboortedatum? Adres?’ Er zal maar net iemand met kwade bedoelingen achter je staan, die nu dus allerlei belangrijke persoonlijke gegevens van je heeft opgevangen. Of iemand die doorheeft dat je je medicijnen nog even inslaat voor je vakantie, en die nu dus weet waar je woont… Dan volgt er vaak nog uitleg over de middelen, want ja, daar krijgt de apotheker tenslotte geld voor. Leuk als je bijvoorbeeld iets haalt tegen een vaginale schimmelinfectie.

Kwetsbaar moment

Dat moet anders. Apothekers zouden hun balies wat ruimer op kunnen zetten, vindt de federatie, waardoor je niet automatisch meeluistert met de persoon naast of voor je. Huisartsen kunnen hun balie beter niet ín de wachtkamer plaatsen, maar in een aparte ruimte. En op z'n minst moeten zorgverleners zich ervan bewust zijn dat het niet leuk is als op luide toon om een plasje wordt gevraagd, of een testuitslag wordt gedeeld.

We kunnen zelf ook wat doen. Vragen om meer privacy, bijvoorbeeld bij de apotheker (‘Mag ik mijn adres ook even opschrijven?’ of: 'Kunt u die uitleg misschien in een aparte ruimte geven?’) En laten we ons ook vooral realiseren dat we in wachtruimtes zelf getuige zijn van een kwetsbaar moment van de ander. Laatst zag ik een lacherige tweet voorbij komen. Een foto van mensen in de wachtkamer van de huisarts. Een groepje mensen die de twitteraar, zoals ze daar allemaal over hun mobieltje zaten gebogen, op elkaar vond lijken – en die hen daarom maar het sociale medium op slingerde. Het leverde niet eens boze reacties op. Terwijl iedereen toch het recht heeft om naar de dokter te gaan zonder dat de hele wereld dat weet.

Mensje Melchior

Ook interessant